mediation verplicht

Vechtscheiding: vaker ondertoezichtstelling door kinderrechter

Er komen steeds meer vechtscheidingen voor in ons land en het gebeurt dan ook steeds vaker dat een kinderrechter een OTS (ondertoezichtstelling) uitspreekt zo meldt de Tubantia.  Gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg ontfermen zich dan over de betrokken kinderen, die ernstig te lijden hebben onder het getouwtrek van hun ouders.

Vechtscheiding gezinnen

Kinderen uit gezinnen waar zich een vechtscheiding voltrekt lopen meer risicio’s op psychiatrische problemen. De zware maatregel wordt door kinderrechters ingezet als een kind ernstig in de knel zit en de veiligheid in het geding is. Jaarlijks maken maar liefst 70.000 kinderen mee dat hun ouders gaan scheiden.

Percentage kinderen

Met 30 procent van deze kinderen gaat het niet goed na de scheiding. Totaal hebben zo’n drieduizend kinderen zo ernstig te lijden onder de scheiding dat hun ontwikkeling in gevaar komt. In de regio Twente zijn enkele honderden kinderen betrokken bij een vechtscheiding. De Raad van de Kinderbescherming heeft dit jaar op verzoek van de rechtbank in Twente al bij 340 vechtscheidingen een onderzoek ingesteld. Hierbij werd 96 keer geconstateerd dat kinderen zo in de knel zitten dat het onderzoek werd uitgebreid.

Omgangsregeling

Dit leidde in 45 keer van de situaties tot een OTS. In de ander gevallen werd er een ander hulpverleningstraject ingezet. “De kinderen uit deze gezinnen voelen zich verscheurd. Ze lopen meer kans op psychiatrische problemen, leerproblemen en alcoholproblemen. Ze belanden vaker in het criminele circuit en hebben later meer dan andere kinderen moeite met relaties”, aldus Ank Mulder, gedragsdeskundige van de Raad voor de Kinderbescherming in Almelo. OTS bij vechtscheidingen komt voor in alle lagen van de bevolking. Bij een derde van de ondertoezichtstellingen lukt het niet om een omgangsregeling te bereiken.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.