Er komen steeds meer vechtscheidingen voor in ons land en het gebeurt dan ook steeds vaker dat een kinderrechter een OTS (ondertoezichtstelling) uitspreekt zo meldt de Tubantia. Gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg ontfermen zich dan over de betrokken kinderen, die ernstig te lijden hebben onder het getouwtrek van hun ouders.
Vechtscheiding gezinnen
Kinderen uit gezinnen waar zich een vechtscheiding voltrekt lopen meer risicio’s op psychiatrische problemen. De zware maatregel wordt door kinderrechters ingezet als een kind ernstig in de knel zit en de veiligheid in het geding is. Jaarlijks maken maar liefst 70.000 kinderen mee dat hun ouders gaan scheiden.
Percentage kinderen
Met 30 procent van deze kinderen gaat het niet goed na de scheiding. Totaal hebben zo’n drieduizend kinderen zo ernstig te lijden onder de scheiding dat hun ontwikkeling in gevaar komt. In de regio Twente zijn enkele honderden kinderen betrokken bij een vechtscheiding. De Raad van de Kinderbescherming heeft dit jaar op verzoek van de rechtbank in Twente al bij 340 vechtscheidingen een onderzoek ingesteld. Hierbij werd 96 keer geconstateerd dat kinderen zo in de knel zitten dat het onderzoek werd uitgebreid.
Omgangsregeling
Dit leidde in 45 keer van de situaties tot een OTS. In de ander gevallen werd er een ander hulpverleningstraject ingezet. “De kinderen uit deze gezinnen voelen zich verscheurd. Ze lopen meer kans op psychiatrische problemen, leerproblemen en alcoholproblemen. Ze belanden vaker in het criminele circuit en hebben later meer dan andere kinderen moeite met relaties”, aldus Ank Mulder, gedragsdeskundige van de Raad voor de Kinderbescherming in Almelo. OTS bij vechtscheidingen komt voor in alle lagen van de bevolking. Bij een derde van de ondertoezichtstellingen lukt het niet om een omgangsregeling te bereiken.