Met de vakantie nog fris in je geheugen, probeer je weer vol goede moed op je werk te beginnen. Maar als je weer (te) snel in de modus van het dagelijkse leven zit, moet je oppassen dat je niet last krijgt van de ’na-zomer-blues’.
 
 

 
Hoe kun je dat gevoel voorkomen? Deze tips helpen je op weg:

 
1. Neem niet te snel afscheid van de zomer. Zorg voor een geleidelijke overgang van veel zomerse activiteiten naar rustige avonden thuis. Organiseer toch nog maar die barbecue in september, ook al moet het onder een afdakje of met een trui aan.

2. Koester je herinneringen aan de zomer. Neem de tijd om dankbaarheid te voelen voor de fijne tijd die je had met vrienden en familie en deel je vakantiefoto’s met hen. Foto’s brengen je weer terug naar die goede tijden: je ziet zo weer die zomerbloemen voor je, je voelt weer de warmte op je huid en je ontspant lichaam en geest. Gebruik bijvoorbeeld een mooie zomerse foto als screensaver of hang die foto thuis aan de muur.

3. Plan vast een aantal activiteiten voor het najaar. De herfst is een mooie tijd om te gaan wandelen in een bos, boek een weekendje weg in een prachtig natuurgebied, … En bij slecht weer heb je altijd nog de bioscoop, een museum, het zwembad of een wellness centre.

4. Maak jezelf nuttig. Als je helemaal niets doet dan kan je stemming zakken naar een dieptepunt. Kijk om je heen: er zijn genoeg mensen die wat hulp of een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Drink eens een kopje thee/koffie bij je bejaarde buurvrouw of misschien is vrijwilligerswerk wat voor jou? Als je iets voor anderen kunt betekenen, geeft dat heel veel voldoening geven.

5. Zorg extra goed voor jezelf als je je down voelt. Eet gezond en ga niet snacken uit verveling. Misschien heb extra vitamines nodig: vitamine B bijvoorbeeld, helpt om meer energie uit je voeding te halen en is goed tegen vermoeidheid, lusteloosheid, angst en stress. Zorg ook voor voldoende beweging, ga lekker naar buiten voor een wandeling. Zorg ook voor een goede nachtrust.