Vaste relatie zorgt voor minder stress

Wie een vaste relatie heeft, is minder vatbaar voor stress dan singles. Getrouwd zijn of niet speelt daarbij geen rol. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de steun en de zekerheid die een vaste relatie of een huwelijk biedt, een positief effect heeft op de gezondheid.

In de studie kregen 501 doctoraatsstudenten een test voorgeschoteld waarvan ze dachten dat die hun toekomstige carrière zou beïnvloeden. Om stress te meten werd van de proefpersonen voor en na de test een speekselstaal genomen.

Mannen versus vrouwen
Het cortisolniveau steeg bij alle deelnemers, maar meer bij vrouwen dan bij mannen en meer bij singles dan bij mensen in een relatie. Bij mannen werd ook een dalend testosteronniveau vastgesteld, bij vrouwen was dit niet het geval. Het basistestosteronniveau was hoger bij singles dan bij personen in een relatie.

Psychologische stress
“Een vaste relatie vermindert dus het effect van cortisol door psychologische stress. Dit wil zeggen dat alleenstaande personen ontvankelijker zijn voor psychologische stress. Deze bevindingen liggen in de lijn met eerdere onderzoeken die aantoonden dat huwelijk en sociale steun van een partner een buffer vormen tegen stress”, aldus professor Dario Maestripieri van de universiteit van Chicago. Zijn onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Stress.

Niet de ring, wel de toewijding
Andere onderzoeken focussen nogal op het huwelijk als positieve factor, maar uit deze studie blijkt dan ongehuwden in een vaste relatie van dezelfde psychologische voordelen genieten.

“Het is de toewijding naar elkaar toe die de stress vermindert, niet de ring aan je vinger. Als je de zekerheid van een vaste relatie hebt, dan verlies je jezelf minder in de chaos rondom”, aldus professor Christos Ballas van de universiteit van Pennsylvania.

Twee problemen
Ballas wijst wel op twee problemen in de studie: wat valt af te leiden uit het voorkomen van het hormoon cortisol? En: wat met de stress die een relatie veroorzaakt?

“Cortisol wijst erop dat iemand reageert op stress. Maar het vertelt niet of het een goede of een slechte reactie is. Het is onwaarschijnlijk dat een laag niveau cortisol wijst op een negatieve stressreactie, maar tegelijk zou dat lage niveau kunnen wijzen op een zwak afweersysteem.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?