slowdaten trend

Vandaag een eerste afspraakje: dan is dit wat je weten moet!

Een eerste date: de een kijkt er al de hele dag naar uit, de ander krijgt klotsende oksels bij de gedachte om af te spreken met een wildvreemde! Maar wil je ooit aan de man of vrouw, dan ontkom je niet aan daten en zijn eerste afspraakjes een ‘noodzakelijk kwaad’.

Angstzweet…

Breekt het angstzweet je uit alleen nog maar bij de gedachte aan op date te gaan met iemand die je niet kent, er een babbeltje mee maken en uit te zoeken of jullie een match zijn? Deze tips van date-expert Evan Marc Katz zorgen ervoor dat je eerste date wél goed verloopt.

Datingexpert

Veel glimlachen, oogcontact maken, vragen stellen … er zijn een aantal voor de hand de liggende dingen die je moet doen op een eerste date, maar volgens datingexpert Evan Marc Katz is er iets anders wat nog belangrijker is, namelijk je verborgen agenda loslaten. “Als je aan een date begint met een verborgen agenda – denk aan: ik ga uitzoeken wat zijn of haar bedoeling is, wat zijn of haar mankementen zijn, ik ga ervoor zorgen dat ik niet gekwetst word, ik ga mijn tijd niet verspelen zoals bij mijn vorige dates – dan zal je geen plezier beleven aan de date en hoogstwaarschijnlijk zal je date je niet meer willen zien”, aldus Katz.

Intentie

Hoewel het natuurlijk helemaal normaal is om te daten met de intentie om een relatie te beginnen, stelt Katz voor om vooral te genieten van het moment zelf en de date op een natuurlijke manier te laten ontplooien. “Iedereen die datet maakt zich er weleens schuldig aan: vanaf het eerste afspraakje al proberen uit te zoeken of je date je echtgenoot kan worden. Maar het is geen goed idee om meteen te proberen te achterhalen of je date al dan niet kinderen wil, hoe hij of zij stemt, wat zijn of haar financiële situatie is en of je date op zoek is naar een serieuze relatie of niet.” Natuurlijk wil je die dingen weten als het tot een relatie komt, maar op een eerste date mag het niet het belangrijkste zijn volgens Katz. “Het is alsof je de laatste pagina van een boek probeert te lezen nog voordat je de eerste pagina omgedraaid hebt.”

Simpele dingen

Katz gelooft dat de meeste mensen vooral simpele dingen willen op een eerste date, zoals zich geliefd, goed en geapprecieerd voelen. “In eerste instantie wil je date zich goed voelen in jouw aanwezigheid. En dat doe je vooral door ze regelmatig in de ogen te kijken, af en toe aan te raken, ze gewone vragen te stellen en ze met je lichaamstaal te laten weten dat je luistert. Als je een hele avond met je armen gekruist zit, stel je je letterlijk niet open voor de ander waardoor die ook een verdedigende houding zal aannemen.”

Tweede date

Veel stress en angst over een eerste date komt doordat je je voortdurend afvraagt of de andere persoon jou graag heeft of niet, én leuk genoeg vindt om op een tweede date te gaan. Zullen ze me nog een keer mee op date vragen? Of verdwijnen ze van de planeet, en laten ze nooit nog iets van zich horen? Katz heeft daar een slimme oplossing voor. “Het beste wat je kan doen op een eerste date is je zelfs geen halve seconde zorgen maken of er een tweede date komt. Neem aan dat het antwoord ja is, dat de persoon recht tegenover je je leuk vindt, zich aangetrokken voelt tot jou en graag wil daten met jou. Door van die dingen uit te gaan, zal je je meer ontspannen voelen, meer zelfvertrouwen hebben en meer jezelf kunnen zijn.”

Drie vragen

De date overleefd? Dan stelt Katz voor om jezelf de volgende drie vragen te stellen: “Heb ik genoeg plezier beleeft?”, “Voelde ik me comfortabel en op m’n gemak?” en “Voelde ik me voldoende aangetrokken om op een tweede date te gaan?” De rest zoek je later wel uit. “Door jezelf te ontlasten van de druk of het gaat om je toekomstige echtgenoot, kan je erachter komen of je echt een connectie hebt met je date en of je die al dan niet nog eens wil voelen”, aldus Katz.

Focus

Dus de volgende keer dat je op date gaat, laat je agenda dan thuisliggen en focus je op je date zelf. Weet dat je date waarschijnlijk even zenuwachtig is als jij, probeer erachter te komen wie je date is zonder hem of haar aan een spervuur te onderwerpen, laat je date zich gewaardeerd voelen en onthoud: het is maar een eerste date, geen huwelijksaanzoek. En als je advies van Katz opvolgt, leidt het misschien wel tot iets meer.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam