halina reijn zeekoeien

Vanavond niet, schat, telt voor niemand

Als we de redenering van seksuologe Tracey Cox volgen, is af en toe vrijen tegen je zin de normaalste zaak ter wereld binnen een vaste, monogame relatie. Ze ziet ‘duty sex’ dan ook als één van de dingen die we elkaar beloven als we gaan samenwonen of trouwen.

Beledigend

“In deze politiek correcte wereld is suggereren dat je seks hebt omdat alleen je partner dat wil zonder twijfel beledigend. We zijn allemaal al wel gevallen voor die ‘je moet nooit iets doen dat je niet wil doen’-filosofie, maar wees eens eerlijk: wie in een langdurige, monogame relatie zit, moet leren accepteren dat je soms seks zal hebben tegen zin. Het argument hiervoor zou gewoon moeten zijn dat jij je partner graag ziet, waarde hecht aan de band en hem of haar seksueel gelukkig wil maken, en dat, omdat je weet dat je hetzelfde kan verwachten”, stelt Tracey Cox.

Duty sex

Even voor alle duidelijkheid: onder ‘duty sex’ verstaan we niet: ja zeggen, met je ogen rollen, je lippen op elkaar knijpen en neerliggen als een kadaver met een stiekeme blik op je polshorloge. De daad hoort nog altijd met de nodige elegantie te gebeuren, anders heeft het geen zin. Het punt is dat je die stoute blik in je partners ogen ziet en – tegen de natuur van het moment in – ingaat op zijn of haar wens. Dat spannende hoofdstuk in je boek gaat niet lopen, maar die lustende ogen kunnen op termijn wel uitdoven als ze steevast genegeerd worden.

Seksleven

Wie zich nu op zijn tenen getrapt voelt, moet even het volgende overpeinzen: We zeggen misschien niet letterlijk “om elkaar lief te hebben, te eren en te bevredigen” wanneer we beslissen om oud en grijs te worden samen, maar tegemoetkomen aan elkaars lusten hoort er nu eenmaal bij. “Je belooft elkaars seksuele noden op een regelmatige, redelijke manier te bevredigen. Als een van beide beslist om daarmee te stoppen, is dat dan eigenlijk wel fair?”, vraagt Cox zich af.

Overgave

Allemaal goed en wel, maar hoe verzamel je voldoende overgave wanneer seks ongeveer zo aantrekkelijk voelt als het verzetten van een berg strijk? Volgens Cox kan je motivatie vinden in de gedachte dat je jouw partner gelukkig gaat maken. Heel wat onderzoeken hebben bovendien al aangetoond dat pogingen ondernemen om zin te krijgen in seks hun vruchten afwerpen.

Drijfveer voor seks

Lust is niet de enige drijfveer voor seks. Liefde, gulheid, rechtvaardigheid en de wil om elkaar gelukkig te maken, zijn dat ook. Wie echter permanent moet toegeven aan of teren op ‘duty sex’, heeft een probleem. Uit studies blijkt dat koppels die hun seksleven als zeer bevredigend zien, ongeveer 20 tot 25 procent van de vrijpartijen doen om hun partner te plezieren, en niet zozeer zichzelf.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.