co-ouderschap

Van partnerrelatie naar ouderrelatie: tips na de scheiding

Na de scheiding veranderen en nogal wat zaken. Misschien moet je verhuizen, verandert je financiële plaatje, maar ook in emotionele en relationele zin moet je terug naar af en een nieuwe start maken. Want hoe geef je, als er kinderen in het spel zijn, vorm aan de relatie met je ex partner?

Kinderen

Als je samen kinderen hebt dan weet je dat je voor de rest van je leven aan elkaar verbonden blijft. Kleintjes worden groot, 10 minutengesprekken worden open dagen van de middelbare school, diploma uitreikingen, misschien gaan jullie kids studeren in een andere stad, moeten ze op kamers enzovoorts. Je zult elkaar hoe dan ook blijven tegenkomen. Ook al zijn jullie geen partners meer, je blijft tot in de lengte van dagen wel ouders.

Andere relatie

De partnerrelatie die je samen had houdt na een scheiding op te bestaan, maar de ouderschapsrelatie duurt voort. Voor kinderen is het prettig om te ervaren dat ondanks het feit dat papa en mama niet meer in hetzelfde huis wonen, ze niet meer van elkaar houden, ze nog wel van hen houden. Dat ze in staat zijn om hun eigen geschillen, irritatie en verdriet opzij te zetten en te denken en handelen in het belang van de kinderen. Dat is moeilijk. Heel moeilijk zo blijkt. Er zijn niet voor niets zoveel vechtscheidingen waarbij de kinderen worden ingezet om de ander een hak te zetten, te kwetsen of te irriteren.

Voorkomen

Waar twee vechten hebben doorgaans twee schuld. Maar ook al is je ex echt een klier van de bovenste plank, of een trut pur sang, zit hij of zij je continue dwars, worden de kinderen tegen je opgezet of nare roddels over je verspreid, zelfs dan zijn er dingen die jij zelfstandig kunt doen om een dergelijk nare situatie voor jouw kinderen zoveel mogelijk te voorkomen.

Tips

1. Spreek zelf nooit op eenzelfde nare, negatieve, kwetsende manier over je ex tegen de kinderen. Tel tot tien, ga in de tuin of balkon staan afkoelen, mep op de slaapkamer even een kussen in elkaar, of ga op kickboksen, maar doe het niet. Het vergt een hoge mate van zelfbeheersing, maar het is de moeite waard. Kinderen houden van papa én mama. Ze willen diep in hun hart geen kwaad over hen horen. Als jij je daaraan kunt houden, dan zul je zien dat je daar in de toekomst voor wordt beloond. Ze zullen zich herinneren dat jij ondanks alles netjes en respectvol bent gebleven. Het beeld dat ze met de tijd van de briesende, klagende, negatieve, verbaal agressieve ouder krijgen is doorgaans niet positief.

2. Besef dat je niet alleen nu maar voor de rest van je leven met hem of haar door een deur zal moeten. Alles wat er nu kapot gaat zal met de tijd moeilijker zijn om te herstellen. Kinderen willen beide ouders graag op een diploma uitreiking, verjaardagsfeestje of andere bijzondere gelegenheid. Je bent geen partners meer van elkaar, je hoeft ook geen vrienden te zijn, zelfs de nieuwe vlam van je ex niet leuk of aardig te vinden, het enige dat telt is dat jullie samen ouders de ouders zijn en blijven die jullie kinderen verdienen.

3. Wil jij wel, je ex niet of andersom? Blijft de communicatie moeilijk? Probeer er dan voor de kinderen samen uit te komen door iemand in te schakelen die jullie beide vertrouwen. Een goed vriend(in), familielid, iemand die de rol van bemiddelaar op zich kan en wil nemen.  Ga bij iedere afspraak die je met je ex wil maken niet uit van jezelf of eigen emotie, maar denk en praat vanuit de behoefte van de kinderen. Knappe ex die dat kan weerstaan, want ook hij/zij houdt van de kinderen en heeft als het goed is ook het beste met hen voor. Vermijd belangrijke onderwerpen aan de voordeur te bespreken maar reserveer dit voor een moment waarop jullie beiden rustig kunnen overleggen zonder dat de kinderen jullie horen. Met oudere kinderen kan het handig zijn een gezins app aan te maken. Zo kunnen beide ouders met de betrokken kinderen kleine afspraken en aanpassingen regelen en is de ander hier meteen van op de hoogte.

4. Geef jezelf en je ex de tijd. Het klinkt als een open deur maar de tijd zal jullie helpen te wennen aan deze nieuwe modus. Je bent tenslotte jarenlang gewend alles samen te doen, bespreken, beslissen en nu geldt dit alleen nog voor de kinderen. Heb je problemen met de nieuwe partner van je ex? Dan heb je alleen recht van spreken als hij/zij echt concreet nadelig is voor de kinderen. Niet als jij haar gewoon een ordinair wijf vindt met een ‘slechte invloed ’ of hem een arrogante eikel die ‘amper naar jouw kinderen omkijkt’. Je zult, hoe lastig ook moeten accepteren dat jij alleen invloed hebt over wat er bij jou thuis gebeurt.  Laat het idee van gezamenlijk opvoeding zoveel mogelijk los. We hebben het natuurlijk niet over excessen zoals mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Dan moet je natuurlijk ingrijpen en aangifte doen.

Onbezorgde jeugd
Dus wil je jouw kinderen een zoveel mogelijk onbezorgde jeugd bezorgen? Richt je pijlen en energie dan niet op je ex maar vooral op jezelf en de kinderen. Als jij het bij jou thuis warm, leuk, gezellig maakt, er oprechte aandacht, tijd en ruimte voor hen is, dan zal je zien dat ze hier van opbloeien. Als zij zichzelf kunnen zijn, zich veilig voelen, geliefd en niet hoeven te vrezen voor een nieuwe tirade over wat papa of mama nu weer heeft gezegd, gedaan dan biedt je ze niet alleen het allerbeste dat je in huis hebt maar zullen ze je in de toekomst eeuwig dankbaar zijn.

Redactie Singlessite.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.