De kans vergroten op een tweede date? Bestel dan tijdens je eerste date een toetje. Zoetigheid eten verhoogt de romantiek en wakkert de interesse van je potentiële partner aan zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Aantrekkelijker

Een team wetenschappers aan de universiteit van Purdue in Indiana zegt dat zoetigheid ervoor kan zorgen dat je mensen interessanter en aantrekkelijker vindt. Daarvoor baseren de vorsers zich op eerder onderzoek en nieuwe experimenten met respectievelijk 125 en 155 proefpersonen.

Meer interesse

De eerste 125 deelnemers mochten op fictieve date. Tijdens het geplande afspraakje kreeg de ene helft een zoet drankje aangeboden, de rest kreeg een glas water. Daarna mochten ze in een vraaggesprek vertellen in welke mate ze een relatie met hun ‘date’ zouden zien zitten. Daaruit blijkt dat de mensen die het zoete drankje kregen, vaker oprecht geïnteresseerd waren in hun gesprekspartner. Een tweede test met 155 proefpersonen bevestigde dat zoetigheid de interesse aanwakkert. Hierbij kreeg de helft van de deelnemers een zoet koekje te eten, de andere helft kreeg chips. De mensen die een zoet koekje aten, toonden meer interesse in hun ‘date’ dan de anderen.

Zoete liefde

De onderzoekers zeggen dat hersenscans al eerder aantoonden dat het ervaren van zoete smaakjes en gevoelens van liefde gecorreleerd is. Beide ervaringen zouden immers dezelfde zones in onze hersenen prikkelen. Volgens hoofdonderzoeker Dongning Ren speelt het zogenaamde gelukshormoon dopamine ook een rol: ‘Onderzoek toont aan dat zoet eten het dopamineniveau verhoogt – en laat dat nu ook net een belangrijk ingrediënt zijn van hartstochtelijke liefde.’