Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
 
van date naar soa
8 november 2015

Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt. Heb je van tevoren wel nagedacht over de mogelijke gevolgen van deze impulsieve actie of vloeide de alcohol zo rijkelijk dat zelfs nadenken even niet meer ging?

Wisselende dates

“Even zwaaien jongens, daar is de GGD!”, roept vriendin H. lachend als we langs het gebouw van de gezondheidsinstelling rijden. Ze is single, heeft een killerbody en een prachtig karakter maar ook een sensor voor ‘foute mannen voor een avondje.’ Dates worden tot in detail besproken en we moeten allemaal, iedere keer weer, lachen als ze vertelt over de rare geluidjes, lichaamsworstelingen en verdwenen kledingstukken. Toch maak ik me ook bezorgd om deze vriendin die regelmatig een bezoekje brengt aan de GGD waar ze zelfs de hulpverleners bij naam kent. De website van de GGD meldt dat er in Nederland jaarlijks 130.000 mensen besmet raken met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een hoog getal als je bedenkt dat er genoeg middelen zijn om je tegen soa’s te beschermen.

SOA polonaise

We weten allemaal dat onveilig vrijen tot een soa kan leiden. Heb je ‘geluk’ dan krijg je klachten die je in de meeste gevallen kunt laten behandelen. Deze klachten lopen uiteen van zweertjes en wratjes tot aan bloedverlies en pijn in je onderbuik. Je kunt ook een soa hebben opgelopen zonder dat je er iets van merkt. Als je jezelf niet op tijd laat behandelen, kan dit zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Wees je ervan bewust dat je een soa makkelijk door kunt geven en anderen kunt besmetten. Carnaval is leuk, een polonaise van soa’s is een stuk minder aantrekkelijk. Hoe reageer jij als je door een bedpartner gebeld wordt met de mededeling dat hij een soa heeft en dat jij je, voor de zekerheid, ook maar even moet laten testen?

Zekerheid

Ook als je geen lichamelijke klachten hebt, is het in sommige gevallen goed om een SOA test te doen. Zo kun je je nieuwe vlam vertellen dat jullie seks kunnen hebben zonder condoom zonder vervelende consequenties te ervaren. Niets fijner dan het gevoel van ‘zekerheid’. Laat jezelf testen als je er zeker van wil zijn dat je ‘soa-vrij’ bent, ook al is die laatste keer onveilige seks al even geleden.

Anoniem testen

Het testen op soa’s is dus van groot belang als je onveilige seks hebt. Zoals eerder vermeld, zijn de meeste soa’s eenvoudig te behandelen. Waarom langer wachten? Actie taxi! Er zijn natuurlijk ook mensen die niet zwaaien naar de GGD en het een enorme stap vinden om zich te laten testen op soa’s. Uit schaamte of wellicht ook wel omdat ze enorm op zien tegen de uitslag van hun test. Tegenwoordig kun je via Openlab, volledig anoniem, een test doen. Deze stap is net iets minder groot als het bezoekje aan de huisarts of GGD.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Openlab. Met Openlab test je jezelf anoniem op o.a. SOA’s. Waar en wanneer jij wilt. Met zelfafname én labanalyse en dus net zo betrouwbaar als huisarts of GGD.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Seks met die leuke date: je verbrandt er zoveel calorieën mee

Behalve dat seks een leuk tijdverdrijf is, verbrand je er ook...

Dit is het aantal keren dat we in ons leven verliefd worden

Niks zo veranderlijk én persoonlijk als wanneer en op wie we...

Hoe mannen zich wel én niet moeten gedragen op een datingapp

Mannen: opgelet. Single vrouwen: grote kans dat je jezelf herkent in...

Veilige seks op reis: 12 tips

Op reis is de kans op toevallige seksuele contacten veel groter...

Van flirten tot onenightstands: zo gaat het eraan toe op festivals

Er gaat niks boven die heerlijke festivalsfeer tijdens de zomer. Iedereen...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie