20 bizarre date ideeën

Valentijnsdag, nou en?

Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Bijna 1000 jaar voordat Amerika ontdekt was. De plaats waar Valentijnsdag uitbundig wordt gevierd op 14 februari.

Van anonieme liefde naar liefde

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde.

Historische achtergrond

Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.

Namen van ongehuwde vrouwen in een kom

Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

Feest van romantische liefde

Het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382) de volgende versregels schreef:

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
 

‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’

Herhaalde commerciële pogingen

De bloemisten probeerden na de tweede wereldoorlog de Nederlanders zover te krijgen dat iedereen elkaar op deze dag een bloemetje zou geven. Dat liep geen storm.Toch gaf de bloemisten14 februari niet op. In de jaren zeventig haalde ze met het uitdelen van bloemen herhaaldelijk de krant. In 1974 kregen alle vrouwelijke Kamerleden een bloemetje, in 1976 waren de wegenwachters de gelukkigen en in 1979 werden chauffeurs in het openbaar vervoer in het zonnetje gezet. Dit kreeg lokaal wel navolging, maar echte populariteit bleef uit.

In 1981 was er maar 1 drukkerij in Nederland die Valentijnskaarten drukte – slechts 25.000 stuks per jaar.

De jaren negentig

In het midden van de jaren tachtig werd er nog nauwelijks iets aan Valentijn gedaan in Nederland. Dat sloeg in een paar jaar om. In 1990 boden enkele kranten de mogelijkheid om in een speciale Valentijnsrubriek berichten te plaatsen. Het bleek een groot succes. Een jaar later werden er rond 14 februari meer dan twee miljoen kaartjes en pakketten verzonden.

Dat Valentijnsdag juist nu doorbrak, had alles te maken met de welvaart, die vanaf het eind van de jaren tachtig behoorlijk toe nam.

De eerste kritiek ontstond ook in deze periode: Valentijnsdag zou een materialistisch feest zijn, het is enkel door winkeliers bedacht om mensen geld uit de zakken te kloppen.

Valentijn nu

Inmiddels zijn er grofweg twee visies op het Valentijnsfeest: ofwel je doet iets romantisch voor een geliefde, ofwel je besteedt er geen aandacht aan omdat het iets commercieels en materialistisch is.

De opkomst van de televisieprogramma’s als ‘All you need is love’ en ‘Boer zoekt vrouw’ verhoogt de Tv-romantiek en de commerciele inslag. Deze laatste is vanuit de Verenigde Staten zeker gevoed door nadruk te gaan leggen op de verliefdheid en de liefde.

Geliefden en Valentijn

Van onbekende liefde naar zichtbare liefde, dat heeft een grote verandering te weeg gebracht. Gaf je eerst iemand stiekem een kaartje, dan moet je nu je “vaste” partner zichtbaar iets geven anders is één van de twee mogelijk teleurgesteld. Geliefden moeten eigenlijk hun eigen Valentijnsdag hebben, en geen van boven af opgelegde dag. Dat is mijn opinie.

Single en Valentijn

Vrijgezellen worden soms lichtelijk depressief van Valentijnsdag. Dan doemen vragen op als ‘Waarom ben ik nog alleen?’ en ‘Loopt er ergens een partner rond voor mij?’. Het liefst zou je dan onder de dekens kruipen en je tranen de vrije loop laten. Beter is natuurlijk om Valentijnsdag voor jou een boost te laten zijn om weer werk te gaan maken van een relatie. Je moet je eigen pad bepalen en het wordt pas een pad zodra je het bewandelt.

Je kunt blijven piekeren, dat helpt je niet. Voor niks gaat de zon op en als je geluk hebt gaat die ook mooi onder. Maar een passende partner zul je toch echt moeten gaan zoeken.

Bron: Singlessite

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.