Het bereiden van een kalkoen is voor mij persoonlijk niet het ultieme van oudejaarsavond of van een kerstmaal. Bij het bereiden van een kalkoen dan moet ik altijd denken aan Mr.Bean, met de scene dat hij een zijn horloge kwijt is bij het vullen van een kalkoen. Een kalkoen die tenslotte op zijn hoofd eindigt. In Amerika zijn ze net zo strikt met de kalkoen als kerstdis als de Engelse Mr.Bean. Wat ze ook hebben in de Verenigde Staten is het fenomeen dat de ‘turkey drop’ genoemd wordt. Vertaald zouden wij het val van de kalkoen noemen.

We kunnen ons er al wel iets bij voorstellen, maar wat is het dan precies. Het heeft te maken met relatiebreuken die voorkomen tussen Thanksgiving (de 4e donderdag van november) en Kerst met vervolgens Oud & Nieuw. Het blijkt nu eenmaal een feit dat vlak na de jaarwisseling, net als na de zomervakantie, er sprake is van een echtscheidingspiek. Van breuken die onder de kerstboom besloten zijn. Zo strikt als ze in het buitenland met kerst omgaan, dat heb ik altijd langs me heen laten gaan. Maar of er in Nederland ook veel vrouwen last hebben van kerststress omdat er zo nodig een kalkoen op tafel moet, daar heb ik mijn twijfels over.

Wat heeft het jaar gebracht?

Wat deze trend veroorzaakt is niet helemaal duidelijk, maar het moet haast wel van doen hebben met de stress rondom de feestdagen. Het treffen van de nodige  voorbereidingen  voor de kerstdagen en dan ook nog je partner plezieren, dan is blijkbaar slecht te combineren.

De kerststress lijkt mij niet de reden maar meer de druppel die de emmer doet overlopen. Waarschijnlijk is de terugblik op het jaar  ook niet een om vrolijk  te worden. Mensen gaan overdenken wat dit jaar gebracht heeft.Hoe blij ze nog zijn met hun relatie. Daarnaast is het traditioneel ook een periode waarin veel mensen nostalgisch worden. Blijkbaar is met een reeds nieuw gekochte agenda het nemen van grote beslissingen meer noodzaak. Als je nu geen besluit neemt, dan gebeurt dat over een maand ook niet.

Verplichting met familie

Heb je het al zwaar genoeg met je eigen relatie, dan wordt er vaak van elkaar verwacht dat er veel tijd met familie en mogelijke (toekomstige) schoonfamilie doorgebracht wordt. Families dat lijkt allemaal leuk, maar vaak zijn het bommen die tikken en ieder moment af kunnen gaan. Familie heb je nu eenmaal niet zelf gekozen, daar moet je het mee doen. Elkaar in je waarde laten en elkaars keuze in partner respecteren dat is iets wat vaak het onderwerp van een meningsverschil is tussen ouders en hun kinderen, ook al zijn die ondertussen ook volwassen. Ouders zijn blijkbaar vaak bepalend in relatie breuken.

Piek van uitmaken

Gisteren was bij Humberto in zijn Late Night talkshow een vergelijkbaar item maar net iets anders. Het ging niet zozeer over het uit elkaar vallen van langdurige relaties door de kerststress en de invloed van de schoonfamilie. Het ging met Saskia van Noort over het feit dat twee weken voor de 1e kerstdag de grootste piek van het hele jaar is qua uitmaken van liefdesrelaties. Mannen die twijfels hebben, tillen deze stap het liefst over de feestdagen heen, terwijl vrouwen er juist voor kiezen dan maar meteen een punt te zetten en als single te feestdagen in te gaan. Die datum was 14 december dus daarvoor hoef je niet meer te vrezen, die is weer voorbij. Of betekent het juist dat je weer de stap niet heb durven zetten?

Pas op met troosteten

Met de kerstdagen zijn er dus veel mensen met liefdesverdriet. In de steek gelaten of een moeilijke beslissing nemen en voor je zelf kiezen, is wel goed maar nooit om vrolijk van te worden. In deze periode is het verplichte bezoek aan je familie mogelijk ook een uitkomst. Zij kunnen je steunen en troosten of je gewoon laten. Pas wel op met overmatig alcoholgebruik en overdaad aan eten. Volgend jaar moet je weer aan de bak om een nieuwe date te scoren, daarvoor moet je wel goed in je vel zitten.