Iedereen heeft het al eens gehoord. Laat eten is niet goed voor je gewicht. Maar staat dit feitje wel in zijn recht? Of kunnen we het naar het rijk der fabelen verwijzen?
Regelmaat
Of het slecht is om na acht uur ’s avonds nog te eten is afhankelijk van jouw biologische klok. Volgens Jaap Seidell (Hoogleraar Voeding en Gezondheid) is het namelijk het best om in een vast ritme te eten. Als je regelmatig eet, lopen je spijsverteringsklokken gelijk aan je eetklokken – met een goed gewicht als resultaat. Mits je jezelf niet helemaal volstouwt op deze gezette eettijden natuurlijk. Als je afwijkt van jouw vaste eettijden, raakt je lichaam in de war en dan kan je meer gaan eten dan je normaal zou doen. Dit is vaak het geval bij jetlags, dan is die hele biologische klok sowieso op alle fronten van de kaart.
6 uur aan tafel
Nu eten wij als ‘echte Hollanders’ over het algemeen voor acht uur ’s avonds. Dan zou je kunnen concluderen dat het slecht is om later te eten, omdat dit ingaat tegen je regelmatige eetpatroon. Eet jij altijd op mediterrane tijden, dan geldt dit natuurlijk niet voor jou. Mocht je soms op een exotisch tijdstip willen dineren, dan is dat ook geen ramp: je komt alleen aan in het geval van extreme veranderingen in je ritme. Een uurtje eerder of later kan geen enkele kwaad.
Discipline
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de hoeveelheid calorieën die jij in 24 uur tijd tot je neemt. Hier kan het tijdstip van eten dus aan bijdragen, omdat je door afwijkende tijden soms meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Hoewel ‘na acht uur ’s avonds eten’ dus geen garantie is om minder aan te komen, kun je het wel gebruiken als goede richtlijn. Als je met jezelf afspreekt om na acht uur niks meer te eten, beperk je het risico om tijdens het ‘lekkere trek’-uurtje nog de hele keukenkast te plunderen.
Bron: Women’s Health