onmisbare tips single reizen

Vakantiekriebels: ga deze zomer lekker duurzaam kamperen

Breng jij de klimaatakkoorden het liefst meteen in de praktijk, overal waar het kan? Dankzij deze handige 6 tips van camperexpoert Martijn Peeters, oprichter van deelplatform Camptoo, maak je ook tijdens je kampeervakantie korte metten met je ecologische voetafdruk.

Huur een deelcamper

Gemiddeld staan campers en caravans 45 weken per jaar stof te verzamelen in een stalling, en dat is natuurlijk zonde. Door rechtstreeks een vakantievoertuig bij de eigenaar te boeken, voorkom je dat die onnodig stilstaat. Ons deelplatform Camptoo bestaat uit enthousiaste camper- en caravaneigenaren die hun voertuig dolgraag met jou willen delen. En daarmee zorgen niet alleen zij, maar ook jij als huurder ervoor dat er minder campers geproduceerd hoeven worden. Je kunt kiezen uit meer dan 4000 campers en caravans: van omgebouwde camperbusjes geschikt voor roadtrips langs de kustlijn, tot stijlvolle minicaravans voor knusse zomeravonden en luxueuze motorhomes waarmee je niets van de gemakken van thuis hoeft in te leveren.

Ga op verkenningstocht in eigen land

Na een jaar lang reizen in eigen land weten we dat je niet uren hoeft te vliegen om het naar je zin te hebben. Maar belangrijker: door het vliegtuig te laten staan, bespaar je heel veel uitstoot. Bij het bepalen van je vakantiebestemming kun je bovendien letten op kampeerterreinen waar met zorg wordt omgegaan met de omgeving. De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer bijvoorbeeld liggen altijd in een landschappelijke omgeving, er is weinig geluidsoverlast (van bijvoorbeeld een drukke weg) en de natuur speelt de hoofdrol. Auto’s staan op de parkeerplaats zodat het terrein autovrij is, vaste plaatsen of seizoenplaatsen zijn er niet. Wanneer de kampeerder het terrein verlaat, is de natuur weer de natuur. De Natuurkampeerterreinen dragen het logo Green Key, het internationale eco-keurmerk dat duurzaam ondernemen in de toeristische en recreatieve sector garandeert.

Kies voor duurzame campinggadgets

Ook op kleine schaal kun je het verschil maken. Er zijn tal van slimme producten op de markt te vinden die jouw elektronische apparaten voorzien van energie, zonder daarvoor te hoeven stekkeren. Zoals de powerbanks van WakaWaka. Na een dag zonnebaden (zonneladen?) kun je er ’s avonds je telefoon, tablet of camera mee voeden. Maar je kunt ‘m ook heel goed ’s nachts gebruiken, als zaklamp op de weg naar het toilet. En Decathlon ontwikkelde een handige buitendouche op zonne-energie waarmee je altijd warm en dichtbij de camper kunt douchen. Dankzij het pompsysteem heb je voldoende vdruk en met de start-stopknop zorg je ervoor dat je geen water hoeft te verspillen.

Maak gebruik van de zon(nepanelen)

Mocht je langere tijd stilstaan op een plek zonder stroomvoorziening, dan kunnen zonnepanelen van toegevoegde waarde zijn. Dankzij energie uit zonlicht kun je de verlichting, televisie, koelkast, radio, verwarming, koffiezetapparaat en toiletpomp laten draaien, zonder je boordaccu te hoeven gebruiken. Toch werken zonnepanelen op de camper in de praktijk wel net iets anders dan wanneer ze op het dak van je huis liggen. Want in welk seizoen ga je bijvoorbeeld op vakantie, wat is jouw persoonlijke stroombehoefte en hoe mobiel ben je tijdens je reis?

Lekker stekkeren

Wanneer je in een camper op pad gaat veroorzaak je uitstoot, zeker als het een oud beestje betreft. Daar valt niet aan te ontkomen. De laatste tijd verschijnen steeds meer volledig elektrische campers op de markt, en dat juichen wij natuurlijk toe. Op Camptoo druppelen ze ook langzaam binnen. Zo staat in de provincie Overijssel de allereerste e-camper van Nederland te wachten, ideaal voor een duurzame roadtrip in eigen land. Je voelt je echt een pionier wanneer je schoon en geruisloos de camping op rijdt. De elektrische Nissan rijdt net zo gemakkelijk als een gewone personenauto, maar in plaats van de tank vol te gooien, moet je onderweg af en toe stekkeren. Leg je ‘m aan een campingpaaltje, dan laadt ‘ie gratis (maar niet al te snel) weer op!

Compenseren die handel

Bij Camptoo vinden we het belangrijk dat iedereen duurzaam van de natuur kan genieten. Met elkaar zorgen we ervoor dat er veel minder campers worden geproduceerd en dat je zelf je vakantie zo duurzaam mogelijk kunt maken. Wil je jouw reis in plaats van klimaatnegatief klimaatpositief maken, ga dan in zee met JustDiggit. Zij compenseren de uitstoot van jouw vakantie door duurzame projecten op te zetten in Afrika.

Dit is Camptoo

Camptoo is een deelplatform waar je campers en caravans rechtstreeks bij de eigenaar huurt. Het bedrijf is in 2014 opgericht en werd onlangs door Financial Times (FT1000, 2020) gerangschikt als de snelst groeiende reisorganisatie van Europa. Sinds de lancering van het platform, met meer dan 2.500 voertuigen in Nederland en 4.000 wereldwijd, zijn meer dan 300.000 overnachtingen geboekt. Vakantievoertuigen zijn goed verzekerd om zowel huurder als verhuurder een onbezorgde vakantie te bezorgen, waarbij Camptoo voor het nodige papierwerk, checklists en pechhulp zorgt.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie liefst met partner
By Moniek ·
26 juli 2021

Eerste vakantie samen oorzaak van verliefdheidsexplosie

De eerste vakantie samen wordt wel eens gezien als het grootste gevaar voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles.
seks op het strand
By Moniek ·
2 juli 2021

Voorkom deze 5 relatie killers op vakantie

Je bent sinds kort hoteldebotel verliefd en je wilt niets liever dan samen met je kersverse geliefde op vakantie. Een weekendje weg of naar een romantisch bounty eiland, de bestemming maakt je niet eens zoveel uit, als jullie maar ongestoord samen kunnen zijn. Wil je er een top vakantie van maken? Vermijd dan deze 5 relatiekillers op vakantie.
super zomer festival
By Moniek ·
14 mei 2021

Hier moet je aan denken wanneer je weer op vakantie gaat!

Vakantie naar deze landen blijven afgeraden. Maar naar welk land je ook gaat, je kunt te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. We zetten daarom hier op een rij waar je aan moet denken als je weer op vakantie gaat.
solo op reis
By Moniek ·
19 april 2021

Op vakantie naar Israël kan wanneer je bent gevaccineerd

Israël is van plan om toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus vanaf eind mei toe te laten in het land.
marathon noorwegen
By Moniek ·
31 maart 2021

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat kan Martijn Boshuis uit Boekelo beamen
zomervakantie voor singles
By Moniek ·
9 maart 2021

Vier redenen waarom nú het moment is om een vakantie te boeken

Het vaccinatietempo in Nederland ligt op het moment erg hoog. Volgens Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid, komt iedereen begin juli 2021 in aanmerking voor een eerste prik. Daarmee komt een zomervakantie in het buitenland dichterbij