Vakantie vieren op school, laat dat je kinderen maar niet horen. Voor mij persoonlijk kijk ik terug op een prettige schooltijd. Niet echt vakantie tijd omdat ik best hard moest werken om het te halen. Maar hard werken is niet erg. Er zijn veel kinderen die zeggen het op school niet leuk te vinden. Misschien heb ik de oplossing om ze voor eens en voor altijd van dit probleem af te helpen.

Schoolbord in de keuken

Niet ver van Vicenza, in de regio Veneto, ligt een wel heel bijzondere plek! Een oud schoolgebouw werd omgetoverd tot een uniek logeeradres, met kamers die genoemd zijn naar schoolvakken en een groot schoolbord in de keuken. Het was nog nooit zó leuk om naar school te gaan – en dat in je vakantie! Misschien een leuk idee voor alleenstaande ouders met kinderen, die niet zo graag naar school gaan. Deze school is namelijk hartstikke leuk.

Logeren tussen landkaarten en wereldbollen

De liefde voor het oude schoolgebouw straalt af van elk detail in deze bed & brunch. Je zult bij aankomst meer dan verrast zijn door de bijzondere sfeer die er heerst en door alle details die er te vinden zijn. De oude school is volledig gerestaureerd, waarbij de geschiedenis van het gebouw de leidraad was. Zo zijn de kamers van La Scuola gevestigd in de voormalige lokalen. Daardoor zijn ze lekker ruim. Ze zijn comfortabel ingericht, met tal van voorwerpen die herinneren aan de eigenlijke functie van dit gebouw. Zo slaap je tussen landkaarten en wereldbollen (in de kamer Geografia ofwel  Aardrijkskunde) of tussen geometrische figuren (in de kamer Aritmetica oftewel wiskunde).

Duik in het verleden

De zolderkamer is voor La Maestra, de juf! De eigenaren hebben menig antiekmarkt afgestruind om oude schoolbankjes, schooltassen en andere snuisterijen op te sporen. De liefde voor hun vak is in elke kamer te voelen! Een verblijf bij La Scuola is dan ook echt een beleving.  Je neemt een duik in het verleden, waant je even terug in je kindertijd. Veel gasten halen meteen de eerste avond herinneringen op aan de kleuterklas, de eerste aardrijkskundeles, vriendjes en vriendinnetjes en de spelletjes op het schoolplein.

Brunch in plaats van breakfast

Daarnaast biedt de B&B een luxe en comfortabel onderkomen, waar het je – mede dankzij de goede zorgen van de eigenaren – aan niets zal ontbreken. Ze doen er alles aan om je in de watten te leggen, van heerlijk fris beddengoed tot een uitgebreid ontbijt, met verse, lokale producten en zelfgebakken taarten. Uitslapen mag, want het ontbijt wordt net zo laat geserveerd als je maar wenst! Het woord breakfast heeft dan ook plaats gemaakt voor brunch. Dit zal je oudere kinderen zeker aanspreken.

Wijnen, grappa en prosecco alom

Het uitzicht op de groene vlaktes rondom is adembenemend. Op een heldere dag kun je zelfs tot aan Venetië kijken! La Scuola zelf ligt buiten de drukte van de grote trekpleisters van de Veneto, in een klein maar schattig dorpje, Lusiana. Vanuit dit paradijsje ben je echter zo in Bassano del Grappa en Marostica (30 minuten), maar ook Venetië en Verona (anderhalf uur) en Padova en Vicenza (een uur) zijn aanraders voor een uitstapje. Zelfs een dagje naar de Dolomieten (ruim twee uur) behoort tot de mogelijkheden. Ga zeker ook een dagje naar de Valpolicella of naar het gebied  rondom Valdobbiadene, om te proeven van bijzondere wijnen en sprankelende prosecco’s.

Picknick

La Scuola is een heerlijke plek midden in de natuur, zodat je vanuit de B&B prachtige fiets- en wandeltochten kunt maken. De eigenaren helpen je graag op weg, met tal van tips voor routes, bezienswaardigheden, fijne tussenstops voor een (door hen bereide) picknick, lekkere restaurantjes die je het beste van de lokale keuken laten proeven. Allemaal zelf uitgeprobeerd, dus gegarandeerd geslaagd!

Bekijk de foto’s

Je kind denkt vast dit moet niet gekker worden, zelfs in de vakantie naar school. Maar je zult moeten toegeven dat je vast erg nieuwsgierig geworden bent. Op de site Ciaotutti vind je schitterende foto’s van deze bijzondere plek.