Vaders leven langer dan kinderloze mannen

Mannen met kinderen leven langer dan mannen zonder nageslacht. Eén kind heeft nog weinig effect. Het verschil wordt pas echt duidelijk bij twee of meer kinderen. Dat zegt sociologe Renske Keizer van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De resultaten zijn op te maken uit de demografische gegevens van bijna 5000 mannen van 45 jaar of ouder, die sinds het begin van de jaren ’90 zijn gevolgd.

De kans op jong sterven is onder deze vaders 16 procent lager, vertelt Keizer maandag tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Haar resultaten zijn overigens al sinds maart 2011 bekend.

Hoeveel ouder vaders gemiddeld dan precies worden, is niet zo eenvoudig te zeggen. Mannen uit het geboortejaar 2009 zullen volgens verwachting van het CBS gemiddeld 79 jaar oud worden. Vrouwen worden ongeveer 4 jaar ouder.

Ook vrouwen leven gemiddeld langer wanneer ze kinderen krijgen. Sommige studies tonen echter aan dat bij vrouwen de sterftekans weer toeneemt, naarmate het aantal kinderen in het gezin verder oploopt.

Bij mannen lijkt het positieve effect van het ouderschap wel verder toe te nemen met de omvang van het nageslacht. Zo bleek de sterftekans onder Nederlandse vaders het kleinst in de groep met 4 of meer kinderen.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Public Health.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By info@tibordeboer.nl ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten

By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!