weinig seks

Uw relatie kan uw gezondheid schaden!

Stress in relaties verhoogt aanzienlijk de kans op vroegtijdige sterfte. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. Werk aan je relatie, maar als een relatie niet werkt, moet je ook een punt durven zetten.

Opzet van onderzoek

“In uw dagelijkse leven, ervaart u enig conflict met uw partner, kinderen, familieleden, vrienden of buren?” De universiteit van Kopenhagen heeft in 2003 een survey uitgevoerd bij 10.000 mensen tussen 36 en 52 jaar en gevraagd om voorgaande stelling te beantwoorden met ‘altijd’, ‘dikwijls’, ‘soms’, ‘zelden’ of ‘nooit’.

Altijd en dikwijls

Elf jaar later zijn 422 onder hen gestorven – een statistisch gebruikelijk aantal. Maar frappant is dat de mensen die ‘altijd’ of ‘dikwijls’ op de stelling geantwoord hebben, tot drie keer meer kans hebben om tot de overledenen te behoren.

Negatief effect op gezondheid

Vooral zorgwekkende relaties met partners of kinderen stuwen de kans op sterfte de hoogte in, maar ook een slechte verhouding met de buren heeft een negatief effect op uw gezondheid.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook onverbiddelijk: “Stressvolle relaties verhogen de kans op sterfte.” Vooral bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd is dit effect merkbaar.

Praktische tips als conclusie

Als conclusie formuleren de wetenschappers geen stoffig academisch besluit, maar geven ze de lezer een praktische tip mee: investeer in je relaties.

“Maar,” voegen ze er fijntjes aan toe, “als je relatie compleet in duigen ligt, met weinig perspectief op herstel, kap er dan volledig mee en maak een lijst met zaken die je nog graag zou willen verwezenlijken de tijd die je nog op deze planeet rest.”

Voelt u weinig voor deze drastische oplossing? Dan geven de onderzoekers de raad mee om een therapeut in conflictmanagement te gaan opzoeken. Dergelijke strategieën kunnen immers de kans op een vroegtijdige dood drastisch verminderen.

Mannen meer kwetsbaar

Studies zoals deze hebben ook in het verleden al furore gemaakt. Stressvolle relaties zouden de kans op cardiovasculaire ziektes en falen van het immuunsysteem en het endocriene stelsel met zich meebrengen. Naar de reden is het gissen. Wellicht spelen opruiende cytokines en stijgingen in de cortisolspiegel – het stresshormoon bij uitstek – een rol.

I can’t live, if living is without you

Tot slot geven de onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen mee dat mannen fysiek meer kwetsbaar zijn voor relatieproblemen dan vrouwen. Dat ligt volledig in lijn met de gangbare wetenschappelijke theorieën die de gezondheid van mannen heel erg relatieafhankelijk definiëren. Mannen scheiden bijvoorbeeld meer cortisol in reactie op stress af dan vrouwen. En was het niet Harry Nilsson, en niet Mariah Carey, die de eerste was om in 1971 de songtekstlijn, ‘I can’t liiiiive if living is without you’, uit te stamelen?

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?