weinig seks

Uw relatie kan uw gezondheid schaden!

Stress in relaties verhoogt aanzienlijk de kans op vroegtijdige sterfte. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. Werk aan je relatie, maar als een relatie niet werkt, moet je ook een punt durven zetten.

Opzet van onderzoek

“In uw dagelijkse leven, ervaart u enig conflict met uw partner, kinderen, familieleden, vrienden of buren?” De universiteit van Kopenhagen heeft in 2003 een survey uitgevoerd bij 10.000 mensen tussen 36 en 52 jaar en gevraagd om voorgaande stelling te beantwoorden met ‘altijd’, ‘dikwijls’, ‘soms’, ‘zelden’ of ‘nooit’.

Altijd en dikwijls

Elf jaar later zijn 422 onder hen gestorven – een statistisch gebruikelijk aantal. Maar frappant is dat de mensen die ‘altijd’ of ‘dikwijls’ op de stelling geantwoord hebben, tot drie keer meer kans hebben om tot de overledenen te behoren.

Negatief effect op gezondheid

Vooral zorgwekkende relaties met partners of kinderen stuwen de kans op sterfte de hoogte in, maar ook een slechte verhouding met de buren heeft een negatief effect op uw gezondheid.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook onverbiddelijk: “Stressvolle relaties verhogen de kans op sterfte.” Vooral bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd is dit effect merkbaar.

Praktische tips als conclusie

Als conclusie formuleren de wetenschappers geen stoffig academisch besluit, maar geven ze de lezer een praktische tip mee: investeer in je relaties.

“Maar,” voegen ze er fijntjes aan toe, “als je relatie compleet in duigen ligt, met weinig perspectief op herstel, kap er dan volledig mee en maak een lijst met zaken die je nog graag zou willen verwezenlijken de tijd die je nog op deze planeet rest.”

Voelt u weinig voor deze drastische oplossing? Dan geven de onderzoekers de raad mee om een therapeut in conflictmanagement te gaan opzoeken. Dergelijke strategieën kunnen immers de kans op een vroegtijdige dood drastisch verminderen.

Mannen meer kwetsbaar

Studies zoals deze hebben ook in het verleden al furore gemaakt. Stressvolle relaties zouden de kans op cardiovasculaire ziektes en falen van het immuunsysteem en het endocriene stelsel met zich meebrengen. Naar de reden is het gissen. Wellicht spelen opruiende cytokines en stijgingen in de cortisolspiegel – het stresshormoon bij uitstek – een rol.

I can’t live, if living is without you

Tot slot geven de onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen mee dat mannen fysiek meer kwetsbaar zijn voor relatieproblemen dan vrouwen. Dat ligt volledig in lijn met de gangbare wetenschappelijke theorieën die de gezondheid van mannen heel erg relatieafhankelijk definiëren. Mannen scheiden bijvoorbeeld meer cortisol in reactie op stress af dan vrouwen. En was het niet Harry Nilsson, en niet Mariah Carey, die de eerste was om in 1971 de songtekstlijn, ‘I can’t liiiiive if living is without you’, uit te stamelen?

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!