Techno Berlijn

Uitgaansleven Berlijn te groot om te kiezen

Berlijn is een stad die altijd de aandacht op zich weet te vestigen. Dit jaar in het bijzonder omdat het 25 jaar geleden was dat de Berlijnse muur is neergehaald. Daarom heen hebben  allerlei activiteiten en feestelijkheden plaatsgevonden. Maar in Berlijn is  altijd wel iets te beleven, er zijn veel clubs, bars en straatfeesten. Nergens is er zo’n gave uitgaansstad te vinden als in Berlijn. De muziekscene, de technocultuur en de vele concerten zijn voor menigeen het grootste pluspunt van de uitgaansscene in Berlijn.

Uitgaan in Berlijn

Hiermee is het uitgaansleven van Berlijn ook een van de meest grote en uitgebreidste van Europa. Het aanbod bestaat uit ongeveer 300 legale clubs. En daarmee is het soms best lastig een keuze te maken! De meeste clubs draaien electro en techno, maar ook van andere muziekstromingen is genoeg aanbod. Feesten kunnen soms 48 uur lang duren in de weekenden, maar je kunt het natuurlijk ook iets rustiger aanpakken.

Daarnaast zijn er ook nog regelmatig openlucht feesten die door de politie worden getolereerd zolang niemand er last van heeft. Zeker in de zomer poppen zulke feesten overal op, de locaties vind je meestal op Facebook (bijvoorbeeld op Open Airs Berlin).

Waar moet je wanneer wezen?

Clubs

De meeste clubs zitten in het oosten van Berlijn. Wijken waar je moet wezen zijn Mitte (hoofdzakelijk ten noorden van de Hackescher Markt en rond de Alexanderplatz en de Rosenthaler Platz), Friedrichshain-Kreuzberg (rond de Schlesische Tor en de Revaler Straße) en Prenzlauer Berg (rond de Eberswalder Strasse). Daarnaast zitten er ook een paar grote clubs in Charlottenburg (west Berlijn) en op Potsdamer Platz.

Bars

Oranienburger Strasse;
Veel cocktailbarretjes en een beetje toeristisch, terrasjes met terrasverwarming.

Oranienstrasse;
Een beetje alternatief, multiculti en goedkope barretjes.

Simon Dach Strasse;
Hip onder Berlijners en een gevarieerd aanbod van cocktailbarretjes en alternatieve tentjes.

Bergmannstrasse;
Naast een aantal zeer goedkope en lekkere Aziatische restaurants vind je hier ook een aantal barretjes.

Uitgaansavonden

Uitgaansavonden zijn doorgaans donderdag, vrijdag en hoofdzakelijk zaterdag maar sommige clubs zijn ook op andere dagen van de week geopend. In Berlijn is het eigenlijk op elke dag van de week wel mogelijk om te gaan stappen, het aanbod is alleen erg afhankelijk van de dag. Het drukst is het in clubs meestal tussen 2:00 en 3:00 en dat loopt af tot iedereen weg is (open einde). Omdat er geen officiële sluitingstijden zijn kan het voorkomen dat een club tot de volgende avond openblijft. Berlijn staat bekend om het “uitgaan tot maandagavond”. Voor de liefhebber dus genoeg te beleven! Voor de mensen die het niet trekken tot maandagavond: het openbaar vervoer en taxi’s rijden de hele nacht door!

Bier op straat

Wat wel grappig is om te weten is dat veel studenten en jongeren voordat ze uitgaan al indrinken, maar dat gaat anders dan in Nederland. Het is in Berlijn heel normaal om bij de dönertent om de hoek een halve liter bier te kopen en die op te drinken in de metro, of gewoon op straat. Deze biertjes worden ook wel “Fußpils” genoemd. Niemand die er raar van opkijkt. Nadat het biertje is genuttigd wordt het lege flesje op straat gezet. Het zal je verbazen hoe snel er zwervers in de buurt zijn om de lege flesjes te verzamelen. Van de statiegeldopbrengsten leven ze, in Berlijn kan dat.

Typerend voor het Berlijnse uitgaansleven

Met zoveel clubs wil het toch nog wel eens voorkomen dat je een club niet binnenkomt. Zeker de bekende clubs Berghain en in iets mindere mate Tresor en Kater Holzig staan hier bekend om. Je hoort dat ze de authentieke sfeer willen behouden zonder de lallende toeristen.

Groepen die vaak worden geweerd zijn groepen die grotendeels uit mannen bestaan, mensen die niet goed gekleed gaan (niet passend bij het publiek en dat kan te chic of te slordig zijn), dronken lui en vaak ook (grote groepen luidruchtige) toeristen. Daarnaast ben je ook grotendeels afhankelijk van het humeur van de portier maar als je zorgt voor vrouwen in je team, en hem wat extra geld geeft, mag het geen problemen opleveren. Nuchter aankomen in een kleine groep (splits eventueel grote groepen op) verhoogt ook zeker de kans om binnen te komen. Vroeg aanwezig zijn (rond 0:00), of na de grote horde arriveren (na 3:00), wil ook nog wel eens helpen.

Geen minimum leeftijd, wel rookverbod

De minimumleeftijd ligt voor de meeste clubs op de 18 jaar, voor sommige clubs ook op 21. Af en toe mee is er identiteitscontrole, maar niet altijd. Voor bars geldt in principe geen minimumleeftijd maar wel een rookverbod, ook al wordt deze niet altijd nagestreefd. Neem voor de zekerheid altijd een identiteitsbewijs mee!

Is je interesse in uitgaan in Berlijn gewekt, dan moet je eens kijken op de site van een echte Berlijnliefhebber.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.