blog single man

Uit

Een relatie uitmaken is nooit mijn sterkste kant geweest.

Ik vond het ook geen goede tekst. ‘Ik maak het uit’ was in mijn ogen toch wel een beetje synoniem aan ‘ik weet niet hoe ik het je moet uitleggen, ik wil niet meer met je verder, maar ik durf je dat niet recht in je gezicht te zeggen’. Maar goed, dat is gedoe bij het beëindigen van een relatie, dat is dan toch al een klote moment en dan kan je het niet nog verder verzieken.

Ik herinner me een vriendinnetje van jaren geleden, iemand van mijn sportclub van die tijd, waarmee ik de relatie beëindigde. Hoewel, relatie is een groot woord voor een paar weken daten met elkaar. Maar toch. Ik kwam haar daags erna tegen bij een training en vroeg: “Hoe voel je je?”
Het antwoord ‘Hoe denk je?’ kwam als een natte dweil in mijn gezicht.
Sindsdien besefte ik dat het afbreken van een romance helemaal niet leuk of makkelijk is.

Er zijn in de loop der jaren een paar dames mijn pad gekruist, die mij met hun grote ogen schuldbewust aanstaarden terwijl ik krampachtig vertelde dat het toch echt beter was zo. Dan twijfelde ik zo lang over een tekst, een mail of een kaart, dat uiteindelijk van uitstel afstel kwam en dat zo’n relatie dan toch dood bloedt. Iets waar ik dan later spijt van krijg als ik de betreffende dame weer tegen kom. Dat ik dan ter hoogte van de groenten in de Albert Heijn ga staan uitleggen dat ik niet wist hoe ik het haar moest vertellen en voorzichtig informeer hoe het met haar gaat.

Vorige maand ik bevond ik mij plotseling aan de andere kant van de medaille. Ik werd gedumpt. Ze vertelde me dat ik niet meer bij haar groeipad paste. Het zou beter zijn als we apart verder gingen. ‘Ik groei liever alleen verder’, zei ze.
Ik kreeg te maken met mensen die mij als vriend goed kenden – maar die mijn vriendinnetje helemaal niet hebben gekend – die bijna overdreven op het nieuws reageerden.
‘Ver-schrik-ke-luk. Ik heb nachten niet kunnen slapen. Koester de herinneringen, doe rustig aan. O, o, wat erg.‘
Of een vriend die het nodig vond de boel zelf te relativeren.
‘Ach, je komt vast wel weer iemand tegen. Nog zoveel leuke vrouwen.’
Met een vriend die de link legde met zichzelf of nog erger nieuws.
‘Ik heb al jaren geen vriendin meer gehad. En nu heb ik ook nog te horen gekregen dat ik mijn baan kwijt ben.’
En met mensen die mijn beste vriend de opdracht gaven om mij te troosten.
‘Zeg hem hoe verschrikkelijk ik met hem mee leef.’

Uiteindelijk bleek ik met iedere vorm van aandacht blij, iets wat ik vantevoren ook niet achter mezelf had gezocht. Het meest blij werd ik gek genoeg toch van m’n ex-vriendin, en dan vooral de kordaatheid van haar manier van uitmaken. Geen lange wollige verhalen. Geen twijfels. Kort, eerlijk en duidelijk. Niet zoals mensen die langdradig en vol goedbedoelde verzachtingen wat stamelen over uitmaken. Mensen zoals ik dus. Mensen die niet weten wat ze moeten zeggen. Zich geen raad weten met hun houding. En zich in allerlei bochten wringen om iets uit te leggen wat de ander helemaal niet wil horen.

Ik ben het zinnetje ‘ik maak het uit’ op waarde gaan schatten. Kort en krachtig een relatie beëindigen. Het is net als met een drol: daar moet je ook niet op kauwen, die moet je in één keer doorslikken.

Tim (42) is single en vader. Voor Singlessite.nl schrijft hij over zijn belevenissen, zowel als single man als in de rol van alleenstaande vader.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.