fantasie voetbalspelers

Uit tip: bezoek Dordrecht op Koningsdag

Op 27 april zijn we allemaal lekker vrij want dan vieren we Koningsdag! Dit jaar doen Willem-Alexander en Maxima Dordrecht aan. Heb je nog geen plannen en zie je een gezellig dagje uit wel zitten? We vertellen je even wat je kunt verwachten op Koningsdag en waar je Willen Alexander en Maxima kunt spotten.

Op Koningsdag staan dit jaar Dordrecht en de Dordtse geschiedenis centraal. De stad organiseert onder andere een Grande Parade met oude en nieuwe schepen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen per boot arriveren bij het Groothoofd, aan de rivier in Dordrecht.

Prinsesjes

Op 27 april wordt in de Drechtstad de nationale feestdag gevierd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dordrecht is de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl organiseert. De drie prinsesjes zijn erbij. Prinses Beatrix, die vorig jaar nog aanwezig was in Amstelveen, komt niet naar Dordrecht.

Dordtse iconen

Tijdens de viering staan een aantal “Dordtse iconen” – zoals de burgemeester ze noemde – centraal. Het koningspaar zal langs verschillende historische plekken in Dordrecht lopen. Tijdens de optocht worden heden en verleden gecombineerd en op een mooie manier gepresenteerd.

Het eerste gedeelte van het officiële programma is een varende optocht. Bij Dordrecht komen drie rivieren samen: de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas. Dit drierivierenpunt is een van de drukst bevaren waterknooppunten van Europa. Op Koningsdag varen zowel oude als nieuwe schepen mee in de optocht: van piepkleine zalmvletjes tot een spectaculair containerschip. Meer dan vijftig vaartuigen varen mee in de grande parade. De stoet passeert een tribune waar het koninklijk paar zit.

Het “tweede icoon” is de Grote Kerk, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd, aan de Groenmarkt. In de Grote Kerk is een besloten evenement, het Bach Festival, waar de familie bij aanwezig is. Een uniek Bach-orgel speelt de hoofdrol tijdens dit programmaonderdeel.

Feest op het Statenplein

Daarna gaat de koninklijke familie in een elektrische bus naar het Scheffersplein, eigenlijk geen plein, maar een brug. Dit plein is vernoemd naar Arie Scheffer, een in Dordrecht geboren schilder die in de 19de eeuw vooral bekend was in Frankrijk. Nu is het een horecaplein. Dit deel van het programma, Made in Dordrecht genoemd, is gevuld met lokale lekkernijen en producten.

Vervolgens gaat het gezelschap lopend naar de vierde plek: het Hof van Nederland, het historische museum van Dordrecht. Daar wordt onder meer verteld over de geschiedenis van de stad, de Gouden Eeuw en de Dordtse geschiedenis als blauwdruk voor de rest van Nederland.

Het Statenplein, de laatste plek, wordt gezien als een mooie verbinding tussen historisch en modern Dordrecht. Het plein werd eind jaren 70 ontwikkeld en is de verbinding tussen winkelgebied en de oude stad. Het plein is ook een evenementenplein en biedt plek aan duizenden feestgangers. Lucien Foort en Nielson zullen er optreden.

Meer info over Koningsdag vind je hier. 

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona

terras
By Moniek ·
1 mei 2021

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé focus voor singles.
seksspeeltjes
By Moniek ·
10 april 2021

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van Nederland gelanceerd, Temple of Love.
By Moniek ·
15 maart 2021

Singles ontmoeten singles tijdens deze Paaswandeling

Ben je single en ben je het beu? De 2e editie van de Hike for Love staat gepland! Op Tweede Paasdag