De afgelopen dagen gingen er in het hele land tienduizenden vrouwen naar de bioscoop om als eersten de film Gooische Vrouwen 2 te zien.  Zij konden natuurlijk wachten tot deze film officieel in de Nederlandse bioscopen ging draaien, maar eerder is leuker. Verschillende Nederlandse bioscopen organiseerden een aantal voorpremière avonden.

 Weer een goed idee van Linda

Op woensdag 3 december was er een Pathé Ladies Night , die geheel in het teken stond van Gooische Vrouwen 2. Duizenden fans konden hier alleen de film gaan zien, maar kregen een goodiebag, konden prijzen winnen en de foyer van de bioscoop was voor de gelegenheid ingericht met  een mini-markt met woonaccessoires, sieraden en andere hebbedingetjes. Wat die Linda met haar goede ideeën toch allemaal voor elkaar krijgt, daar neem ik mijn skimuts voor af, bij wijze van.

Bioscooprecord

Het is maar net begonnen en nu zijn er al records gevestigd. Gooische Vrouwen 2 breekt het record van grootste bioscooprelease van een Nederlandse film. Vanaf vandaag draait deze film in 152 zalen. Het record stond op naam van Alles is familie met  141 bioscopen.

De speelfilm Gooische Vrouwen 2 ging maandagavond groots in premiere in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Dat evenement werd in vijftig bioscopen live uitgezonden.

Vier verwende vriendinnen uit het Gooi

Gooische Vrouwen was destijds natuurlijk een gouden idee van Linda de Mol.  Een Nederlandse komedie met een knipoog naar Sex and the City over 4 verwende vriendinnen uit het Gooi. Rijk, neurotisch en een beetje wereldvreemd, parmantig, zelfstandig en toch ook weer meisjesachtig afhankelijk.  Vriendinnen die elkaar in de haren vliegen en toch ook niet zonder elkaar kunnen. Vrouwen om stevig te draak mee te steken, maar toch zeker herkenbaar om vriendinnen van de kijkers te worden.

Recensies nog niet lovend

Alle begrip voor de makers van Gooische Vrouwen 2. Twee miljoen behoeftige bioscoopbezoekers laat je niet in de kou staan. En als de eerder deze week massaal door vriendinnengroepen bestormde lady’s nights een voorbode zijn, zal dat derde deel er vast ook nog worden uitgeperst.

Toch weten de makers op tamelijk originele wijze een extra dimensie toe te voegen aan de formule: een futuristisch Gooi. Daar, zeg twee à drie decennia in de toekomst, treffen we de dames aan in het van alle gemakken (jong mannelijke verzorging) voorziene zorgcentrum De Bron: trofee vrouw Cheryl (Linda de Mol), hondenvrouwtje Roelien (Lies Visschedijk), mannenverslindster Anouk (Susan Visser) en zakendame Claire (Tjitske Reidinga). Onveranderd zijn ze, op dat uiterlijk na.

Minimale ontwikkeling en gemakzuchtig

De dramatische ontwikkeling is minimaal.  Iedere vrouw maakt een knik mee in haar relatie, er wordt gehuwd, er gaat iemand dood, dit alles willekeurig en in hoog tempo; en toen en toen en toen.

Er kleeft iets gemakzuchtigs aan Gooische Vrouwen 2. Waarom dat midden in de film geplakte, overbodige gesponsorde tripje naar Oostenrijk? Waarom die zielloze (après-)skiscènes? Als het uit gebrek aan budget is, kun je dat je haast niet voorstellen.

Scenarist Frank Houtappels (o.a. Het schaep met de vijf pooten) ondervangt de gebreken met puntige dialogen, maar niet elke grap komt uit de verf, mogelijk door de soms wat stramme regie.

Maar dan, als alles wijst op een lauwe feelgoodontknoping (veel roze, veel muziek), breekt Gooische Vrouwen 2 plots uit het stramien met een vitaal eindspel. Met een mespuntje oprechte emotie zelfs, die zeldzaamheid in de Nederlandse romantische komedies. Het kan dus wel.

Fan van Gooische Vrouwen?

Ben jij grote fan van Cheryl, Roulien, Anouk en Claire, dan moet je deze film gaan zien. Al is het maar om mee te kunnen praten met je vriendinnen. Of het een film is om je nieuwe date mee naar toe te nemen? Hij weet wel meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft. Het zal zeker een vrolijke avond worden.

Bron: De Volkskrant en BN De Stem