trouwjurk

Twintigers en dertigers stappen minder vaak in huwelijksbootje

Er wordt minder vaak getrouwd door vrouwen en mannen in de leeftijd van twintig tot veertig jaar. In plaats daarvan kiezen ze vaker voor het geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over 2017 van het Centraal Bureau voor Statistiek. Het afgelopen jaar werden er 64.400 huwelijken gesloten.

Twintig jaar geleden

Twintig jaar geleden trouwden er nog 85.000 paren, wat de laatste jaren met zo’n 20.000 koppels is afgenomen. Vooral mannen en vrouwen rond de dertig zijn in verhouding minder vaak gaan trouwen. In 1997 trouwden nog 83 op de duizend vrouwen van 25 tot dertig jaar, twintig jaar later waren dit er 37 op de duizend. Bij de groep mannen in deze leeftijd werd een soortgelijke daling gezien.

Gemiddelde leeftijd

Ook is de gemiddelde leeftijd waarop men trouwt gestegen. In 1997 waren mannen gemiddeld 30 jaar wanneer zij trouwden, in 2017 was dit 34 jaar. Bij vrouwen steeg de gemiddelde leeftijd van 28 naar 31,5 jaar.

Geregistreerd partnerschap

Wel zijn er meer geregistreerde partnerschappen gesloten, wat een verklaring kan zijn voor de daling in het aantal huwelijken. In 2017 sloten 17.900 koppels een partnerschap (12 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen en 13 in de groep 20- tot 35-jarigen), wat een stijging is van meer dan 2.000 dan in 2016 en 11.000 meer dan in 2007.

Bronnen: Nu.nl / CBS

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.