Nederland bevrijding

Tweede Wereldoorlog Nederland

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Op veel plaatsen wordt er bij stil gestaan in de vorm van samenkomsten. Het heeft bij de mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt, een onuitwisbare herinnering nagelaten. Je merkt dat wanneer je mensen rond de 80 spreekt. Het aangedane verdriet is misschien in de loop van de jaren iets afgenomen,  maar gaat nooit over. Het lijkt juist te verergeren als het lange termijn geheugen het gaat winnen van het korte termijn denken.

Nederland na de tweede wereldoorlog

In het landschap in Nederland zijn niet veel wonden meer te zien. Er is veel veranderd, dat is waar. Rotterdam als groot voorbeeld had nooit zo kunnen worden als het niet zo dramatisch was plat gebombardeerd in de tweede wereldoorlog. Het is geworden tot een moderne stad, met een skyline waarbij ik iedere keer weer de neiging heb te denken dat het een kunstig stukje Photoshop is, al die verschillende stijlen en gebouwen naast elkaar. Alleen is het niet gefotoshopt, maar het is echt. De littekens blijven zichtbaar, maar maken onderdeel uit van een nieuwe, hoopvolle toekomst.

De schoonheid van naoorlogse gebieden

Oorlog verscheurt een land en kan dus diepe wonden nalaten. Net als Nederland herstellen gelukkig veel landen zich na verloop van tijd. Er zijn een tweetal naoorlogse gebieden, waar je echt naar toe moet om je te laten verrassen door de schoonheid.  Uit een artikel waarin 5  naoorlogse gebieden genoemd worden, die zeer de moeite waard zijn, heb ik er 2 uitgehaald die mogelijk voor singles of single reizen geschikt zijn.

1. De Balkan

Tussen grofweg 1991 en 1999 woedde er een hevige oorlog in de Balkan. Voormalig Joegoslavië viel uit elkaar en de verschillende bevolkingsgroepen in het land streden tegen elkaar voor onafhankelijkheid. De Balkan is echter zoveel meer dan enkel een naoorlogs gebied. Gelukkig kunnen de bevolkingsgroepen tegenwoordig redelijk goed met elkaar door één deur en willen ze allemaal  vooruit.

Juist de diversiteit in de regio maakt het een interessante reisbestemming. Het eten is voortreffelijk, de bevolking gastvrij en de groene bergtoppen, watervallen en kraakheldere zee maken dat je dit stukje van Europa een keer gezien moet hebben.

2. Letland

De Koude Oorlog was weliswaar geen oorlog waar wapens aan te pas kwamen, maar dat wil niet zeggen dat de bevolking in Letland een makkelijke tijd achter de rug heeft. Het communisme kreeg in de jaren 1944 tot 1991 een flinke vinger in de pap. Veel Russen verhuisden naar Letland, wat ervoor zorgde dat de voertaal verplicht Russisch werd.  In Riga woonden toen meer Russen dan Letten.

Pas tegen de jaren 90 keerde het tij. Op 23 augustus 1989 hielden zo’n twee miljoen inwoners elkaars handen vast en vormden daarmee een 600 kilometer lange barricade tussen Vilnius, Riga en Tallinn. De menselijke slinger sprak een duidelijke ‘nee’ uit tegen het communisme. De regio is sindsdien onherkenbaar veranderd, ten goede.

Vooral Riga is een waar pareltje. Prachtige architectuur en culturele festiviteiten vullen de stad. Op bijna elke hoek van de straat klinkt muziek. Het lijkt alsof de cultuur die nooit naar buiten mocht komen, is geëxplodeerd, positief wel te verstaan. Het heeft zich  verspreid door de hele stad.

Oorlog houdt nooit op

Dat de Tweede Wereldoorlog  in Nederland al weer 70 jaar achter ons ligt, daar moeten we dankbaar voor zijn. Er zijn veel naoorlogse gebieden die hun littekens langzaam aan het inruilen zijn voor schoonheid. Maar jammer genoeg zijn er ook nog zoveel landen waar zoveel mensen betrokken zijn in oorlog. Oorlog houdt nooit op. Wij mogen blij zijn hier geboren te zijn. Geef de komende tijd eens een luisterend oor aan oudere mensen die de oorlog in Nederland hebben meegemaakt. Ze zullen dat waarderen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Beschermd: Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

Beschermd: De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen. 
instagram vakantiefoto
By Moniek ·
15 maart 2022

De meest geïnstagramde eilanden ter wereld

Waar zijn de meest fotogenieke eilanden ter wereld? Van Bali tot Bora Bora is het delen van vakantiefoto's op sociale media een essentieel onderdeel van de reiservaring zelf geworden.
singles kamperen
By Tijmen ·
21 februari 2022

Samen kamperen als single? Doen!