Eind deze week begint officieel de lente. Een mooie reden om een paar groene pareltjes in de laars onder de aandacht de brengen. Mijn aandacht werd getrokken door de tuin die de naam Tuin der liefde draagt. Alleen al de naam is een belofte voor romantisch aangelegde singles. Het bezoeken zeker waard, wie weet wat er nog meer te beleven en te zien is naast bloemen.

Tuin der liefde

Het kan niet anders dan dat deze tuin de schitterende naam Giardino d’Amore, Tuin der liefde, heeft gekregen. Het eiland waar De Giardino d’Amore bevindt heeft ook al een mooie naam,  namelijk Isola Bella, wat zoveel betekent als Mooi Eiland. Het ligt te midden in het Lago Maggiore.  De tuin zelf is al een plaatje op zich, maar ook de ligging is bijzonder.

Van rotseiland naar paradijs

Het eiland, dat deel uitmaakt van de zogeheten Borromeïsche Eilanden, zou zijn vernoemd naar Isabella, de vrouw van Carlo III Borromeo. Een telg van een bankiersfamilie, die van oorsprong afkomstig is uit Toscane maar zich later vestigde in Milaan.

Het was Carlo die opdracht gaf om van het rotsachtige eiland een waar paradijs te maken, met terrassen vol bloemen en planten, fonteinen en andere waterpartijen, beelden en grotten, waterlelies en obelisken, citroenbomen en in geometrische patronen aangelegde heggen.

Zijn zonen Vitaliano en Giberto zetten zijn droom voort en zorgden ervoor dat de tuinen voltooid werden, met op het hoogste punt – als een soort van kroon – een beeld van een eenhoorn, het symbool van de Borromeo-familie.

Betoverende eilanden

In het schitterende Palazzo Borromeo wordt dit jaar een bijzondere tentoonstelling gehouden, met een keur aan mooie schilderijen die van de Borromeïsche eilanden zijn gemaakt. Onder de gezamenlijke noemer Isole Incantate (‘Betoverende Eilanden’) zijn er onder andere doeken van Caspar van Wittel en Luigi Ashton te bewonderen, deels afkomstig uit de privécollectie van de familie Borromeo, deels uit andere privécollecties en uit de collecties van Galleria Colonna (Rome) en de Biblioteca Nazionale Braidense (Milaan).

Mooi eiland Isola Bella

Isola Bella werd voor het eerst beschreven als isola incantata door de Engelsman Gilbert Burnet, die Italië bezocht in 1686. Hij reisde onder meer naar het Lago Maggiore en Isola Bella. In navolging van Burnet bezochten vele Noord-Europese reizigers het eiland op hun Grand Tour en Isola Bella groeide uit tot een van de bekendste eilanden van het Lago Maggiore.

Praktische informatie

Isola Bella is in 2015 te bezoeken van vrijdag 20 maart tot en met zondag 25 oktober. Je kunt er terecht van 9.00 tot 17.30 uur. Een ticket voor een bezoek aan het palazzo, de pinacoteca (schilderijencollectie) en de tuin van Isola Bella kost € 15,-. Kinderen (van 6 tot 15 jaar) betalen € 8,50. De toegang voor kinderen tot 6 jaar is gratis.

Wanneer je ook de tuinen van Isola Madre, eveneens in het Lago Maggiore, wil bezoeken, kun je beter een combiticket nemen voor beide eilanden à € 20,50 (€ 10,- voor kinderen).

Wil je veer meer zien en lezen over Italië dan moet je echt kennis maken met de site van Ciaotutti.