getrouwd

Trouwen voortaan standaard op huwelijkse voorwaarden

Trouwen in gemeenschap van goederen? Vanaf 2018 is dat niet meer vanzelfsprekend. Trouwen doe je vanaf volgend jaar standaard op huwelijkse voorwaarden. Bij het ‘nieuwe trouwen’ valt vermogen of schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt of ontstaan buiten de gemeenschap.

Trouwen?

Menig single droomt ervan om (nog) eens met een nieuwe grote liefde in het huwelijksbootje te stappen. Trouwen is leuk! Maar natuurlijk niet met schulden die voor dat huwelijk zijn ontstaan. Dat is momenteel nog een lastige, want als je nu trouwt in Nederland dan gebeurt dit standaard in gemeenschap van goederen. Willen jullie een scheiding tussen beider financiën aanbrengen? Dan moet je naar de notaris.

Zo zit het nu:

Vanaf het moment dat jullie de ring aan elkaar vinger schuiven, zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Tenminste, als jullie niet bij de notaris zijn geweest. En bij een scheiding moeten jullie alles 50/50 verdelen. Dat geldt voor je hypotheek, maar ook voor hetgeen je rood staat op de rekening. Uitzondering zijn de zogeheten ‘verknochte goederen’, geld of spullen die op een bijzondere manier verbonden zijn aan een van beide, zoals kleding of sieraden. Een erfenis of gift blijft alleen buiten de gemeenschap als de schenker heeft aangegeven – bijvoorbeeld in een testament – dat die niet voor de koude kant is bedoeld.

Hoe wordt het in 2018:

Onder het nieuwe trouwen blijft alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar. Dat geldt voor vermogen maar ook schulden. Wat jullie tijdens het huwelijk aan inkomsten en uitgaven hebben, blijft gemeenschappelijk. Met één belangrijke uitzondering: ontvangen erfenissen en giften komen voortaan alleen bij de ontvanger terecht. Wil je toch alles op een hoop gooien, dan moet je daarvoor voortaan naar de notaris.

Vanwaar de verandering?

Nederland is een van de weinige landen waar bruidsparen nog automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. De politiek vind dat ouderwets. Samen alles delen voorkomt dan dat de vrouw bij een scheiding berooid achterblijft. Veel vrouwen hebben tegenwoordig wel gewoon een inkomen en dus is het tijd voor een nieuwe verdeling. Ander voordeel van de nieuwe plannen: je loopt niet meer het risico te worden verrast door schulden die de ander voor het huwelijk heeft gemaakt.

Niet iedereen is enthousiast, toch?

Inderdaad, critici vrezen dat het lastig wordt om bij een scheiding – of het overlijden van een van beide – precies uit te zoeken wat privévermogen is en wat gemeenschappelijk. Het risico bestaat dat daardoor het aantal vechtscheidingen verder toeneemt.

Verdwijnen huwelijkse voorwaarden straks?

Nee, er zal nog steeds een groep zijn voor wie het trouwen nieuwe stijl niet voldoende is. Ben je eenmaal getrouwd, dan wordt alles op één hoop gegooid. Maar voor ondernemers kan het slim zijn om mijn en dijn beter af te schermen. Door huwelijkse voorwaarden voorkom je dan dat zakelijke schulden rechtstreeks verhaald kunnen worden op je lief. Huwelijkse voorwaarden zijn ook handig als jullie op latere leeftijd trouwen, jullie allebei je eigen financiën goed op orde hebben, en willen dat jullie vermogen naar je eigen kinderen gaat.

Bron: Metro

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.