Trouwen in gemeenschap van goederen? Vanaf 2018 is dat niet meer vanzelfsprekend. Trouwen doe je vanaf volgend jaar standaard op huwelijkse voorwaarden. Bij het ‘nieuwe trouwen’ valt vermogen of schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt of ontstaan buiten de gemeenschap.
Trouwen?
Menig single droomt ervan om (nog) eens met een nieuwe grote liefde in het huwelijksbootje te stappen. Trouwen is leuk! Maar natuurlijk niet met schulden die voor dat huwelijk zijn ontstaan. Dat is momenteel nog een lastige, want als je nu trouwt in Nederland dan gebeurt dit standaard in gemeenschap van goederen. Willen jullie een scheiding tussen beider financiën aanbrengen? Dan moet je naar de notaris.
Zo zit het nu:
Vanaf het moment dat jullie de ring aan elkaar vinger schuiven, zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Tenminste, als jullie niet bij de notaris zijn geweest. En bij een scheiding moeten jullie alles 50/50 verdelen. Dat geldt voor je hypotheek, maar ook voor hetgeen je rood staat op de rekening. Uitzondering zijn de zogeheten ‘verknochte goederen’, geld of spullen die op een bijzondere manier verbonden zijn aan een van beide, zoals kleding of sieraden. Een erfenis of gift blijft alleen buiten de gemeenschap als de schenker heeft aangegeven – bijvoorbeeld in een testament – dat die niet voor de koude kant is bedoeld.
Hoe wordt het in 2018:
Onder het nieuwe trouwen blijft alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar. Dat geldt voor vermogen maar ook schulden. Wat jullie tijdens het huwelijk aan inkomsten en uitgaven hebben, blijft gemeenschappelijk. Met één belangrijke uitzondering: ontvangen erfenissen en giften komen voortaan alleen bij de ontvanger terecht. Wil je toch alles op een hoop gooien, dan moet je daarvoor voortaan naar de notaris.
Vanwaar de verandering?
Nederland is een van de weinige landen waar bruidsparen nog automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. De politiek vind dat ouderwets. Samen alles delen voorkomt dan dat de vrouw bij een scheiding berooid achterblijft. Veel vrouwen hebben tegenwoordig wel gewoon een inkomen en dus is het tijd voor een nieuwe verdeling. Ander voordeel van de nieuwe plannen: je loopt niet meer het risico te worden verrast door schulden die de ander voor het huwelijk heeft gemaakt.
Niet iedereen is enthousiast, toch?
Inderdaad, critici vrezen dat het lastig wordt om bij een scheiding – of het overlijden van een van beide – precies uit te zoeken wat privévermogen is en wat gemeenschappelijk. Het risico bestaat dat daardoor het aantal vechtscheidingen verder toeneemt.
Verdwijnen huwelijkse voorwaarden straks?
Nee, er zal nog steeds een groep zijn voor wie het trouwen nieuwe stijl niet voldoende is. Ben je eenmaal getrouwd, dan wordt alles op één hoop gegooid. Maar voor ondernemers kan het slim zijn om mijn en dijn beter af te schermen. Door huwelijkse voorwaarden voorkom je dan dat zakelijke schulden rechtstreeks verhaald kunnen worden op je lief. Huwelijkse voorwaarden zijn ook handig als jullie op latere leeftijd trouwen, jullie allebei je eigen financiën goed op orde hebben, en willen dat jullie vermogen naar je eigen kinderen gaat.
Bron: Metro