Trouwen. Niet echt een onderwerp voor singles, zou je denken. Mogelijk niet voor dit moment, maar wie weet voor later. In andere landen is de eigendomsdeling in het huwelijk beperkt, terwijl in Nederland trouwen in gemeenschap van goederen de standaard is. Daar komt waarschijnlijk verandering in.
Gemeenschap van goederen
De Volkskrant maakte melding over een nieuw te komen wetsvoorstel dat alles met het huwelijk te maken heeft. “Wie in gemeenschap van goederen trouwt, maakt van al zijn privébezit gezamenlijk bezit. Na een scheiding worden dan alle spaartegoeden, het onroerend goed, beleggingen, erfenissen en schenkingen die de partners voor en tijdens het huwelijk hebben opgebouwd of gekregen, gelijkelijk over de ex-echtgenoten verdeeld. Dat geldt ook voor schulden: beide (ex-)partners zijn daarvoor volledig aansprakelijk, ” meldt het artikel.
Wetswijziging
Het nieuwe wetsvoorstel houdt in dat de gemeenschap beperkt wordt tot het vermogen dat het echtpaar tijdens het huwelijk opbouwt. Het vermogen dat de echtelieden bezaten vóór de huwelijksvoltrekking blijft dan buiten de gezamenlijke boedel. Ook erfenissen en schenkingen die de partners tijdens het huwelijk ontvangen, blijven privé-eigendom van de begunstigde partner.
Romantisch huwelijksideaal
Alleen de christelijke partijen zijn terughoudend omdat zij vinden dat het delen van volledig bezit symbool staat voor de lotsverbondenheid in het huwelijk. Het gescheiden houden van bezittingen zou afbreuk doen aan het romantische huwelijksideaal. De drempel om te gaan scheiden zou hiermee ook verlaagd worden.
Vrouwen geen eigen bankrekening
De maatschappij is veranderd. De gemeenschap van goederen diende ooit om de vrouw, die na het huwelijk thuisbleef bij de kinderen en financieel volledig afhankelijk was van haar man, te beschermen. Dat zijn bezit automatisch haar bezit werd, voorkwam dat zij en haar kinderen na het overlijden van de kostwinner berooid achterbleven. Tot 1956 mochten gehuwde vrouwen in Nederland niet eens een bankrekening openen zonder toestemming van hun man. Dit is gelukkig anders tegenwoordig. De meeste getrouwde vrouwen hebben betaald werk en bouwen zelf pensioen op. Dat de vrouwen nog steeds de minder verantwoordelijke banen krijgen en daardoor minder salaris en pensioen krijgen, dat zal nooit in evenwicht komen. Vrouwen hebben nu eenmaal moederinstinct.
Vermogensverschillen
Nog een verschil met vroeger is dat mensen gemiddeld op latere leeftijd trouwen. Geliefden hebben al individueel vermogen (of schulden) opgebouwd voordat ze gaan trouwen. Er zijn vaker aanzienlijke vermogensverschillen tussen de partners, terwijl vroeger beiden vaak met niks het huwelijk ingingen en samen iets gingen opbouwen.
Beperkte gemeenschap van goederen
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt de beperkte gemeenschap van goederen de standaard voor nieuwe echtparen. De mogelijkheid om in volledige gemeenschap van goederen te huwen blijft, maar dat moet het bruidspaar straks expliciet laten vastleggen.
Daad van liefde
Als één van de partners ondernemer is dan ligt het mogelijk iets anders. Huwelijkse voorwaarden beschermen de partner tegen claims van schuldeisers, mocht het mislopen met het bedrijf. In die context kunnen huwelijkse voorwaarden als een daad van liefde worden gezien. Daar kun je je dan als ondernemer mooi achter verschuilen, denk ik dan.
Op huwelijkse voorwaarden? Dan niet
Mijn eerste reactie is, dat als je nieuwe partner niet alles met je wilt delen hij niet veel vertrouwen in de toekomst heeft. Dan zou ik bijna zeggen, dan wil ik niet met jou trouwen. Ik ben wel heel benieuwd hoe andere gescheiden mannen en vrouwen, of singles, die ooit nog gaan trouwen, daar tegenover staan. Laat het ons horen. Ik kom er op terug.