Eén op drie huwelijken loopt op de klippen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je om de juiste redenen ‘ja’ zegt tegen een aanzoek of in het huwelijksbootje stapt? Dat je achteraf niet zegt: ‘Ik wist dat ik een fout maakte, maar wilde het niet toegeven?”

Alle grote levensbeslissingen kun je nemen na het stellen van tien vragen.

Dé vragen om aan je zelf te stellen:

1)    Wat dwingt me om te kiezen? (of ik ga trouwen of niet)
Met andere woorden: wil je het graag, of voel je je verplicht omdat het de logische stap is? Of hij het gevraagd heeft en je hem toch graag ziet en dus geen nee kan zeggen? Wil je gewoonweg trouwen, of wil je trouwen met hém/haar?

2)    Wie (of wat) kan ik raadplegen om te weten of dit de juiste (partner) is voor mij?
Buitenstaanders kunnen soms beter enkele problemen spotten dan de mensen in de relatie. Zorg wel dat degene die je vraagt neutraal is of aan jouw kant staat: geen ex’en of mensen die het slecht met jou (of je partner) voor hebben!

3)    Investeer ik voldoende in het maken van de juiste beslissing?
Is de beslissing een resultaat van wikken en wegen, van ‘verkennen’ van ongewenste gevolgen zoals ‘wat als ik nee zou zeggen’, ‘wil ik getrouwd zijn met hem/haar?’ of ‘wat is het ergste dat kan gebeuren als ik weiger?’. Zo voorkom je dat je een beslissing maakt uit luiheid (‘het is goed genoeg’ en ‘ik wil niemand anders zoeken’), gewoonte (‘we zijn een koppel, trouwen is de logische stap’) of schrik (‘ik ga waarschijnlijk niemand anders vinden’).

4)    Heb ik voldoende opties verkend?
Heb je voldoende andere relaties gehad om te weten of dit De Ware is? En indien niet, heb je dan vrede met het feit dat je wellicht nooit meer met iemand anders het bed zal delen?

5)    Wat zijn de negatieve gevolgen?
Wat zijn de mogelijke negatieve gevolgen van een verloving/huwelijk en kan ik daarmee leven? Staan ze in verhouding tot de verwachte positieve gevolgen?

6)    Wat zijn de verwachtingen?
Wat verwachten we van het leven en van elkaar? Komt dit (voldoende) overeen?

7)    Hoe sta je tegenover zijn/haar slechte gewoonten?
Wat irriteert je aan hem/haar? Kan je daarmee leven of wil je het veranderen? Wees eerlijk en besef dat de meeste mensen niet zomaar kunnen (of willen) veranderen.

8)    Is de relatie in balans?
Is de relatie in evenwicht? Wordt er gegeven en genomen, en evenveel door beide partijen?

9)    Wordt hij/zij aanvaard?
Wordt je relatie gesteund door vrienden en familie of net niet? Waarom niet, en kan je daarmee leven op lange termijn?

10)    Waarom twijfel ik?
Iedereen zal je zeggen dat twijfels normaal zijn en vlinders en schrik. Dat klopt maar gedeeltelijk. Het is niet omdat je twijfelt, dat je de foute beslissing maakt. Maar niet iedereen die voor deze grote beslissing staat, twijfelt aan zijn keuze.

Schrijf alle twijfels op, en probeer oplossingen te zoeken voor de eventuele problemen. Laat het even rusten en kijk er na enkele dagen of weken opnieuw naar. Welke twijfels zijn fundamenteel, welke niet? Leg ze voor aan een vriend(in) die je niet zomaar napraat maar ook onaangename conclusies durft trekken.