Ouderdom en eenzaamheid zijn het best etend, rokend en drinkend tegemoet te treden, liefst met uitzicht op de Caribische zee. Dit was een opvallende zin uit de column van Tommy Wierenga in BN De Stem van afgelopen zaterdag. De vetgedrukte zin intrigeerde me. Geldt deze stelling ook voor een eenzaam persoon die nog niet oud is, ging door mijn hoofd.

In het leven staan

Misschien heb jij zelf ook wel eens ondervonden wat Tommy vertelde. Dat je ergens op vakantie bent en dat je aandacht getrokken wordt door iemand die steeds alleen is. Deze persoon kan dan oud en dik zijn, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. En dat je meteen bedenkt dat die maar beter niet te lang meer te leven heeft, zodat zij zich zelf niet in de weg zit.  De vrouw van Tommy was misschien wel de hele dag in haar eentje, maar overdag dronk ze cocktails op het strand, in de avond zat ze op het terras van het restaurant, om een sigaret te roken. Totdat haar bord geserveerd werd en ze haar peuk voorzichtig uitmaakte om te bewaren voor later. Ze stond nog midden in het leven.

Waarom ben je alleen?

Als single weet je als geen ander dat je als alleenganger vragen oproept. Waarom ben je  alleen? Wat is de geschiedenis achter die eenzame ziel? Als eenzaat weet je dat er  gefluisterde praatjes over je de ronde gaan door echtparen en andere gezelschappen. Wie van de singles heeft ooit ter vervanging van een  partner een boek meegenomen. Het verschaft je een houding, je hebt iets om handen, je hebt een excuus om andermans blikken te negeren. De vrouw van Tommy had geen boek, maar wel een sigaret, een glas wijn en een blik in de verte.

Veel singles voelen eenzaamheid

Ouderdom geldt natuurlijk nog niet voor alle singles maar eenzaamheid treft in meer of mindere mate, toch veel alleenstaanden. Het is nodig en goed wanneer je niet bij de pakken gaat neerzitten en je thuis opsluit. Ga af en toe eens wat drinken en ga eens uit eten, en vooral, ga je vertrouwde omgeving uit. Want binnen de eigen muren van je eigen omgeving stevig aan de drank gaan en je overmatig op eten storten dat is niet de bedoeling. Dat moet je absoluut vermijden. Het is natuurlijk ook niet handig om te gaan roken wanneer je dat voorheen niet deed. maar met andere collega’s even een sigaretje gaan roken buiten in de pauze, is misschien wel een optie om een ander loopje te krijgen en om in contact te komen met die collega die je best ziet zitten.

Eenzaam oud

Voel jij je dus eenzaam en zit je er niet op te wachten om eenzaam oud te worden, voorkom dan dat je gevangen gaat zijn binnen je eigen veilige muren. Boek een single reis, ga als single naar een activiteit door en met singles, schrijf je in voor een singlefeest waar meestal genoeg te eten, te roken en te drinken is.