nachtmerrie

Top of horror date: herken de valkuilen

Als single vind je als snel je weg naar een datingsite. Je schrijft je vol enthousiasme in en voor je het weet vliegen de kandidaten je om de oren. Behalve over top dates horen we ook vaak van horror dates. Dus wat zijn de valkuilen van online daten en hoe voorkom je ze?

Top date of toch..

De successtory’s zijn bekend. Online daten heeft in de afgelopen jaren bijgedragen aan vele nieuwe relaties, huwelijken en zelfs liefdesbaby’s. Toch hoor en lees je regelmatig ook de negatieve kanten. Van dramatische horror dates en teleurstellingen tot irritaties over dit type ontmoetingen. Misschien ben je geneigd om het wel of niet slagen van een date toe te schrijven aan het ‘toeval’ of het ‘lot’. Niets is minder waar. Je bent als single zelf medeverantwoordelijk voor een top date of een flopdate.

Online valkuilen

Tegenvallende resultaten na een eerste date zijn helaas akelig herkenbaar voor singles die regelmatig daten. Maar wat gaat er nu eigenlijk mis? Waarom loopt zo’n date niet als gepland?

Voordat de eerste date plaatsvindt heb je meestal al contact via telefoon en e-mail. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je elkaar al behoorlijk goed kent. Het stemgeluid, de schrijfstijl, de vertrouwelijke informatie die je uitwisselt, het verloopt allemaal boven verwachting. Het klikt écht tussen jullie! Vol enthousiasme vertrek je naar jullie afspraakje. En dan gebeurt het. Op het moment dat je de ander ziet weet je het al: dit gaat ‘m echt niet worden!

Waardeloze eerste ontmoeting

Vergelijk bovenstaande situatie maar eens met het lezen van een goed boek. Al lezend ontstaat er als vanzelf een beeld bij de beschrijving van omgeving, sfeer en personages. Als je enige tijd later de bioscoop bezoekt valt de film toch tegen. In jouw herinnering was het boek veel mooier dan wat je nu terugziet op het witte doek!

Zo werkt het ongeveer ook bij een eerste date. Alles lijkt ideaal tot je elkaar ziet. Gedachten als: “in het echt is ze zeker niet zo vlot als aan de telefoon” of “zijn lichaamstaal en houding past niet bij het beeld wat ik kreeg van de foto” zijn veel voorkomend. Het gesprek stokt, de vertrouwelijkheid lijkt opeens te zijn verdwenen. De X factor ontbreekt en er is absoluut geen instant chemie. De lijst van mogelijke afknappers is lang. Weer een ervaring rijker en een illusie armer. Oorzaak? De praktijk blijkt zelden overeen te komen met het verwachtingspatroon. Helaas is dat niet het enige.

Effect van mislukte dates

Het effect van verschillende mislukte dates kan een behoorlijke impact op je hebben. Naast het gevoel tijd en geld te hebben verspild, heeft het ook een negatief effect op je gemoedstoestand en zelfvertrouwen. Je gaat aan jezelf twijfelen: “Vind ik ooit nog wel iemand die bij mij past?”

Om je volgende date wel goed te laten verlopen probeer je je gedrag, houding en presentatie aan te scherpen. Niks mag aan het toeval worden overgelaten. Wat een leuk uitje zou moeten zijn begint steeds meer te lijken op een heus sollicitatiegesprek. De spontaniteit verdwijnt en er blijft weinig ruimte over om jezelf te kunnen zijn. Online daten wordt op deze manier een vorm van topsport. Je moet fysiek en psychisch in topconditie verkeren om op het juiste moment te kunnen presteren.

Hoe voorkom je tegenvallers?

Om nieuwe teleurstellingen tijdens het daten te voorkomen hebben we 6 tips voor je.

1. Wees reëel. Niemand is perfect dus de persoon die tegenover je komt te zitten ook niet. Als je op zoek bent naar de ideale man of vrouw dan kun je beter single blijven.

2. Pas je verwachtingspatroon aan zodat de realiteit beter klopt met de voorstelling die jij ervan hebt.

3. Stel je doelen dichterbij. Door de spreekwoordelijke lat niet zo hoog te leggen voorkom je krampachtig gedrag en een nieuwe teleurstelling. Probeer een date niet langer te zien als dé kans om je ware liefde te ontmoeten. Maar om een gezellige middag of avond te hebben. De kans dat dit lukt is vele malen groter dan het eerste. Het geeft je in ieder geval een beter gevoel over jezelf en ook over het verloop van de afspraak.

4. Date met mate. Overspoel jezelf niet met een overvloed aan nieuwe afspraken en indrukken. Geef jezelf de ruimte om iets een echte kans te geven.

5. Blijf jezelf. Probeer je niet te gedragen of je op een sollicitatiegesprek zit waar je jezelf in korte tijd van je allerbeste kant moet laten zien. Hiermee voorkom je het gevoel dat je op eieren loopt en ieder moment door de mand kan vallen. Jij bent wie je bent, daar gaat het om.

6. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar spreek de eerste keer liever kort af voor een borrel of lunch. Als jullie allebei er een goed gevoel aan over houden is een nieuwe afspraak snel genoeg gemaakt. Een eerste lange afspraak die niet lekker loopt is voor allebei een onprettige ervaring.

Date beter!

Door te daten met bovenstaande tips in je achterhoofd zal je beslist minder snel teleurgesteld raken. Je houdt een positiever gevoel over aan jezelf, de ander en het verloop van de date. Ook al vloeit er geen tweede afspraak uit voort, dan heb je hoogstwaarschijnlijk toch je doel bereikt. Je hebt namelijk een leuke afspraak gehad en een nieuwe contact gelegd. Deze was misschien niet de basis voor de “o zo gewenste relatie” maar hopelijk wel eentje waar je wel met plezier op terugkijkt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam