partnergeweld

Ton van Royen: Kinderen zijn na scheiding altijd erg verdrietig

Ton van Royen probeert in zijn nieuwe programma kinderen te helpen van wie het leven door een vechtscheiding wordt verpest. ‘Die ouders doen dat hun kinderen aan. Ik kan me daar wel kwaad om maken, het is echt schandalig soms’, zegt hij.

Het is wel je kind

In Het is wel je kind kijken Ton en zijn collega’s of ze iets kunnen betekenen voor kinderen die één van hun ouders niet of weinig zien. In de meeste gevallen was de vader niet meer in beeld. ‘Ik heb me laten vertellen dat het maar zelden voorkomt dat een moeder helemaal niet meer naar haar kinderen omkijkt.’

Hartverscheurend

Na een zorgvuldige screening door een psycholoog interviewt hij het kind over de situatie. Dat is soms hartverscheurend. ‘Ze zijn bijna altijd heel verdrietig, want ze missen hun vader. Kinderen zijn niet bezig met de ruzie tussen hun ouders. Ze willen gewoon hun vader én hun moeder zien.’

Impact is heftig

Dan gaat Van Royen met een videoboodschap langs bij de vader. Het doel is niet om de relatie met de moeder te herstellen of bijvoorbeeld een conflict over alimentatie op te lossen. ‘De omgang tussen het kind en de beide ouders is het belangrijkste.’

Zelf gescheiden

Van Royen, zelf een gescheiden man, is geschrokken van de gevolgen die een breuk voor een kind kan hebben. ‘Iedereen weet dat een scheiding niet leuk is voor kinderen. Maar de impact en al die ruzies, dat is zo heftig. Het is onnodig verdriet. Ouders maken er een potje van, ze kunnen zich niet beheersen. Daar wordt het kind de dupe van.’

Integer programma

Van Royen gaat uiterst zorgvuldig te werk in zijn omgang met de kinderen. ‘Dit is het meest integere programma dat ik ooit heb gemaakt’, stelt hij. ‘We hebben heel veel waarborgen ingebouwd, omdat kinderen natuurlijk ontzettend kwetsbaar zijn.’

Zo brengt de aan het programma verbonden psycholoog na de screening verslag uit aan de Arbeidsinspectie, die bepaalt of het kind überhaupt in beeld gebracht mag worden. Ook krijgt het kind de uitzending van tevoren te zien om zijn goedkeuring te geven, of juist niet. Verder houdt de redactie na de opnames contact met de moeders en hun kroost.

Heleen van Royen

Begin vorig jaar liep Tons huwelijk met schrijfster Heleen van Royen op de klippen. Van een vechtscheiding met ruzies is in hun geval ‘gelukkig’ geen sprake. ‘Een scheiding is altijd naar en het was een moeilijke periode. Heleen en ik hebben daar echter nooit de kinderen bij betrokken’, aldus de 53-jarige televisiemaker.

‘Zij zijn dan al wel wat ouder, maar toch. Voor onze kinderen is dat natuurlijk ook niet fijn. Je hebt toch een beetje het gevoel dat je gefaald hebt als vader. Maar we zijn altijd normaal met elkaar om blijven gaan. En nu zijn we wat meer aan de situatie gewend geraakt.’

Hoe het niet moet

Ton was jarenlang niet op de Nederlandse televisie te zien, mede omdat hij in Portugal woonde. ‘Het voelt absoluut goed om terug te zijn.’ De presentator hoopt dat Het is wel je kind echt iets teweegbrengt in de samenleving. Hij roept ouders die gaan scheiden of dat overwegen dan ook op om in te schakelen.

‘Ga vooral kijken hoe het niet moet. Dan brengt het iets positiefs voort. Dit programma heeft zin als het een wake-upcall is voor sommige mensen. Dat ouders die in scheiding liggen ook echt hun best gaan doen voor de kinderen waar ze zeggen zo veel van te houden.’

Maandag 12 mei 20.30 uur SBS6

Het is wel je kind wordt vanaf maandag 12 mei om half negen ’s avonds uitgezonden op SBS6.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.