Rome als decorum

Toerisme pikt graantje mee van goede film

Heeft een film een bekende stad nodig of heeft een stad een bekende film nodig? In het geval van James Bonds Spectre en de stad Rome maakt het mogelijk niet uit. Met beiden gaat het goed, zowel de films over James Bond en de stad van de Paus, hebben niet te klagen over aandacht en aanloop. Elkaar gebruiken zal beide partijen geen windeieren leggen.

Set-jetting locatie van favoriet film

Zo was het ook in Nieuw-Zeeland tijdens ‘The Lord of the Rings’ en na ‘The Hobbit’. De drie films werden door regisseur Peter Jackson grotendeels daar opgenomen en daardoor is het bezoekersaantal in de regio de voorbije vijf jaar aanzienlijk gestegen. “Set-jetting” heet het fenomeen dat je een locatie gaat bezoeken waar je favoriete film of serie opgenomen werd. Niet enkel Nieuw-Zeeland zag geld in het laatje komen dankzij een productie.

Lord of the Rings deed het toerisme in Nieuw-Zeeland stijgen. Er worden daarom rond films steeds vaker marketingcampagnes opgetrokken. Voor reisbureaus en consorten bleek dat een gat in de markt. Ook overheden investeren met plezier in manieren om het toerisme te stuwen.

‘The Hobbit’: Nieuw-Zeeland

The New Zealand Herald concludeerde op basis van cijfers van het betreffende ministerie dat door toeristen uit Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en Noord-Amerika zichtbaar meer uitgegeven werd in 2014 dan in 2009. Dankzij Hobbiton Movie Set Tours kunnen bezoekers in 44 verschillende Hobbit-huisjes verblijven. Volgens de uitbater van het Hobbit-park is het aantal bezoekers nog niet gedaald, zelfs nu er geen nieuwe film meer in aantocht zijn.

‘Life of Pi’: India

In 2013 werd Life of Pi genomineerd voor elf Oscars, waarvan er 4 werden toegekend. Deze film gaat over een jongen die schipbreuk lijdt en moet zien te overleven samen met een tijger. India zag in de film een kans om zijn toerisme een duwtje in de rug te geven. In Pondicherry en Munnar konden bezoekers, met een daarvoor speciaal aangelegde busreis onder meer, het zogenaamde ‘Land van Pi’ bezoeken.

‘Frozen’: Noorwegen

Het is dan wel een animatiefilm, toch heeft de enorm succesvolle film Frozen uit 2013 heel wat reizigers naar Noorwegen gelokt. Het Scandinavische land vormde immers de inspiratie voor de landschappen.

‘Spectre’: Rome

Het is moeilijk om niet betoverd te worden door het prachtige landschap rondom Rome. Eeuwen geleden trokken de met zonlicht overgoten heuvels al veel noordelijke kunstenaars naar Italië. Rome doet nu dienst als decor in de nieuwe James Bond-film Spectre.

Het eerste bezoek aan Rome brengt James Bond in het Vaticaan, waar hij Lucia Scarra ontmoet, een Italiaanse weduwe met geheimen, vertolkt door niemand minder dan Monica Belucci. James Bond zou James Bond niet zijn als hij Rome niet al racend zou verkennen, tijdens een nachtelijke tour die onder meer langs de Tiber voert. In zijn Aston Martin rijdt hij op volle snelheid door smalle steegjes, over de beroemde sampietrini, over grootse pleinen als Piazza Navona en het Sint-Pietersplein en over de normaal zo lieflijke Via Panisperna.

Er zijn veel Romeinse plekken met een herkenbare rol in de film, dus het wordt tijd voor een virtueel bezoek aan Rome tijdens een spannend avondje Spectre.

Toerisme pikt graantje mee van goede film

Of Rome nog meer bekendheid zal verwerven door deze James Bond film en het toerisme er extra baat bij zal hebben, dat zou kunnen voor mensen die nog nooit in Rome geweest zijn. Rome heeft denk ik geen film nodig, Rome is prima in staat  zichzelf te verkopen.

Set-jetting in Rome

Ben je al vaker in Rome geweest, dan zal “Set-jetting” in Rome in navolging van de film Spectre je waarschijnlijk toch weer met andere ogen Rome doen zien. Doe je het op de manier van James Bond met een snelle sportwagen, dan weet je in ieder geval dat je genoeg tijd over houdt om lekker op een terras een glaasje wijn te drinken. Kijk in onze Weekendje Weg Gids naar mogelijkheden voor een stedentrip naar Rome. Er zijn namelijk meer wegen die naar Rome leiden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.