tips sabbatical nemen

Toe aan een sabbatical: zo doe je het

Een sabbatical. Het is de droom van velen. Maanden of misschien wel een jaar helemaal stoppen met werken en de hele wereld rondreizen. De behoefte om uit de ratrace te stappen, nieuwe ervaringen op te doen of om je te bezinnen op de toekomst, de sabbatical biedt het je allemaal. Maar hoe pak je dat nou aan?

Overweeg je serieus om een sabbatical te nemen dan zijn er een aantal stappen die je kunt volgen. Om te voorkomen dat je plannen halverwege stranden kun je het beste iedere week een paar uurtjes tijd vrij maken waarin je jouw plannen probeert te realiseren. Zo zullen de dagelijkse beslommeringen je niet afhouden van jouw grote wens.

Stap 1: onderzoek je motieven

Voordat je echt besluit om een sabbatical te nemen moet je nogal wat afwegingen maken. Waarom wil je eigenlijk een sabbatical nemen? Meestal is het de wens om eens een poosje te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je weet dat een ‘gewone’ vakantie niet het antwoord is op deze behoefte. Dan komt het idee voor een sabbatical al gauw om de hoek kijken. Toch is het goed om je werkelijke motieven nog eens goed onder de loep te nemen. Een sabbatical is vooral geschikt wanneer je:

 • Een droomwens wil realiseren waarvoor je nu echt de tijd ontbreekt. Bijvoorbeeld een reis om de wereld maken
 • Tijd wil hebben om te reflecteren op je eigen functioneren, zowel als mens als professional
 • Nieuwe ervaringen, kennis of vaardigheden wilt opdoen
 • Meer balans wil tussen je werk en je privéleven
 • Wil uitproberen of het leven in een ander land je brengt wat je ervan verwacht

Als je je motieven eerst onderzoekt en op een rijtje zet, kun je pas goed beoordelen of een sabbatical echt de beste oplossing voor is. Mogelijk zijn er eenvoudiger alternatieven voorhanden die misschien ook goedkoper zijn.

Stap 2: Tot een besluit komen

Om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen kun je:

 • de mogelijkheden bij je werkgever nagaan
 • Eventuele risico’s en obstakels inventariseren
 • Op zoek gaan naar ervaringen van anderen die je kunnen inspireren en informeren.

Vraag bij je werkgever of anderen je al voorgegaan zijn en wat hun ervaringen waren. Overdenk of een lang verlof je carrièrekansen in gevaar brengt en of en hoe je in de tussenliggende periode eventueel te vervangen bent. Kijk wat er in je CAO staat en wat de mogelijkheden zijn voor (gedeeltelijk) betaald verlof, zodat je een inschatting kunt maken van de financiële consequenties. Ben je ondernemer, overleg dan met je accountant over de financiële consequenties en ga na wat je sabbatical voor je klanten gaat betekenen. Ga op zoek naar positieve en negatieve ervaringen van anderen. Plaats bijvoorbeeld een oproep op relevante fora.

Stap 3: Maak en plan

Heb je eenmaal besloten om een sabbatical te nemen, maak dan een plan. Hierin zet je de volgende dingen zo goed mogelijk op een rijtje:

 • Wat wil ik doen?
 • Hoeveel tijd kost dat?
 • In welke periode/tijd van het jaar kan ik dat het beste doen?
 • Waar breng ik mijn sabbatical door? Thuis, in het buitenland of een speciale werkruimte?
 • Onderneem ik mijn sabbatical activiteiten alleen of met iemand anders?
 • Wat zijn de kosten?
 • Hoe financier ik de kosten?
 • Welke dingen moet ik regelen om mijn sabbatical te realiseren?
 • Wat zijn andere gevolgen (bijvoorbeeld voor pensioen)?
 • Probeer alles zo concreet, meetbaar en realistisch mogelijk te beschrijven.

Stap 4: De financiering

Je hebt de volgende mogelijkheden om je sabbatical te financieren:

 • Gebruik de levensloopregeling
 • Vraag je werkgever om steun
 • Ga sparen of lenen
 • Zoek inkomen uit andere activiteiten (bijvoorbeeld door je huis te verhuren tijdens je afwezigheid)

Bedenk je dat het in de huidige crisistijden goed mogelijk is dat je werkgever je wens met extra (onbetaald) verlof wilt ondersteunen. Zo houdt hij jou als gewaardeerde werknemer vast en heeft hij tijdelijk lagere personeelslasten.  En ga liever sparen dan lenen. Bedenk je dat sparen lang kan duren, maar realiseer je ook dat het niet bepaald prettig is om twee jaar na je sabbatical nog steeds die lening te moeten afbetalen.

Stap 5: Regel het met je werkgever

Stel je niet vragend of verzoekend op, maar beschouw je sabbatical als een onderwerp waarover onderhandeld gaat worden. Ook je werkgever heeft er uiteindelijk baat bij, dus laat hem dat inzien. En mogelijk heb je veel goodwill gekregen bij je werkgever, omdat je altijd goed werk levert. Maar voor je werkgever zitten er ook nadelen aan je sabbatical. Vandaar de onderhandeling als uitgangspunt. Zorg er bij de onderhandeling met je werkgever voor dat:

 • Je goed weet wat je wilt en dat je dat ook kunt overbrengen
 • Je weet wat de nadelen zijn voor je werkgever en je collega’s. Denk vast na over mogelijke oplossingen
 • Je je vooraf afvraagt hoeveel de sabbatical je waard is. Welke concessies wil je doen? Ben je bereid tot de uiterste stap (je baan opzeggen) en wat is er voor nodig om je tot die beslissing te dwingen?
 • Je vooraf probeert om een beeld te krijgen van jouw belangen, de belangen van je werkgever en hoe er balans kan komen tussen die twee soorten belangen. Denk in oplossingen.
 • En realiseer je dat de onderhandeling wel even kan duren. Gun je werkgever ook de tijd om er over na te denken. Waarschijnlijk loop jij er al lange tijd mee rondt, maar voelt je werkgever zich overvallen en overheersen in zijn perspectief de nadelen van je wens.

Stap 6: De uitvoering

Je hebt het voor elkaar! De financiën zijn rond en werktechnisch is het geregeld. Nu is het tijd om je plan er weer bij te pakken en een uitgebreide planning te maken. Met alle ‘to do’ dingen er op en vooral ook alle ‘geregeld’ zaken. Schreeuw het vooral ook van de daken. Misschien niet op je werkplek, dat wordt niet altijd gewaardeerd door de achterblijvers. Maar wel op alle andere plekken. Je zult zien dat er dan nog allerlei handige en leuke zaken op je weg komen die je helpen om er een geweldige tijd van te maken!

Met dank aan de tips van Daretoo

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.