financiële verrassing relatiebreuk

Tips scheiden zonder geldruzies

De grootste boosdoener bij scheidingen is ruzies over geld. Financiële onzekerheid brengt het slechtste in mensen naar boven en de vraag wat er met de financiën gebeurt na de scheiding is een bron voor ruzie.

Veel partners zijn onzeker over wat de toekomst brengt. Je hebt jarenlang redelijk comfortabel kunnen leven met twee inkomens en nu gaat alles veranderen. Vooral voor de minst verdienende partner brengt een scheiding veel stress met zich mee. Plotseling is hij of zij enkel op het eigen inkomen aangewezen terwijl de kosten min of meer hetzelfde blijven. Geen wonder dat er veel ruzies ontstaan over geld. Dus hoe voorkom je ruzie over het huis, de alimentatie en het spaargeld?

Zorg voor goede informatie

Het feit dat geldruzies zo vaak voorkomen heeft natuurlijk ook te maken met de fiscale gevolgen van een scheiding. Een van de grote zorgen bij een scheiding is vaak de woning. De partner die het huis overneemt moet niet alleen de hypotheek overnemen maar ook de opstalverzekering en andere kosten die bij de koopwoning horen. Soms is geen van beide partners in staat om de woning over te nemen en moeten ze allebei verhuizen, wat vaak nog duurder uitkomt dan het afbetalen van de woning.

Om deze financiële katers te vermijden is het belangrijk dat beide partners zich goed laten informeren voordat de scheiding wordt ingezet. Raadpleeg een mediator of fiscalist. Vooraf goed uitzoeken kan een hoop geld besparen.

Emotioneel versus rationeel

Ook is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat geldruzies in een veel breder kader gezien moeten worden. Hoewel de meeste ruzies financieel van aard zijn, is het emotionele aspect even belangrijk. Beide partners maken een ander verwerkingsproces door, en er komen een heleboel gevoelens en emoties bij kijken die het gebeuren bemoeilijken. Wanneer je een goede mediator in de arm neemt om de scheiding in goede banen te leiden zal deze je helpen bij het emotionele en financiële van elkaar los te koppelen. Wanneer je emotioneel bent, neem je bovendien ook niet altijd de beste beslissingen. Door een onafhankelijke derde in te schakelen die jullie beider belangen behartigt zullen ruzies over geld niet zo snel uit de hand lopen.

Ga in gesprek

Eén van de belangrijkste tips die naar voren komt in het vermijden van vechtscheidingen is de rol van de dialoog. Praten is belangrijk. Probeer elkaars belangen en zorgen te begrijpen en hou daar rekening mee. Veel partners zijn teveel gefocust op hun eigen individuele situatie. Vaak willen mensen hun ‘grote gelijk’ halen, en kloppen ze daarvoor aan bij advocaten. Dat is niet alleen een dure bedoening, maar het doet ook niet veel goeds voor de relatie tussen beide partners.” Probeer dus altijd eerst met elkaar te praten voordat je dat traject inzet.

Buitenstaander

Wanneer de partners er samen echt niet uitkomen, is het altijd aangewezen om op zoek te gaan naar een buitenstaander. “Of dit nu een mediator of een goede vriend van de familie is, het is zinvol om op een derde persoon te vertrouwen die een rationele en onpartijdige kijk op de zaken heeft. Deze persoon kan je een aanknopingspunten verschaffen van waaruit je samen kunt vertrekken. Wanneer een situatie extra aandacht verdient, bijvoorbeeld bij een extreem gespannen relatie waardoor een samenwerking tussen beide partners niet meer mogelijk is, is een bemiddelaar geen overbodige luxe. Het voorkomt een hoop toekomstige ellende. Voor jullie als ex partners, maar ook voor de eventuele betrokken kinderen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.