reizen naar afrika

Tips ontdek Zuid-Afrika ‘off the beaten track’

Het mooie Zuid-Afrika is al jaren een gewilde vakantiebestemming. Dat is niet zonder redenen, het land heeft ontzettend veel te bieden aan natuurschoon, cultuur en historie. Kaapstad, de Tuinroute en het wereldberoemde Kruger National Park zijn populaire bestemmingen tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Plekken die je beslist gezien moet hebben als je op vakantie naar Zuid-Afrika gaat. Het nadeel is wel dat deze bezienswaardigheden toeristisch en erg druk kunnen zijn. Heb je de hoogtepunten van Zuid-Afrika al bezocht, of heb je geen zin in massa’s toeristen? Geen nood, gelukkig heeft Zuid-Afrika ook nog een aantal onontdekte juweeltjes die je versteld zullen doen staan. Hieronder vind je een aantal tips als je Zuid-Afrika ‘off the beaten track’ wilt doen.

TIPS: Los van onderstaande tips, mocht je het (nog) niet aandurven om alleen naar Zuid Afrika af te reizen dan kan je natuurlijk ook met een groepreis of singlereis meegaan. Bij deze organisaties kun je prachtige reizen naar Zuid Afrika maken: Fox ReizenShoestringSawadee.

  1. Kruger National Park

Het Kruger National Park? Was dat nou niet juist erg druk en toeristisch? Inderdaad, het zuidelijke deel van dit prachtige nationale park trekt de meeste toeristen, waaronder veel dagjesmensen. Met name op de geasfalteerde wegen (vooral tussen Skukuza en Lower Sabie) rijden de meeste auto’s en kun je bij een bijzondere ‘sighting’ van wild verwachten dat je met meerder voertuigen staat te kijken. Maar het noordelijke deel van het Kruger Park trekt véél minder toeristen. In het gebied ten noorden van Letaba kun je bovendien bijzondere dieren tegenkomen, zoals elanden, die je in het zuidelijke deel van het park niet ziet. Hoe noordelijker je komt, hoe mooier en ruiger de landschappen worden. Net onder de grens met Zimbabwe staan veel baobab bomen die majestueus boven het landschap uittorenen. Je kunt verblijven in de kampen in het park, of bij een van de luxe privé lodges waar je meegenomen wordt op safari met een ranger. Dit is niet goedkoop, maar je komt zo wel in een deel van het park dat niet toegankelijk is voor andere toeristen en krijgt veel informatie van je ranger.

https://www.instagram.com/p/B25DpGkgLxI/?utm_source=ig_embed

  1. Mapungubwe National Park

Als je nu toch besluit om het noordelijke deel van het Kruger Park te bezoeken, combineer dit dan met een bezoek aan het Mapungubwe National Park. Dit is een klein en heel onbekend nationaal park onder de grens met Botswana. Het park heeft niet de Big 5 (zo zijn er geen buffels), maar wel een grote diversiteit aan wild. Naast gemsbokken, elanden en koedoes, heb je een goede kans om zeldzame dieren te zien, zoals een aardvarken, stekelvarken of caracal. Ga hier echter niet naar toe om veel wild te zien, maar om de fenomenale landschappen te bewonderen. Als de zon zakt staan de zandstenen rotsformaties in het park in vuur en vlam, zodat het lijkt alsof je op Mars bent beland. Er valt weinig regen in het park, maar toch is er veel groen te zien. Er groeien reusachtige baobab bomen, mopane bossen en acacia bomen. Heel bijzonder is de wilde vijg wiens wortelstelsel complete rotsen kan splitsen. Het gebied is rijk aan historie, in 1933 werd op Mapumgubwe Hill in een 13e eeuws graf een heuse archeologische schat gevonden met onder meer een met bladgoud bedekt beeldje van een neushoorn. In het informatiecentrum annex museumpje kun je meer leren over de rijke Afrikaanse beschaving uit de 13e eeuw. Je kunt overnachten in kampen in het park, die niet zijn omheind en waar de olifanten zo langs je huisje kunnen lopen.

https://www.instagram.com/p/Bq16AeJl0Jg/?utm_source=ig_embed

  1. Namaqualand

Namaqualand is een streek in het noordwesten van Zuid-Afrika, net onder de grens met Namibië. Een droog en dorre streek waar echter eenmaal per jaar een ongelooflijke transformatie plaatsvindt. Als in het voorjaar (eind augustus, begin september) de eerste regen valt, ontploft het landschap in één grote, kleurrijke bloemenzee. Paars, roze, geel, oranje, wit, en zelfs blauw, de kleuren doen gewoon pijn aan je ogen. Velden vol bloemen, die jammer genoeg na een paar weken alweer verdwenen zijn. Dat maakt het lastig om je bezoek te plannen, het is moeilijk in te schatten wanneer de eerste regen valt. Een trip naar Namaqualand kun je goed combineren met een verblijf in de Cederbergen in de omgeving van Clanwilliam. Dit bergachtige gebied (vernoemd naar de bedreigde Cederboom die in het gebied groeit) heeft bizarre rood gekleurde rotsformaties, kristalheldere stroompjes en is een paradijs voor wandelaars. Je kunt ook op zoek gaan naar eeuwenoude rotstekeningen die gemaakt zijn door de San Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

https://www.instagram.com/p/B14QwQcjneW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

  1. The Battlefields van KwaZulu Natal

Wie zich een beetje in de geschiedenis van Zuid-Afrika verdiept zal al gauw ontdekken dat het land veel roerige periodes heeft meegemaakt. Niet alleen de recente geschiedenis ten tijde van de Apartheid heeft het land gevormd, ook de koloniale bezetting door de Engelsen én Boeren heeft een stempel gedrukt op Zuid-Afrika. De Engelsen en Afrikaans sprekende Boeren hebben hun conflicten uitgevochten in twee Boerenoorlogen. Maar beiden hebben ook strijd geleverd met het machtige Zoeloe rijk. In het binnenland van KwaZulu Natal heeft een van de belangrijkste veldslagen plaatsgevonden tussen de Engelsen en het Zoeloe leger. Ondanks het feit dat de slechts met speren bewapende Zoeloes het op moesten nemen tegen de geweren en kanonnen van de Britten, hebben zij bij Isandlwana de Britse troepen compleet in de pan gehakt.

Je kunt de plek van de slag met de graven van de Britse soldaten bekijken en er is een klein museumpje. In dezelfde omgeving kun je bij Spioenkop de plek bezoeken waar zich een van de bloederigste veldslagen tussen de Britten en Boeren heeft afgespeeld. Breng ook een bezoekje aan het museum in het stadje Ladysmith, waar meer informatie over de Boerenoorlogen te vinden is. Behalve dat deze streek vol verhalen zit, is het golvende landschap ook nog eens een lust voor het oog. Je kunt een bezoek aan de Battlefields goed combineren met een verblijf in de Drakensbergen, bij een van de wildreservaten in de streek, of een aantal relaxte dagen aan het strand.

Bron: Elkedagvakantie

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!