bijstandmoeders

Tips om thuiswerken wel te laten werken

Minder reistijd, betere concentratie en hogere productiviteit, maar het vereist ook voorbereiding.

Daarom deze 7 tips

1. Ergonomisch verantwoord
Van alle computergebruikers in de wereld heeft 87 procent van de vrouwen en 76 procent van de mannen klachten aan nek, schouders of polsen, blijkt uit onderzoek van Microsoft. Bij het inrichten van een thuiswerkplek regelen we dus eerst, jawel, de ergonomie. Een paar richtlijnen: voorkom een langdurig verkeerde houding, zorg voor genoeg beenruimte, zet de monitor op een comfortabele hoogte en afstand, gebruik een ergonomische muis en toetsenbord. Kijk op Goedewerkplek.nl en Muisarm.nl. Om de juiste sfeer te creëren kún je een 86 weken durende Feng Shui-cursus volgen, maar minder gecompliceerd en minstens zo effectief is een plant. Zie Healthygreenatwork.org.

2. ‘Nu even níet!’
Om te voorkomen dat de rest van het gezin onder ‘thuiswerken’ verstaat: ‘Hoera, jij lapt voortaan de ramen, doet de was en haalt de kinderen op’, is het zaak de partner, kids en trouwe labrador op de hoogte te brengen van jouw nieuwe werkconstructie. En vooral: maak afspraken over wanneer je beschikbaar bent voor gezinszaken, en wanneer je niet gestoord wilt worden. Hang eventueel een schema van jouw werktijden op de koelkast. Geluidsdichte wanden, een slot en wat prikkeldraad rondom de werkruimte schijnen ook effectieve methodes te zijn om niet werkgerelateerde zaken en personen buiten te houden.

3. Ritme houdt gezond
‘Leven en werken volgens een vertrouwd en flexibel schema, leidt sneller en gemakkelijker naar positieve leerervaringen en een groter zelfbewustzijn. Trouw blijven aan je eigen levensritme betekent dat er geen onnodige energie verloren gaat aan allerlei overbodige zijsporen’, aldus psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen in hun boek Ruimte voor jezelf. Dus: maak een werkplanning, werk op (enigszins) gezette tijden en las regelmatig pauzes in.

4. Powernap jij al?

Wat hebben Leonardo da Vinci, Albert Einstein en Thomas Edison gemeen? Ze deden alledrie een dagelijks powernapje, dé sleutel tot genialiteit. Een half uurtje slapen herlaadt lichaam en geest, een effect dat zelfs wordt onderschreven door NASA. Uit verschillende onderzoeken van de ruimtevaartorganisatie bleek dat 26 minuten slaap verrichtingen met 34 procent kan verbeteren, omdat geheugen en concentratievermogen weer optimaal zijn.

5. Alleen op de wereld
De voordelen van thuiswerken zijn ontelbaar, maar er ligt ook een serieus nadeel op de loer. Wie veel thuis werkt, kan zich best eenzaam gaan voelen. Om te voorkomen dat Oprah je beste vriendin wordt of As the world turns je nieuwe leven, spreek je dagelijks af met vrienden en familie voor een kop koffie of een wijntje na het werk. Een andere optie: richt een netwerk van thuiswerkers op via het bedrijf waarvoor je werkt of via je vrienden- en kenniskring.

6. Move that body
Een van de grote voordelen van thuiswerken is dat minder forensen ’s ochtends in de auto stappen, met als gevolg minder (lange) files en een beter milieu. Maak dit positieve effect niet ongedaan door ’s middags alsnog in de voiture te stappen voor een retourtje supermarkt. Doe alles lekker te voet of op de fiets, want je hebt er nu de tijd voor. Bovendien kom jij zo gemakkelijk aan die aanbevolen dertig minuten bewegen. Regent het? Dan is de onfeilbare tip op 30minutenbewegen.nl: Zorg voor een goede regenjas of paraplu.

7. Meer pauze, meer succes

Het grootste voordeel van thuiswerken is natuurlijk: lang leve de vrijheid. Ja, de gecontracteerde uren moeten gewerkt worden, maar hoe en wanneer is aan de thuiswerker zelf. De belangrijkste tip van vandaag is daarom om pauzes te nemen wanneer jíj dat wilt. Uit onderzoek van Philips is gebleken dat door vaker kort te pauzeren op de momenten dat de werknemer het nodig heeft, een verhoging van de ‘volumeflexibiliteit’ mogelijk is van 16 procent. Oftewel: werknemers zijn minder moe en hebben aan het einde van de dag 16 procent meer producten gemaakt. Tel dit op bij de 5 tot 15 procent die thuiswerkers sowieso al productiever zijn dan werknemers op kantoor en je gaat je afvragen: waarom werken we überhaupt nog op de zaak?

Bron: Singlessite.nl

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.