Tijn
27 December 2016

Tijn heeft een steen verlegd

Tijn heeft een steen verlegd, dat vond vorige week op woensdagavond zijn vader Gerrit Kolsteren uit Hapert, bij Serious Request in Breda. In de ochtend zat ik samen met mijn zoon in de auto te luisteren naar het verhaal van de 6 jarige zieke Tijn op de radio. De ongeneeslijke zieke Tijn, die ondanks zijn eigen leed duidelijk gemaakt heeft aan heel Nederland dat dát geen reden is om niet voor anderen te zorgen.

Tijn heeft een steen verlegd

s’Avonds op de bank vertelt mijn zoon vol ongeloof hoeveel geld er al is opgehaald met de actie die Tijn en zijn vader in gang hebben gezet. Nagels laten lakken voor 10 euro. Als steun voor Serious Request en om te laten zien dat zij  het lak hebben aan de ziekte DIPG (hersenstamkanker). “Mama, zijn vader zegt dat Tijn een steen verlegd heeft,”  leest mijn zoon van social media. “Ken je het lied De Steen niet,” vraag ik. “Dat wordt gezongen door Paul de Leeuw, mooi hoor, ik word altijd emotioneel als ik dat hoor. Moet je maar eens naar luisteren.”  Ik weet niet of hij er al naar geluisterd heeft, ik wel en ik ben met tranen in slaap gevallen.

Om verleden kun je niet heen

Waarom ontroerde dit lied me zo? Ik zat er meteen weer in toen ik het hoorde. “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde, nu weet dat ik nooit zal zijn vergeten. Ik leverde bewijs van mijn bestaan. Omdat door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.” Het was in de tijd na de scheiding dat ik in het geheugen van mijn ex volledig gewist leek te zijn, dat alles wat er geweest was niet bestaan had, dat er geen verleden was. Het voelde zo respectloos. Je ex verloochenen is één, maar daarmee doe je ook je kinderen te kort. Op een gegeven moment bedacht ik dat het bestaan van onze kinderen de steen is die ik heb verlegd. Hoe hard iemand ook probeert het verleden te vergeten, mijn kinderen zijn het bewijs van een leven dat geleefd is, een liefde die gedeeld is. Dat kun je niet verloochenen, daar kun je niet omheen.

Trots op elkaar

Het ontroert me nog steeds. Door de houding van hun papa kwam de opvoeding volledig op mijn schouders terecht. Dit vond ik niet altijd makkelijk en 9 jaar verder nog steeds niet. Ik ben echter zeer blij met wat ze tot nu toe geworden zijn. “Mama, je mag best trots op je zelf zijn, dat je zulke leuke kinderen van ons gemaakt hebt,” zei mijn dochter van 17 met een lach maar oprecht op kerstavond. Mijn kinderen zijn het bewijs van mijn bestaan en dat mijn inzet niet voor niets geweest is. Zij zijn in staat op hun beurt zelf een steen te verleggen. Ik ben trots op ze.

Tijn zal niet vergeten worden

Ondertussen zijn we bijna een week verder en weten we allemaal dat Tijn een mannetje van meer dan 2.5 miljoen geworden is. Nee, hij zal niet worden vergeten. Niet alleen door het geld, maar vooral door zijn instelling en die van zijn vader. Niet alleen dat hoop doet leven, want de hoop op genezing is voor Tijn niet aanwezig. Maar wel de hoop van het leven te maken wat er van te maken is. Met aandacht voor elkaar en voor anderen. Wijze les van zo’n klein ventje.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie