Het thuiswerken vanwege de coronacrisis trekt een zware wissel op singles. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van het Werkgeluk Instituut Nederland in samenwerking met Fontys Hogescholen. Alleenstaanden beoordelen hun werkgeluk lager dan voor de coronacrisis. ‘We maken ons zorgen over deze groep’, zegt psycholoog en partner bij het Werkgeluk Instituut Nederland Lieke Bezemer.
Alleenstaande thuiswerkers
Alleenstaande thuiswerkers worden dubbel getroffen door de coronacrisis – hun sociale contacten op het werk vallen weg én ze kunnen niet terugvallen op een thuissituatie, wat niet-alleenstaande thuiswerkers weer wel kunnen. Beoordeelden alleenstaanden zichzelf met een 7.7 voor de crisis, nu is dat 6.9. En de onderzoekers vermoeden dat dat cijfer nog verder zal dalen naarmate de situatie voortduurt.
Rol werkgevers
We zien een risico waar we werkgevers voor waarschuwen. Als leidinggevende heb je een zorgplicht, de rol van de werkgever zou daarin mogen veranderen. We zien nu dat werkgevers vaak invullen waar de behoefte van de werknemer ligt, maar het is maatwerk. Meet het, ga in gesprek met je werknemer.’
Contact collega’s
We kijken niet specifiek naar alleenstaanden’, zegt Kimbery Schelle, Lead employee well being bij de Rabobank,”maar we zien wel dat vooral jonge collega’s het thuiswerken lastig vinden, met name waar het gaat om contact met collega’s’. Rabobank laat volgens Schelle teams beperkt toe op kantoor en zoekt het heil in creatieve digitale oplossingen zoals een digitale lunchwandeling met een willekeurige collega.
Bron: BNR