Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
thuiswerken gelukkig
13 november 2012

Thuis mogen werken maakt je gelukkiger dan opslag

Het gelukkige gevoel dat gepaard gaat met een loonsverhoging is slechts van korte duur. Je raakt namelijk snel gewoon aan de nieuwe status en gaat opnieuw vergelijken met je collega’s.

Thuiswerken maakt gelukkig

Volgens wetenschappers is tevredenheid, zowel met het loon als met de werkomgeving, zelfs even belangrijk als het effectieve loon om je geluk te bepalen. Die tevredenheid kunnen werkgevers verbeteren door een flexibelere werkomgeving, zoals de mogelijkheid om thuis te werken.

“Je loon is iets relatiefs”, zegt professor Amit Kramer van de Universiteit van Illinois. “Ik denk dat de meeste mensen ermee akkoord zijn dat je een bepaald loon nodig hebt om aan je noden te voldoen. Maar eens daarboven wordt het loon een probleem, samen met de perceptie erover en je tevredenheid ermee.”

Op het moment dat ze dat niveau bereiken, hebben werknemers geen aandacht meer voor wat ze daarmee allemaal kunnen doen, maar focussen ze op iets anders. Bijvoorbeeld op hoeveel hun collega’s verdienen. “Dan wordt het ‘mijn loon’ ten opzichte van anderen, ‘mijn loon’ vergeleken met de inspanningen die ik lever, ‘mijn loon’ ten opzichte van de dingen die ik opoffer.”

Tevredenheid
Bovendien bleek uit de studie dat het effect van een loonsverhoging slechts een korte invloed heeft op de loonstevredenheid. “Het effect duurt niet lang”, bevestigt professor Kramer. “De meeste werknemers vallen na een poosje terug op hun oorspronkelijke tevredenheid.”

Wanneer een werknemer bijvoorbeeld van baan verandert, zal hij waarschijnlijk zijn loon herwaarderen en meer tevreden worden met zijn verdienste. Dat komt niet noodzakelijk omdat hij opslag krijgt, maar wel omwille van een verbetering van bepaalde sociale aspecten. “Als een werknemer zijn werk ziet als een opoffering die hij moet maken, dan is hij niet tevreden, want de werkomgeving is niet ideaal”, aldus Kramer.

Hij vindt dan ook dat werkgevers meer begrip moeten tonen voor de opofferingen die hun werknemers maken en andere werkomstandigheden moeten voorzien. “In een periode waar de grenzen tussen werk, leven en familie vervagen door het hoge technologiegebruik, kan je overal en altijd werken”, vindt Kramer.

“Werkgevers moeten dan ook flexibele werkmogelijkheden aanbieden aan degene die niet op kantoor en buiten de uren kunnen werken. Dat geeft alle werknemers, niet alleen degene met een gezin, de kans om hun werk, familie en leven in te delen zoals ze het zelf willen.”

Flexibiliteit
Toch beseft de professor dat dit een dure investering is en bovendien niet voor iedereen mogelijk. “Bedrijven geven zo’n regeling meestal enkel aan de ‘goed presterende, topwerknemers’, maar het kan ook anders.”

Bron: HLN

“Voor werknemers met jonge kinderen kan je bijvoorbeeld een ‘noodflexibiliteit’ opstarten, waarbij ze bijvoorbeeld hun zieke kinderen mogen gaan halen in het kinderdagverblijf of samen met hen thuisblijven. Voor ouders met oudere kinderen kan je dan weer een ‘geplande flexibiliteit’ opstarten, met bijvoorbeeld één dag per week om thuis te werken”, aldus de professor.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Singles zijn steeds vaker gelukkig

Uit een Duits onderzoek over het liefdesleven van 2.500 mensen tussen...

Wist je dat kerstfilms goed zijn voor je gezondheid?

Ben jij ook helemaal idolaat van kerst en vind je het...

Single vrouw: dan ben je super happy en leef je lekker lang!

Onderzoek laat zien dat single vrouwen tot de gelukkigste groep behoren,...

Deze 3 dingen gebeuren er met je brein als je de ware ontmoet

Niet alleen je eetlust verdwijnt, ook je hersenen ondergaan een aantal...

5 beslissingen die je geluksgevoel verhogen

Het liefst willen we allemaal zo gelukkig mogelijk door het leven...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...