thuiswerken gelukkig

Thuis mogen werken maakt je gelukkiger dan opslag

Het gelukkige gevoel dat gepaard gaat met een loonsverhoging is slechts van korte duur. Je raakt namelijk snel gewoon aan de nieuwe status en gaat opnieuw vergelijken met je collega’s.

Thuiswerken maakt gelukkig

Volgens wetenschappers is tevredenheid, zowel met het loon als met de werkomgeving, zelfs even belangrijk als het effectieve loon om je geluk te bepalen. Die tevredenheid kunnen werkgevers verbeteren door een flexibelere werkomgeving, zoals de mogelijkheid om thuis te werken.

“Je loon is iets relatiefs”, zegt professor Amit Kramer van de Universiteit van Illinois. “Ik denk dat de meeste mensen ermee akkoord zijn dat je een bepaald loon nodig hebt om aan je noden te voldoen. Maar eens daarboven wordt het loon een probleem, samen met de perceptie erover en je tevredenheid ermee.”

Op het moment dat ze dat niveau bereiken, hebben werknemers geen aandacht meer voor wat ze daarmee allemaal kunnen doen, maar focussen ze op iets anders. Bijvoorbeeld op hoeveel hun collega’s verdienen. “Dan wordt het ‘mijn loon’ ten opzichte van anderen, ‘mijn loon’ vergeleken met de inspanningen die ik lever, ‘mijn loon’ ten opzichte van de dingen die ik opoffer.”

Tevredenheid
Bovendien bleek uit de studie dat het effect van een loonsverhoging slechts een korte invloed heeft op de loonstevredenheid. “Het effect duurt niet lang”, bevestigt professor Kramer. “De meeste werknemers vallen na een poosje terug op hun oorspronkelijke tevredenheid.”

Wanneer een werknemer bijvoorbeeld van baan verandert, zal hij waarschijnlijk zijn loon herwaarderen en meer tevreden worden met zijn verdienste. Dat komt niet noodzakelijk omdat hij opslag krijgt, maar wel omwille van een verbetering van bepaalde sociale aspecten. “Als een werknemer zijn werk ziet als een opoffering die hij moet maken, dan is hij niet tevreden, want de werkomgeving is niet ideaal”, aldus Kramer.

Hij vindt dan ook dat werkgevers meer begrip moeten tonen voor de opofferingen die hun werknemers maken en andere werkomstandigheden moeten voorzien. “In een periode waar de grenzen tussen werk, leven en familie vervagen door het hoge technologiegebruik, kan je overal en altijd werken”, vindt Kramer.

“Werkgevers moeten dan ook flexibele werkmogelijkheden aanbieden aan degene die niet op kantoor en buiten de uren kunnen werken. Dat geeft alle werknemers, niet alleen degene met een gezin, de kans om hun werk, familie en leven in te delen zoals ze het zelf willen.”

Flexibiliteit
Toch beseft de professor dat dit een dure investering is en bovendien niet voor iedereen mogelijk. “Bedrijven geven zo’n regeling meestal enkel aan de ‘goed presterende, topwerknemers’, maar het kan ook anders.”

Bron: HLN

“Voor werknemers met jonge kinderen kan je bijvoorbeeld een ‘noodflexibiliteit’ opstarten, waarbij ze bijvoorbeeld hun zieke kinderen mogen gaan halen in het kinderdagverblijf of samen met hen thuisblijven. Voor ouders met oudere kinderen kan je dan weer een ‘geplande flexibiliteit’ opstarten, met bijvoorbeeld één dag per week om thuis te werken”, aldus de professor.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.