thuiswerken gelukkig

Thuis mogen werken maakt je gelukkiger dan opslag

Het gelukkige gevoel dat gepaard gaat met een loonsverhoging is slechts van korte duur. Je raakt namelijk snel gewoon aan de nieuwe status en gaat opnieuw vergelijken met je collega’s.

Thuiswerken maakt gelukkig

Volgens wetenschappers is tevredenheid, zowel met het loon als met de werkomgeving, zelfs even belangrijk als het effectieve loon om je geluk te bepalen. Die tevredenheid kunnen werkgevers verbeteren door een flexibelere werkomgeving, zoals de mogelijkheid om thuis te werken.

“Je loon is iets relatiefs”, zegt professor Amit Kramer van de Universiteit van Illinois. “Ik denk dat de meeste mensen ermee akkoord zijn dat je een bepaald loon nodig hebt om aan je noden te voldoen. Maar eens daarboven wordt het loon een probleem, samen met de perceptie erover en je tevredenheid ermee.”

Op het moment dat ze dat niveau bereiken, hebben werknemers geen aandacht meer voor wat ze daarmee allemaal kunnen doen, maar focussen ze op iets anders. Bijvoorbeeld op hoeveel hun collega’s verdienen. “Dan wordt het ‘mijn loon’ ten opzichte van anderen, ‘mijn loon’ vergeleken met de inspanningen die ik lever, ‘mijn loon’ ten opzichte van de dingen die ik opoffer.”

Tevredenheid
Bovendien bleek uit de studie dat het effect van een loonsverhoging slechts een korte invloed heeft op de loonstevredenheid. “Het effect duurt niet lang”, bevestigt professor Kramer. “De meeste werknemers vallen na een poosje terug op hun oorspronkelijke tevredenheid.”

Wanneer een werknemer bijvoorbeeld van baan verandert, zal hij waarschijnlijk zijn loon herwaarderen en meer tevreden worden met zijn verdienste. Dat komt niet noodzakelijk omdat hij opslag krijgt, maar wel omwille van een verbetering van bepaalde sociale aspecten. “Als een werknemer zijn werk ziet als een opoffering die hij moet maken, dan is hij niet tevreden, want de werkomgeving is niet ideaal”, aldus Kramer.

Hij vindt dan ook dat werkgevers meer begrip moeten tonen voor de opofferingen die hun werknemers maken en andere werkomstandigheden moeten voorzien. “In een periode waar de grenzen tussen werk, leven en familie vervagen door het hoge technologiegebruik, kan je overal en altijd werken”, vindt Kramer.

“Werkgevers moeten dan ook flexibele werkmogelijkheden aanbieden aan degene die niet op kantoor en buiten de uren kunnen werken. Dat geeft alle werknemers, niet alleen degene met een gezin, de kans om hun werk, familie en leven in te delen zoals ze het zelf willen.”

Flexibiliteit
Toch beseft de professor dat dit een dure investering is en bovendien niet voor iedereen mogelijk. “Bedrijven geven zo’n regeling meestal enkel aan de ‘goed presterende, topwerknemers’, maar het kan ook anders.”

Bron: HLN

“Voor werknemers met jonge kinderen kan je bijvoorbeeld een ‘noodflexibiliteit’ opstarten, waarbij ze bijvoorbeeld hun zieke kinderen mogen gaan halen in het kinderdagverblijf of samen met hen thuisblijven. Voor ouders met oudere kinderen kan je dan weer een ‘geplande flexibiliteit’ opstarten, met bijvoorbeeld één dag per week om thuis te werken”, aldus de professor.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.