Stond de dag dat je mocht beginnen met rijlessen bij jou ook rood omcirkeld in je agenda? Dan ben je niet de enige. Veel jongeren kijken al maanden uit naar het moment dat ze voor het eerst in die lesauto mogen stappen. 

Door alle coronamaatregelen van het afgelopen jaar is de kans groot dat het halen van je rijbewijs wat vertraging opliep. Zo was het lange tijd niet mogelijk om je theorie-examen te halen. En zonder theorie-examen op zak, mag je ook niet afrijden. Misschien moest je daarom zelfs wel even stoppen met lessen, of besloot je de start uit te stellen. 

Gelukkig gingen de theorie-examens bij het CBR 28 april weer van start. Je kan dus weer een theorie-examen voor je autorijbewijs inplannen. Maar hoe bereid je je daar eigenlijk optimaal op voor? Daar geven we je in dit blog antwoord op. 

Het CBR vraagt om een extra goede voorbereiding

De stop op de theorie-examens duurde in 2021 maar liefst 4 maanden. Dat betekent dat er heel veel kandidaten zijn die graag een theorie-examen voor hun rijbewijs willen inplannen. Bij het CBR kiezen ze ervoor om de kandidaten die voor de lockdown al een afspraak hadden staan, voorrang te geven. Daarmee vullen ze de maanden mei, juni en juli. Ruimte voor nieuwe theorie-examens is er dan weer vanaf augustus.  

De komende maanden is er dus topdrukte bij het CBR. Daarvoor breiden ze hun capaciteit al maximaal uit en maken ze de nodige overuren. Maar dat alleen is niet genoeg. Daarom doet het CBR aan kandidaten de dringende oproep om zich extra goed voor te bereiden. Want hoe minder herexamens ze moet inplannen, hoe meer ruimte er is voor nieuwe theorie-examens. 

Waarom een goede voorbereiding zo belangrijk is

De oproep van het CBR om je goed voor te bereiden doen ze natuurlijk niet zomaar. Van alle theorie-examens voor het autorijbewijs die in 2019 plaatsvonden, slaagde maar 44% van de kandidaten meteen de eerste keer. Dat zijn er niet heel erg veel en dit heeft een aantal oorzaken. Zo onderschatten veel kandidaten hoe moeilijk het theorie-examen is. 

Daarnaast is het ook niet altijd makkelijk om thuis voor je theorie-examen te leren. De saaie theorieboeken inspireren nu niet bepaald om daar actief mee aan de slag te gaan. Toch is een goede voorbereiding wel ontzettend belangrijk – zeker nu. Je loopt heel wat (extra) vertraging op als je jouw theorie-examen een of meerdere keren moet herkansen. Het is zo zonde als je de praktijk allang onder de knie hebt, maar je niet mag afrijden omdat je theorie-certificaat nog ontbreekt. 

Goede voorbereiding op je theorie-examen

De theorie voor je auto leren kan een stuk leuker en makkelijker als je dat online doet. In plaats van een saai theorieboek, leer je uit een online theorieboek boordevol foto’s, voorbeelden en 3D-illustraties. Hierdoor gaat de theorie veel meer leven en blijft het dus ook veel beter hangen. Zo leer je gemiddeld 3 keer sneller dan uit een papieren boek én slaag je vaak meteen de eerste keer. Daarnaast is een online theorieboek altijd up-to-date omdat de laatste wijzigingen er meteen in worden doorgevoerd. 

Maar met alleen de theorie leren ben je er nog niet. Oefenen is cruciaal als je goed voorbereid aan je theorie-examen wilt beginnen. Gratis theorie-examen geeft je een enorme voorsprong en maakt de kans dat je slaagt een stuk groter. Een oefen-examen is vergelijkbaar met het examen dat je bij het CBR aflegt. 

Dat examen bestaat altijd uit 65 vragen: 25 gevaarherkenningsvragen, 12 vragen over verkeersregels en 28 vragen over verkeersinzicht. Per vraag krijg je maar 8 seconden de tijd om te antwoorden, en in totaal duurt het examen dus 45 minuten. Je mag niet veel fouten maken, waardoor ze bij het CBR dus nogal wat van je vragen. 

Door vooraf meerdere oefenexamens te maken, weet je wat je ongeveer kan verwachten. Je went aan de vraagstelling en aan de snelheid waarmee je moet antwoorden. Daarnaast krijg je inzicht in de vragen die je fout hebt, waardoor je weet wat je nog extra moet oefenen. 

Vergroot je slagingskans

Heb je een afspraak bij het CBR voor je theorie-examen weten te bemachtigen? Dan doe je er goed aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Voor het CBR is dat fijn zodat ze in de drukte geen plek voor je hoeven te reserveren voor een herexamen, en voor jezelf omdat je dan eerder op kunt voor je praktijkexamen. 

Daarnaast is één keer leren voor je examen ook wel meer dan genoeg, toch? Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding en onderschat niet hoe moeilijk het examen is. Dan is de kans groot dat je meteen de eerste keer slaagt.