Testosteron en impulsief gedrag

Testosteron en impulsief gedrag

Wanneer mannen in de buurt komen van seksueel aantrekkelijke partners, is voorzichtigheid geboden. Bedenkt eer ge begint, is een uitroep die hier bedacht kon zijn. Het testosteron speelt de mannen parten. Hun testosteronlevel stijgt in dusdanige mate dat ze minder zelfreflectie hebben. Impulsieve besluiten worden genomen. Erg? Niet per se.

Testosteron en impulsief gedrag

Ben je als man van plan op stap te gaan, met in je achterhoofd het idee een leuke vrouw aan de haak te slaan, ben dan gewaarschuwd. Stel dat je enorm onder de indruk bent van een vrouw die langsloopt, denk dan even na voor je meteen besluit er op af te gaan. Je testosteron kan jou aanzetten tot impulsief gedrag. Niet dat dat heel erg is. Maar sommige zaken kun je niet altijd terugdraaien en dat kan vervelende situaties opleveren.

Twee keer nadenken

Toename van testosteron geeft bij jonge mannen wat lichamelijke veranderingen te zien. Meer spiergroei, meer lichaamsbeharing en de lagere stem in de puberteit. Wat niet zichtbaar of te horen is het minder adequaat reageren.  Het lijkt zo te zijn dat hogere testosteron spiegel mannen ervan weerhoudt twee keer na te denken voordat ze iets besluiten te doen. Dit is in een onderzoek naar voren gekomen. Het Californische Institute of Technology liet 243 mannen 3 rekensommen oplossen. Deze rekensommen waren zo opgezet dat de oplossing die het meest voor de hand lag, niet klopte. Je moest dus per se goed nadenken om het juiste antwoord te kunnen geven.

Meer zelfvertrouwen

Een deel van de mannen kregen op hun bovenarm een testosterongel gesmeerd, de overige mannen kregen een placebo. De mannen met testosterongel scoorden zwakker bij het beantwoorden van de sommen. Het idee nu is dat de gel de mannen meer testosteron geeft, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor ze sneller een antwoord kiezen, zonder lang genoeg na te denken. Er was al langere tijd vermoeden dat het hormoon testosteron van invloed is op de manier waarop mannen beslissingen nemen. Ook dat testosteron impulsief maakt. Met de opzet van dit onderzoek denken de Amerikanen het mechanisme hierachter achterhaald te hebben.

Testosteron in geval van nood

In bepaalde situaties produceert het lichaam meer testosteron. Een aantrekkelijke (potentiële) partner in de buurt van de mannen kan zo’n testosteron boost veroorzaken. Ook een gewonnen wedstrijd geeft  zo’n verhoging te zien. Het gevolg lijkt dus dat mannen door deze plots verhoogde testosteron level niet meer helder kunnen nadenken over hun beslissingen. Echter in situaties waar snel handelen nodig is, kan de plots verhoogde testosteron level de prestatie doen verhogen. Dat is dan weer wel heel handig.

Vrouwen en onbezonnen besluiten?

Of het hormoon bij vrouwen op de zelfde manier van invloed is, staat nog te bezien. Maar ook voor een gewaarschuwd vrouw telt “bezint eer ge begint.”  Maar ja wat kan er op een avondje stappen nu misgaan, bedacht ik me. Nou ja, eigenlijk best wat. Een one-night stand is mogelijk ook vaak het resultaat van een niet geheel doordachte besluitvorming.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.