Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
jongeren vakanties zomer
1 maart 2020

Tekort aan jonge vrouwen in deze Brabantse regio’s

Op zoek naar een man tussen de 25 en 30 jaar? Dan zit je in de regio Oss, Uden, Veghel goed. Bijna overal is het aantal alleenstaande mannen fors hoger dan het aantal vrouwen. Vooral mannen tussen de 25 en 30 jaar uit Meierijstad zullen flink hun best moeten doen om een vrouw uit zijn gemeente aan de haak te slaan. 

Jonge vrouwen zijn makkelijker te vinden in een stad. Vooral in studentensteden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Op universiteiten staan de laatste jaren meer vrouwen ingeschreven dan mannen en daarbij komt ook nog eens dat vrouwen eerder het ouderlijk huis verlaten dan mannen. Vaker blijven vrouwen ook na hun studie in de stad hangen en keren ze niet terug naar de dorpen, zo laten cijfers zien.

Vergrijzing en braindrain

In de regio Oss, Uden, Veghel valt het nog mee met de scheve verhoudingen tussen het aantal jonge mannen en jonge vrouwen, zo zegt Brabant Kennis dat onderzoek deed naar de krimp van de bevolking. Vooral West-Brabant, delen van de Kempen, de Peel en het Land van Cuijk hebben te maken met vergrijzing, braindrain, sluitende scholen, een moeilijke woningmarkt en een verschraling van de economische en sociale vitaliteit.

Minder snel verhuizen

Volgens Sjoerd van Dommelen die namens BrabantKennis onderzoek deed in het Land van Cuijk is de verhouding in Oss, Uden, Veghel minder scheef dan in Cuijk omdat hier goede verbindingen zijn met Den Bosch, Eindhoven en Helmond. ,,Daarnaast is er veel werk in Veghel en ook wel in Oss. Mensen hoeven dus voor studie of werk voor beide partners minder snel te verhuizen dan mensen die aan de rand van de provincie wonen zoals in Mill of Sint-Hubert”, aldus Van Dommelen.

Toch valt op dat het aantal alleenstaande mannen in Meierijstad tussen de 25 en 30 jaar bedraagt 516. Daarbij zijn niet de mannen geteld die nog thuiswonen. Het aantal mannen is fors hoger dan het aantal vrouwen in die leeftijdscategorie, namelijk 295. Dat geldt niet alleen voor Meierijstad. In alle gemeenten wonen meer alleenstaanden mannen dan vrouwen. In Boekel is het verschil het kleinst. Daar wonen 40 alleenstaande mannen tegenover 35 alleenstaande vrouwen.

Vrouwen wonen eerder samen

Een belangrijke oorzaak van de ongelijke verhouding  op deze leeftijd heeft onder meer met samen wonen te maken. ,,Vrouwen wonen gemiddeld eerder samen”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ,,Waarbij de man gemiddeld 3 jaar ouder is dan de vrouwen zelf. Mannen vinden daarnaast minder snel een partner en zijn dus vaker alleenstaand. Dat geldt des te meer voor mannen in kleinere gemeenten.”

Jongeren gaan naar de stad

Ook in de leeftijdscategorie 20 tot 25 jaar is het aantal mannen op de meeste plaatsen hoger dan het aantal vrouwen. Alleen in Bernheze wonen 56 alleenstaande vrouwen tegenover 50 alleenstaande mannen. Opvallend is het verschil met een stad als Nijmegen waar veel jongeren uit deze regio naar toe gaan voor studie. Daar is het aantal alleenstaande  vrouwen veel hoger dan het aantal mannen. Ook hier lijkt het hoge aantal studerende vrouwen een verklaring.

Bronnen : CBS/Brabants Dagblad

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Wonen algemeen

gerelateerde artikelen

1 op de 3 jongeren houdt tijdens uitgaan geen afstand

Vooral jongeren tussen de 16 en 30 laten de teugels vieren...

Coronacrisis maakt jongeren meer maatschappelijk bewust

Ook jongeren voelen zich in deze crisis enorm betrokken bij onze...

Single en eenzaam kan leiden tot angst en depressie

Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45...

Jongerenreizen in de zomer: tips!

Gaan je vrienden of vriendinnen met hun ouders mee of heb...

In dit land kun je het beste op vakantie als single vrouw

Vrouw, single en vakantieplannen? Dan wil je behalve een mooie reis...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

koken & tafelen algemeen