jongeren vakanties zomer

Tekort aan jonge vrouwen in deze Brabantse regio’s

Op zoek naar een man tussen de 25 en 30 jaar? Dan zit je in de regio Oss, Uden, Veghel goed. Bijna overal is het aantal alleenstaande mannen fors hoger dan het aantal vrouwen. Vooral mannen tussen de 25 en 30 jaar uit Meierijstad zullen flink hun best moeten doen om een vrouw uit zijn gemeente aan de haak te slaan. 

Jonge vrouwen zijn makkelijker te vinden in een stad. Vooral in studentensteden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Op universiteiten staan de laatste jaren meer vrouwen ingeschreven dan mannen en daarbij komt ook nog eens dat vrouwen eerder het ouderlijk huis verlaten dan mannen. Vaker blijven vrouwen ook na hun studie in de stad hangen en keren ze niet terug naar de dorpen, zo laten cijfers zien.

Vergrijzing en braindrain

In de regio Oss, Uden, Veghel valt het nog mee met de scheve verhoudingen tussen het aantal jonge mannen en jonge vrouwen, zo zegt Brabant Kennis dat onderzoek deed naar de krimp van de bevolking. Vooral West-Brabant, delen van de Kempen, de Peel en het Land van Cuijk hebben te maken met vergrijzing, braindrain, sluitende scholen, een moeilijke woningmarkt en een verschraling van de economische en sociale vitaliteit.

Minder snel verhuizen

Volgens Sjoerd van Dommelen die namens BrabantKennis onderzoek deed in het Land van Cuijk is de verhouding in Oss, Uden, Veghel minder scheef dan in Cuijk omdat hier goede verbindingen zijn met Den Bosch, Eindhoven en Helmond. ,,Daarnaast is er veel werk in Veghel en ook wel in Oss. Mensen hoeven dus voor studie of werk voor beide partners minder snel te verhuizen dan mensen die aan de rand van de provincie wonen zoals in Mill of Sint-Hubert”, aldus Van Dommelen.

Toch valt op dat het aantal alleenstaande mannen in Meierijstad tussen de 25 en 30 jaar bedraagt 516. Daarbij zijn niet de mannen geteld die nog thuiswonen. Het aantal mannen is fors hoger dan het aantal vrouwen in die leeftijdscategorie, namelijk 295. Dat geldt niet alleen voor Meierijstad. In alle gemeenten wonen meer alleenstaanden mannen dan vrouwen. In Boekel is het verschil het kleinst. Daar wonen 40 alleenstaande mannen tegenover 35 alleenstaande vrouwen.

Vrouwen wonen eerder samen

Een belangrijke oorzaak van de ongelijke verhouding  op deze leeftijd heeft onder meer met samen wonen te maken. ,,Vrouwen wonen gemiddeld eerder samen”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ,,Waarbij de man gemiddeld 3 jaar ouder is dan de vrouwen zelf. Mannen vinden daarnaast minder snel een partner en zijn dus vaker alleenstaand. Dat geldt des te meer voor mannen in kleinere gemeenten.”

Jongeren gaan naar de stad

Ook in de leeftijdscategorie 20 tot 25 jaar is het aantal mannen op de meeste plaatsen hoger dan het aantal vrouwen. Alleen in Bernheze wonen 56 alleenstaande vrouwen tegenover 50 alleenstaande mannen. Opvallend is het verschil met een stad als Nijmegen waar veel jongeren uit deze regio naar toe gaan voor studie. Daar is het aantal alleenstaande  vrouwen veel hoger dan het aantal mannen. Ook hier lijkt het hoge aantal studerende vrouwen een verklaring.

Bronnen : CBS/Brabants Dagblad

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!