Tegenpolen trekken elkaar aan in de liefde, zo zegt men altijd. En dat zou zo maar eens in ons DNA kunnen zitten! Dat blijkt uit een liefdesexperiment dat LUMC-onderzoekers afgelopen zomer uitvoerden op Lowlands. Het genetisch materiaal van stelletjes verschilde meer van elkaar dan dat van twee willekeurige festivalgangers.
Vrijgezellen immuunsysteem
De onderzoekers verzamelden op het muziekfestival bruikbare DNA-samples van 77 koppels en 282 vrijgezellen. Teruggekomen in het laboratorium keken ze naar variaties in het DNA in de buurt van het gebied waar de code voor een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem ligt vastgelegd. Want, zo is de gedachte, hoe meer het immuunsysteem van je partner verschilt van het jouwe, hoe beter. Zo krijgt het nageslacht een unieke mix. En hoe iemands immuunsysteem in elkaar zit, pik je onbewust op via lichaamsgeur.
DNA Daten
Of DNA-daten het daten van de toekomst is, blijft volgens de onderzoekers moeilijk te voorspellen. De onzerzoekers zeggen: “Ons onderzoek laat wel zien dat er mogelijkheden voor zijn. Zeker in een tijd waarin DNA-onderzoek steeds eenvoudiger beschikbaar is en breder toegepast wordt. Maar uiteraard zijn er naast DNA nog veel meer factoren die een rol spelen bij een partnerkeuze.” Gelukkig maar! Voorlopig moet je het doen met de ‘gewone’ datingsites.
Het hele artikel van LUMC lees je hier.