Narcisme
21 February 2017

Te veel eigenliefde en meer

Gevangen in een cirkel van weerspiegelingen. Dat is een omschrijving over Narcissus. De personage uit de Griekse mythologie, die mooi was maar zeer mensenschuw en daardoor niet in staat was een verbinden met anderen aan te gaan. Hij werd enkel zo gegrepen door zijn eigen aanblik, dat hem dat fataal werd. Op de plek waar hij te gronde ging groeide een narcis. Over te veel eigenliefde en meer.

Ikke, ikke, ikke

In &Magazine van BNDeStem staat een artikel genaamd Ikke, ikke, ikke. “Mama, dit is wel een goed artikel voor jou en voor Singlessite,” zegt mijn dochter tijdens de lunch. “Of ben je daar niet zoveel meer mee bezig?” Ik heb er zelf al even niet meer over geschreven, maar toen Monique laatst weer een artikel over de narcist en zijn masker postte op FB hadden we binnen no time weer veel lezers. En zeer veel reacties. Zo ook bij een eerder artikel over ware aard van narcist.

Wanneer je een scheiding achter de rug hebt en het begint dan tot je door te dringen dat je ex eigenlijk vooral aan zichzelf dacht en denkt, dan is het niet raar dit vaak als onderwerp te kiezen om over te schrijven. Mijn leven en dat van mijn kinderen zijn er niet vrij van. Dat het zoveel respons geeft laat zien dat wij niet de enigen zijn die hiermee te maken hebben gehad of nog steeds hebben.  “Narcisme is een modewoord, een etiket waarmee we elkaar graag om de oren slaan,” schrijft Pam van der Veen.

Selfie cultuur is puur narcisme

Het is niet dat het prettig is dat er een narcist in je omgeving zit, maar zodra we er een stempel op gedrukt hebben, lijkt het minder bedreigend. Hebben we te maken met het Narcistische Tijdperk is de vraag? Graag in de spotlights staan riekt  naar narcisme. De selfie cultuur is puur narcisme, zo ook Facebook en Instagram. De narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt omschreven als een diep ingesleten patroon van grootheid in gedrag en fantasie, een grenzeloze behoefte aan bewondering en gebrek aan inlevingsvermogen.

Nu ik dit zo lees in BNDeStem besef ik weer ik hoe al deze feiten zo van toepassing zijn. “Hij zal er  alles aan doen om zijn grootheid bevestigd te krijgen en dat hij niet schroomt daarbij anderen te gebruiken.” En wat denk je van deze zin: “Hij is er niet van gediend kritiek te krijgen en zal nooit de hand in eigen boezem steken, want alles dat fout gaat ligt buiten hemzelf.” Voor hij kun je ook zij lezen, maar mannen hebben er toch vaker last van.

Laag zelfbeeld

Mannen hebben er vaker last van, moet eigenlijk zijn, dat het bij mannen vaker voor komt en dat juist vrouwen er vaker last van hebben. Want last hebben van een narcist, is zacht uitgedrukt. Het is vervelend  om te lezen dat er een toename is van narcisme. Om te bedenken waarom dit is, is het zinnig om te weten hoe deze stoornis eigenlijk wordt veroorzaakt. Het ontstaat vaak al in de vroege jeugd, bij iemand met een laag zelfbeeld. Ook al zou je dat niet denken.

Een narcist heeft in de dop een instabiele basis. Je al heel vroeg niet geborgen voelen, je niet veilig voelen, je niet kunnen hechten en het gevoel hebben er niet toe doen, kunnen er aan ten grondslag liggen. De reactie hierop was dat er geen eigen identiteit ontwikkeld werd maar een angstige en depressieve kern. Narcisme is dan een mechanisme om jezelf te beschermen. Zelfreflectie ontbreekt en dit maakt het ee moeilijk te behandelen stoornis.

Gaslighting

Een Narcist kan vanwege zijn charisma een grote aantrekkingskracht hebben, zegt therapeut Charlotte Verhoeven. Als liefdespartner loopt hij, als je eenmaal in zijn web zit, volledig over je heen. Hij is niet in staat een gelijkwaardige relatie te hebben, omdat hij het is die bewonderd moet worden. Hij verdraait de feiten dusdanig en zal feiten manipuleren dat jij aan je zelf gaat twijfelen. Gaslighting is de naam voor dit fenomeen. Als partner van een narcist ga je hieraan ten onder.

De opkomst voor het huidige narcisme lijkt hem vooral te zitten in teveel aan ouderlijke zorg en bescherming. Een kind dat teveel geprezen is en weinig is geremd heeft niet geleerd te relativeren. Ouders zouden deze achterbankkinderen eerder moeten frustreren, zodat ze leren omgaan met tegenslagen. Anders worden het een stelletje narcisten zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Een kind moet leren naar zichzelf te kijken. Wanneer ouders niet de tijd nemen dit hun kind bij te brengen, dan geeft dat emotionele verwaarlozing, met narcisme als optie. Diagnose voor narcisme wordt vaak niet gesteld omdat de betreffende mensen dat niet zouden toelaten. President Trump narcist? is de vraag. Alle schijn gaat in ieder geval in die richting.

Te veel eigenliefde en meer

Grote kans dat narcist bent als je obsessie hebt voor roem, macht, succes, genialiteit en seksuele prestaties. Je jezelf uniek vindt, en alleen denkt begrepen te worden door even unieke en speciale mensen. Je jezelf erg belangrijk vindt, je manipuleert en ander gebruikt om je doel te bereiken.  Jouw inlevingsvermogen onderontwikkeld is en je niet in staat bent met anderen rekening te houden. Je grote behoefte hebt aan aandacht, bevestiging en bewondering.  Je vindt dat je een voorkeursbehandeling verdient en dat je meer rechten hebt dan een ander. Een narcist vindt dat hij boven de wet verheven is.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

De beste keus voor een eerste date

Je bent al een tijd met iemand aan het praten, mailen,...

Laag gevoel van eigenwaarde: vijf vragen en antwoorden

Mensen die een (zeer) lage dunk van zichzelf hebben, zullen moeite...

Zo herken je mensen die minder aardig zijn dan ze zich voordoen

Heb je ooit het gevoel gekregen dat iemand met wie je...

Onzeker over je uiterlijk: dit kan je eraan doen

Onzekerheid over je uiterlijk is iets waar we allemaal wel mee...

Eens een bedrieger altijd een bedrieger: waar of niet?

Eens een bedrieger, altijd een bedrieger, zeggen ze toch? Dat hoeft...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

advertentie