TANGO

Tango als relatietherapie

Het dansen van de tango heeft alles te maken met kunnen leiden of kunnen volgen. Ook is het tijdens het dansen van de tango van belang dat je kunt omgaan met andermans of je eigen misstappen. De tango kun je zien als de spiegel van de liefde. Het is daarom ook niet raar dat de tango ingezet wordt als relatietherapie. 

Tango als relatietherapie

Je kunt de tango als therapie gaan inschakelen in een relatie die niet meer zo pril is en waar de grootste passie een beetje ingezakt is. Toen een redacteur van PSYCHOLOGIE Magazine dit jaren geleden eens ging uittesten om er over te schrijven, kwam ze tot nieuwe inzichten. Ze ging met haar vriend naar een tangotherapie weekend. Al meteen na de eerste les tango, bemerkte ze dat haar vriend altijd lollig doet, relaxed is en niet serieus genoeg is om de pasjes even te leren. Saskia, de redacteur, is een stuk serieuzer en wil eigenlijk wel de pasjes leren en daarna pas plezier hebben. Ze bedenkt dat dit ook in heel hun relatie zo is. Is hij te relaxed en zij te ongeduldig?

Tangolessen en partnertherapie in een groep

Wie is het die de relatie leidt en wie volgt, wie bepaalt het tempo? In een relatie spelen dezelfde thema’s als bij de tango, zegt bewegingstherapeut Chaja Kaufmann. Tangodansen is volgens haar dan ook de uitgesproken manier om ingesleten gedragspatronen van partners te herkennen en mogelijk te veranderen.  Zij danst zelf al jaren de Argentijnse tango en ze was gefascineerd geraakt door het verschil waarmee je met de ene of de andere danst. Met de ene dans je zo weg en van de andere krijg je koude rillingen!  Het idee van tangotherapie is ontstaan. Het werd een combinatie van tangodanslessen en partnertherapie in een groep. Niet alleen bedoeld voor stellen die elkaar de tent uit vechten, maar juist voor stellen die hun relatie bij voorbaat goed willen houden.

Iedereen kan tangodansen

De redacteur Saskia en haar vriend waren zich er duidelijk van bewust zij zichzelf bloot zouden geven door dat dansen en praten. Best confronterend. “Wie kan lopen, kan ook tangodansen zegt de danslerares. Het gaat namelijk niet om pasjes maar om elkaar aanvoelen. Beide partners zijn even belangrijk, maar om goed te kunnen dansen zijn wel een leider en een volger nodig. De leider, meestal de man, maar dat hoeft niet, geeft de richting aan van een pas en de andere volgt.  Tenminste dat is de bedoeling, zegt Saskia.

Kreukels in relatie

Saskia merkt dat het al een hele opgave is om aan te voelen met welk been haar vriend de eerste stap gaat zetten. Ze staan elkaar nogal eens in de weg, door met zelfde been naar voren te gaan en door te botsen. Ze trappen elkaar ook op de tenen. Dit laatste probeert ze te voorkomen door te spieken welk been hij als eerste optilt. Ze worden alleen maar nerveuzer. Saskia hoort de therapeut bijna denken: ” Deze relatie geef ik hooguit nog 2 maanden!” Na het dansen komen de zenuwen over het praten in een groep wildvreemden over de kreukels in je relatie, vrezen ze.

Grappen om fouten te verdoezelen

Naar hun relatie wordt, gelukkig, niet gevraagd. De vragen gaan over wat ze beiden hebben ervaren tijdens het dansen. Saskia vriend vertelt nerveus te zijn omdat hij bang was fouten te maken. Saskia zei dit bijna niet gemerkt te hebben omdat haar vriend dit verborg door grappen te maken. Conclusie richting haar vriend was dat hij altijd het gevoel had alles meteen goed te moeten doen, en dat niemand mag zien dat hij twijfelt. Lastig. Saskia beseft dat hij vaker zijn best doet het haar naar haar zin te maken, maar daar dus niet zo ontspannen bij is, als hij doet voorkomen.

Advies minder perfect te zijn

Van Saskia wordt gezien dat zij vaak al een stap zet voordat haar vriend dit had aangegeven. “Wil jij zijn aarzeling opvangen, zodat jullie samen tot een perfect stel ogen?’ vraagt Kaufmann. Saskia bedenkt dat zij inderdaad nogal perfectionistisch is. Advies aan het dansende stel is te proberen het juist minder perfect te doen, meer te spelen. De volgende ochtend staan ze weer klaar voor een tangoles. Haar vriend blijkt al stuk losser te zijn. Wanneer hij een misstap maakt, dan danst hij gewoon door. Saskia is verbaasd dat hij zo makkelijk de knop kan omzetten. Zo doet hij ook als hij na een drukke dag, op de bank neerploft en meteen ontspannen is. Bij Saskia heeft het komen tot ontspanning veel meer tijd nodig.

Verandering in het klein oefenen

Net als bij de dans blijkt dat Saskia in hun relatie de controle wil houden, om te zorgen dat alles goedkomt. Haar vriend vindt het wel oké dat zij veel naar zich toe trekt, maar van de andere kant vindt zij ook dat hij best meer initiatief mag tonen. Maar dat is dan weer niet precies de manier hoe Saskia het zou doen, dus niet goed. “Patronen in een relatie doorbreken kost veel moeite, maar juist tijdens het dansen kun je dat in het klein oefenen”, zegt Kaufmann. De volgende dag gaat Saskia proberen de controle los te laten en te voelen wat hij wil. Als hij niets voelt staan ze even stil. Maar Saskia heeft al bedacht dat ze liever samen met hem stilstaat, dan alleen verder.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.