lange tafel eten

Tafeletiquette fouten die we allemaal maken

Vroeger was samen eten heel gewoon. Tegenwoordig eten veel meer mensen alleen, eten ze voor de televisie, of pakken snel iets voor ze de deur uitgaan. Het komt steeds vaker voor dat er geen rekening wordt gehouden met omgangsvormen. Hieronder hebben we de meest voorkomende fouten in tafeletiquette op een rij gezet.

Eten voordat iedereen zijn bord voor zich heeft
We begrijpen het. Je hebt honger en je wilt meteen gaan eten. Maar begin niet voordat iedereen zijn bord voor zich heeft en zit, ongeacht hoeveel honger je hebt en bang bent dat je eten koud wordt.

Eten met je handen
Wat je wel en niet kunt eten met je handen is verwarrend. Over het algemeen kun je het beste je vingers niet gebruiken en het mes en de vork vasthouden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel. Pizza, frites, taco’s en andere wraps waar vullingen kunnen uitvallen, kunnen worden gegeten met je handen.

Je servetje op tafel laten liggen
Voor een dergelijk eenvoudig voorwerp zijn servetten best verwarrend. Zorg dat je je servet op je schoot legt zodra iedereen zit, en als je midden in de maaltijd moet opstaan ​​om naar het toilet te gaan leg je je servet op je stoel.

Je vingers likken
De saus is heerlijk, we snappen het. Maar als je met je vingers hebt gegeten, of op de een of andere manier wat eten op je vingers hebt gekregen, weersta dan de verleiding om ze schoon te likken. Je hebt om een ​​reden een servet gekregen.

Niet wetende welk glas voor wat is
Het is gemakkelijk om verward te raken in meer formele eetomstandigheden, wanneer er allerlei soorten messen, vorken, borden en glazen op je plek zijn. Je waterglas is altijd het grootste glas, gevolgd door het glas voor rode wijn. Het glas voor de witte wijn is het allerkleinste. Al zijn er wel variaties mogelijk op de grootte van de wijnglazen. De glazen staan altijd rechts van je bord. Je waterglas plaats je steeds het dichtst bij je bord.

Je glas niet optillen
Geen glas is zo zwaar dat je het gewoon niet van de tafel kunt tillen. Leun niet met je lichaam over de tafel om uit een rietje te nippen terwijl je glas nog steeds op tafel is, en zorg ervoor dat je je ellebogen van de tafel houdt en je wijnglas volledig naar je lippen brengt.

Schelpdieren bestellen zonder te weten hoe het te eten
Als je geen gewone vis-eter bent die weet hoe je een kreeft of krab echt open kunt krikken, vermijd het om dit in een restaurant te bestellen als je kunt. Als je het toch ergens krijgt opgediend, kopieer de anderen om je heen of vraag je buurman om hulp. Anders loop je het risico dat een krabbenpoot naar een gast vliegt die tegenover je aan de andere kant van de tafel zit.

Eten doorgeven op welke manier dan ook
Eten wordt altijd doorgegeven aan de rechterkant. Houdt je eraan en begin met het passeren van het gerecht dat je in de andere richting vasthoudt.

Zout en peper apart passeren
Als iemand je vraagt ​​om het zout te passeren, zorg er dan voor dat je de peper ook doorgeeft. Deze twee kruiden zijn een heel gelukkig getrouwd stel en willen niet gescheiden worden. Ooit.

Je ellebogen op tafel zetten
Ellebogen mogen nooit op de tafel rusten. Er is een eenvoudige, praktische reden om dit uit te leggen: als je voorover leunt met je armen op de tafel, zul je niet alleen slungelig zijn, maar je zult ook bijna zeker het gesprek om je heen blokkeren. Je stoort andere gasten als je met je lichaam naar voren leunt over de tafel, zelfs als je je niet realiseert dat je onbeleefd bent.

Kruiden vóór het proeven
Je weet nooit hoe een gastheer of chef-kok hun eten heeft gekruid en het is onbeleefd om aan te nemen dat het niet goed is gekruid. Als je vóór het eten zout op de aardappelen of het vlees strooit, loop je ook het risico dat er teveel zout op zit.

Je bezittingen op tafel zetten
Je reist met veel dingen. We begrijpen het. Je hebt bijna altijd een portemonnee, een mobiele telefoon, sleutels en andere willekeurige items. Maar als je deze items op tafel legt, met name een telefoon, voelen de anderen zich onbelangrijk. Houd je telefoon in je zak of tas, net als de rest van je spullen.

Soep slurpen
Er gaat niets boven een heerlijke kom soep, maar het is heel moeilijk om dit beleefd te eten. Er zijn een paar eenvoudige regels die je kunt volgen om de taak van elegant soep eten een beetje gemakkelijker te maken. Regel nr. 1: slurp niet. Als je soep gloeiend heet is, blaas dan voorzichtig op de lepel voordat je het eet en slik rustig. Blaas niet over de hele schaal. Til de lepel naar je mond, beweeg je mond niet naar je lepel. En wanneer je bij de bodem van de kom komt, kantel de kom van je af en beweeg de lepel naar de onderkant van de kom om de laatste druppel op te scheppen.

Praten zonder rekening te houden met de situatie
Hoewel je het elke dag doet, is het een kunstvorm om te weten hoe je op de juiste manier een gesprek kunt aangaan – vooral met vreemden. Niet iedereen kent de tenslotte de regels van small talk tijdens een etentje! Maar een paar snelle tips: praat niet alleen over jezelf, stel vragen en luister.

Praten met bestek in de hand
Het lijkt misschien zinloos om je mes en vork naar beneden te houden als alles je zo weer wilt eten, maar het is onbeleefd om je bestek vast te houden terwijl je aan het kauwen en praten bent. Als het een beetje verhit wordt, kan het lijken alsof je je eetpartner probeert te steken! Leg ze op je bord om te rusten terwijl je eet en praat.

Praten met je mond vol
Iedereen wordt geleerd om vanaf een jonge leeftijd niet met zijn mond vol te praten, en het is iets dat nooit mag worden vergeten. Zelfs als iemand je een vraag heeft gesteld en je bent wanhopig om te antwoorden, maar je hebt je mond vol, maak af wat je eet voordat je antwoordt. Als je dat niet doet, en je in plaats daarvan je eetpartner overstelpt met kruimels, kun je er zeker van zijn dat ze je de rest van de avond geen vragen meer zullen stellen.

Sms’en of gesprekken aannemen aan de tafel
We weten dat je het erg druk en belangrijk vindt en dat de wereld afhankelijk is van je snelle antwoord op die e-mail, sms of telefoontje, maar zet je telefoon alstublieft weg. Als je echt een telefoontje wilt plegen of een sms wilt sturen, excuseer jezelf dan van de tafel, maar nooit langer dan een paar minuten.

Iets proberen te pakken dat ver ligt
Die gebraden kip lijkt net binnen handbereik, als je maar een beetje van je stoel gaat en je armen uitstrekt. Maar probeer het niet. De andere gasten willen niet dat je armen boven hun eten bungelen of dat je glas omver gooit. Wacht tot er een gemakkelijke pauze is in het gesprek en vraag beleefd iemand om je te geven wat je nodig hebt.

Gevallen bestek gebruiken
Als je je vork op de vloer laat vallen, pak je hem niet snel op om het vervolgens weer te gebruiken. Je moet naar beneden reiken en het oppakken, maar ga niet door met het gebruik ervan. Het bestek is smerig op het moment dat het op de grond valt.

Het verkeerde bestek gebruiken
Als je je plaats aan een tafel neemt en meteen in paniek raakt omdat je omringd bent door messen, vorken en lepels in alle soorten en maten, moet je gewoon een simpele truc onthouden: werk van buiten naar binnen. Begin je maaltijd met het de kleinste mes en vork, die het verst van je bord verwijderd zijn, en werk naar binnen als elke gang voorbijgaat.

Snel eten
Zelfs als ben je uitgehongerd, en heb je beleefd gewacht tot iedereen begon met eten, ga niet eten alsof je dagen geen eten hebt gezien.

Bron: Women Online

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.