datingapps testen

Swipen levert snel een date op

De liefde vind je allang niet meer in de kroeg. Tegenwoordig regel je een date via de gratis datingapp Tinder. Maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders swipen zich een rsi-duim tijdens hun zoektocht naar de ware.

Verstopplaats vrijgezellen

Wie zich al wanhopig afvraagt waar al die vrijgezellen zich verstopt hebben, moet even op Tinder gluren. Daar staan miljoenen fotootjes van potentiële dates klaar, die in het schermpje van je mobiel verschijnen zodra de ‘Tindermaagd’ zich aanmeldt.

Like it or not

Het werkt doodsimpel. Als het uiterlijk van de date je bevalt, veeg je met je vinger naar rechts (like). Zo niet, swipe naar links (nope). Het wordt pas iets serieuzer zodra twee gebruikers elkaar ‘geliked’ hebben. Dan komen ze in een privéchat terecht waar een echte date kan worden geregeld.

Flirtapp voor studenten

Tinder werd in 2012 opgericht door drie internetondernemers uit Los Angeles. Volgens mede-eigenaar Justin Mateen (27) waren er al genoeg sociale netwerken waar je in contact kunt komen met bekenden. ‘Tinder is de eerste app waarmee je snel en gemakkelijk nieuwe contacten kunt maken. Een gat in de markt,’ zei hij.

In eerste instantie was de flirtapp, net als Facebook, bedoeld voor studenten, maar inmiddels wordt er ook volop geswiped door dertigers en veertigers.

Moe na een dag werken

‘Begrijpelijk,’ zegt seksuologe Kaat Bollen. ‘Deze groep is moe na een dag werken en wil ’s avonds de deur niet uit. Door Tinder kunnen zij vanaf de bank, bed of zélfs vanaf de wc flirten.’ In Nederland groeide Tinder in het afgelopen halfjaar van een half miljoen naar 1,2 miljoen gebruikers.

Slappe lach

‘Tinderen’ is niet direct een serieuze bezigheid. Soms ontstaan relaties, maar vaker leiden de foto’s tot de slappe lach of een onzinnig gesprek. Na een uurtje ‘keuren’ kun je stellen dat de gemiddelde Tinderman zijn t-shirt beter aan had kunnen houden en de meeste Tindervrouwen een zwoele blik nog niet bepaald onder de knie hebben. En dan zijn er nog kiekjes van de macho (slang om de nek, tattoo op de borst), de slet (nietsverhullende bikini), het blije ei (springend), de bezette Tinder (knuffelend met vriendin, in trouwjurk óf met kind) of geflankeerd door een foute openingszin (‘Ik ben net Google, alles wat je in mij zoekt, zul je vinden’).

Maar ondanks die absurde profielen is Tinder een gigantisch succes. Wereldwijd worden er dagelijks zeshonderd miljoen profielen beoordeeld en ontstaan zes miljoen matches. Tinder is er in 24 talen.

Een leuke foto is genoeg

De populariteit zit volgens seksuologe Kaat Bollen in het gebruiksgemak. ‘Je hoeft jezelf niet te verkopen met woorden. Een leuke foto is genoeg.’ Op de flirtapplicatie hoef je geen eindeloze vragenlijsten in te vullen. De gebruiker geeft alleen een seksuele voorkeur aan, een leeftijdscategorie én de afstand waarop een date zich moet bevinden. Gebruikers loggen in met hun facebookaccount. De jaagapp is volledig gratis. Er wordt (nog) niks aan verdiend.

Geen blauwtje lopen

Het grootste voordeel van Tinder is volgens Bollen dat gebruikers geen blauwtje kunnen lopen. ,,Als de ander jou niet leuk vindt, merk je daar niks van. Je wordt niet rechtstreeks afgewezen. Perfect toch?’

Bedolven

Volgens online-dating expert Eric Klaassen dankt Tinder zijn succes ook aan het plezier dat vrouwelijke gebruikers eraan beleven. ‘Bij veel datingsites kan iedereen reageren op iedereen. In de praktijk worden daardoor vooral vrouwen bedolven onder de reacties. Tinder werkt als een filter, want mannen kunnen alleen contact krijgen als de vrouw hen ook ziet zitten.’

Boost van eigen ego

De massale belangstelling voor Tinder kan tegelijk ook een serieuze bedreiging zijn voor de populariteit van de app, stelt Klaassen. Bijvoorbeeld omdat mensen worden bedolven onder de matches. Of omdat veel mensen zich aanmelden, die er met andere bedoelingen komen dan daten. Bijvoorbeeld omdat ze al een relatie hebben. Klaassen: ‘Die zien Tinder als een boost van hun eigen ego, maar doen er verder niets mee. Dat verjaagt de mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie.’

Bron: AD

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.
online shoppen singles day
By Linda ·
25 december 2021

Online daten met behulp van VPN

vrouwen seks met elkaar
By Francien ·
22 december 2021

Mannenhart op hol door stem van vruchtbare vrouw

Vruchtbare periode bij een vrouw doet haar stem veranderen in een aantrekkelijker stemgeluid. Handig om je date in deze periode te plannen.
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
onder de kerstboom
By Francien ·
8 december 2021

Grootste reden om te daten in december

In december alleen zijn dat wil niemand, zo lijkt. Ben je nog niet bekomen van je liefdesverdriet, ga dan toch gewoon daten. Meer breken dan je reeds gebroken hart kan niet.