op dieet doe normaal

Superfood: gezond of gevaarlijk

Superfoods. Je kunt geen tijdschrift of nieuwssite openslaan of je wordt er mee om je oren geslagen. Gojibessen, chiazaad, tarwegras en hennepzaad, het zou allemaal reuze gezond zijn en je levensduur verlengen. Maar is dat ook echt zo, of is het niets meer minder dan een hype nu deze superzaden en producten ook massaal in de supermarkt te verkrijgen zijn?

Lyrisch en sceptisch

De aanhangers van superfoods zijn uiteraard lyrisch. In de Linda mochten we lezen dat Patty Brad niets minder dan geobsedeerd is door tientallen gezondheidspillen, shakes en zaden. Gewone melk komt er niet meer in, dat is voor deze gezondheidsfreaks echt vloeken in de kerk. Melk is levensgevaarlijk! Dus moet het moet amandelmelk of geitenmelk zijn dat er in de koffie gaat. O nee, koffie is ook slecht voor je. Thee dan? Iets van citroengrasthee waarschijnlijk. En Patty is niet de enige. De nieuwe rage is supergezond leven en dat kan alleen maar met superfood.

Wetenschappelijk (on)gezond

Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast. Het voedingscentrum waarschuwt consumenten van deze zogenaamde superfoods. Producten als gojibessen, hennepzaad en tarwegras zouden heel goed zijn voor de gezondheid, maar vaak zijn die claims wetenschappelijk helemaal niet bewezen, aldus het Voedingscentrum.

“Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet”, aldus woordvoerster Patricia Schutte. Ook kinderartsen van het Juliana kinderziekenhuis in Den Haag trekken aan de bel. Het aantal ondervoede kinderen in Nederland neemt toe omdat vooral hoger opgeleide ouders ‘te gezond’ willen eten. Daardoor krijgen opgroeiende kinderen te weinig essentiële voedingsstoffen binnen.

Onzin met een prijskaartje

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar de superfoods omdat er volgens het centrum sprake is van een hype. “Er wordt in tijdschriften heel veel over geschreven. Ze zouden veel vitamines bevatten, mineralen en anti-oxidanten en heel erg goed zijn voor de gezondheid. Onzin dus.” Daarbij jaagt het de gebruikers enorm op kosten, want aan de producten hangt vaak een hoog prijskaartje.

Gevaarlijk

Volgens het Voedingscentrum kan de marketingterm superfood gevaarlijk zijn. “Mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon”.

Bovendien kan volgens het Voedingscentrum niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Schutte: “Variatie is het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!