Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
 
op dieet doe normaal
12 maart 2015

Superfood: gezond of gevaarlijk

Superfoods. Je kunt geen tijdschrift of nieuwssite openslaan of je wordt er mee om je oren geslagen. Gojibessen, chiazaad, tarwegras en hennepzaad, het zou allemaal reuze gezond zijn en je levensduur verlengen. Maar is dat ook echt zo, of is het niets meer minder dan een hype nu deze superzaden en producten ook massaal in de supermarkt te verkrijgen zijn?

Lyrisch en sceptisch

De aanhangers van superfoods zijn uiteraard lyrisch. In de Linda mochten we lezen dat Patty Brad niets minder dan geobsedeerd is door tientallen gezondheidspillen, shakes en zaden. Gewone melk komt er niet meer in, dat is voor deze gezondheidsfreaks echt vloeken in de kerk. Melk is levensgevaarlijk! Dus moet het moet amandelmelk of geitenmelk zijn dat er in de koffie gaat. O nee, koffie is ook slecht voor je. Thee dan? Iets van citroengrasthee waarschijnlijk. En Patty is niet de enige. De nieuwe rage is supergezond leven en dat kan alleen maar met superfood.

Wetenschappelijk (on)gezond

Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast. Het voedingscentrum waarschuwt consumenten van deze zogenaamde superfoods. Producten als gojibessen, hennepzaad en tarwegras zouden heel goed zijn voor de gezondheid, maar vaak zijn die claims wetenschappelijk helemaal niet bewezen, aldus het Voedingscentrum.

“Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet”, aldus woordvoerster Patricia Schutte. Ook kinderartsen van het Juliana kinderziekenhuis in Den Haag trekken aan de bel. Het aantal ondervoede kinderen in Nederland neemt toe omdat vooral hoger opgeleide ouders ‘te gezond’ willen eten. Daardoor krijgen opgroeiende kinderen te weinig essentiële voedingsstoffen binnen.

Onzin met een prijskaartje

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar de superfoods omdat er volgens het centrum sprake is van een hype. “Er wordt in tijdschriften heel veel over geschreven. Ze zouden veel vitamines bevatten, mineralen en anti-oxidanten en heel erg goed zijn voor de gezondheid. Onzin dus.” Daarbij jaagt het de gebruikers enorm op kosten, want aan de producten hangt vaak een hoog prijskaartje.

Gevaarlijk

Volgens het Voedingscentrum kan de marketingterm superfood gevaarlijk zijn. “Mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon”.

Bovendien kan volgens het Voedingscentrum niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Schutte: “Variatie is het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.”

Delen:
Facebook Twitter Icon

2 reacties

  1. Hallo Linda, Wat je vooral niet meer moet eten is vlees, dat zit tegenwoordig vol met rotzooi zoals antibiotica, hormonen en dioxines. Ook vis bevat tegenwoordig teveel gifstoffen zoals zware metalen (vooral grote vissen, want deze leven langer en eten kleine vissen dus zij nemen tijdens hun leven meer gifstoffen tot zich). Als je melk wilt drinken zou ik gaan voor biologische melk, deze bevat niets van bovengenoemde kwalijke stoffen. Verder vooral veel groente en fruit eten en dan het liefst biologisch geteeld.

    E. Mulder | 13-03-2015
  2. Waarom wordt het dan verkocht. ik weet eigenlijk niet meer wat wel of niet goed is brood is te donker melk is niet goed. enz. wat kan ik nog wel eten.

    linda | 12-03-2015
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
 

advertentie

Direct Wonen Huren

gerelateerde artikelen

Speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken

Het speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken vindt dit jaar plaats...

Singles zijn gelukkiger dan de meeste mensen denken

Als je relatie net voorbij is geef je het niet graag...

Afvallen: 10 tips zonder dieet

In plaats van een dieet willen we je een aantal...

Naar sportschool of lekker uit eten?

Aankomen en afvallen hangen van veel meer af dan alleen van...

Laat de decemberkilo’s aan je voorbij gaan

Geen zin om op 1 januari te balen op de weegschaal?...

singlessite gidsen

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Culi gids

Met singles gezellig eten? Ga eens...

advertentie