vakantieganger whatsapp

Suddenly single

Het kan je opeens overkomen: eergisteren waren jullie nog samen en vandaag staan alleen jouw spullen nog in de woning. Opeens ben je weer alleen. We geven je wat tips om de eerste maanden te overleven.

Suddenly Single

Al zijn je gevoelens als ‘Suddenly Single’ grotendeels hetzelfde als bij elke verbroken relatie, er is een groot verschil. Je kon niet toegroeien naar wat misschien een van de heftigste veranderingen in het leven is. In alle verwarring lijken gevoelens groter, tegenstrijdiger en onbegrijpelijker. Toch kun je vijf fases in je verwerkingsproces onderscheiden. Het helpt je als je ze kunt herkennen. Wees er wel op voorbereid dat de fases door elkaar lopen: woede, verdriet, wanhoop, weer woede. Soms lijk je terug bij af, maar schijn bedriegt. Je herstelproces stopt niet.

Fase 1. Ontkenning
Als je relatie onverwacht wordt beëindigd, is het des te moeilijker de feiten te bevatten. Zeker in het begin denk je: dit kan niet, ik droom! Je weet eigenlijk wel zeker dat die ander nog van gedachten zal veranderen. Morgen staat hij/zij gewoon weer op de stoep. Je wordt ’s ochtends wakker.. en je moet je helemaal opnieuw realiseren wat er is gebeurd. Deze ontkenningsfase is een beschermingsmechanisme. De klap is te groot om in een keer te bevatten. Die zelfbescherming heb je echt even nodig. Jezelf dus niet dwingen om de situatie onder ogen te zien, dat komt vanzelf.

Fase 2. Woede
“Dat misbaksel, waarom dit, we hadden zo gelukkig kunnen zijn.” Je brandt van woede. Die richt je op wie zich maar in je buurt waagt, maar het liefst op de ‘dader’ natuurlijk. Woede kan heel bevrijdend zijn. Ook deze emotie heeft nut. Het is bedoeld om afstand te leren nemen. Wees, als je kunt, ongebreideld kwaad. Heb desnoods gruwelijke fantasieën, voel je niet schuldig. Maar let wel: fantaseren geeft lucht aan je woede, maar als je in je kwaadheid tot daden overgaat, krijg je achteraf spijt! Schrijf desnoods een brief die je nooit verstuurt waarin je jezelf laat gaan. Soms helpt het ook lichamelijke inspanning: joggen of desnoods boksen!

Fase 3 Soebatten met het lot
Dit moet toch niet hoeven, je moet de situatie toch weer in ‘goede banen’ kunnen leiden? Dus bied je aan jezelf te veranderen, je zoekt in je mooiste kleren jullie gemeenschappelijke vrienden op in de hoop hem/haar tegen het lijf te lopen. Dit zijn momenten waarop het nog niet helemaal doordringt, je nog geen afscheid kunt nemen. Vreemd misschien, maar schuldgevoel is makkelijker te accepteren dan machteloosheid. Dus geef je jezelf in gedachten alsnog enige grip. Doe echter niets concreets, zoals contact zoeken. Je wilt het goedmaken, maar dat gebeurt toch niet, zeker niet definitief. Er is geen snelle remedie. Geef jezelf de tijd en ruimte om ook deze fase te doorlopen.

4. Verdriet
En dan komt die golf die je bewust of onbewust probeert te vermijden: verdriet. In deze fase ga je het diepst onder je eigen huid. Want onder woede, ontkenning en rationalisaties zat die diepere laag van pijn. Je wereldbeeld is nu vaak zwart gekleurd door het hulpeloze gevoel van ‘verlaten en alleen door het leven moeten’. Janken, janken, janken. Een verliefd stel op straat doet je wanhopig denken aan de goede tijden met je ex. Je bent niet in staat om jullie favoriete cd te draaien, en alles in huis herinnert je aan je kapotte geluk. Nu dringt de realiteit in volle omvang tot je door: je moet alleen verder. Heel zwaar. Voor alle fases, maar vooral voor deze fase, geldt: ga door met leven zoals je gewend was. Werken, sporten, vrienden zien. Een kwestie van geen zin hebben maar doorzetten, al is het zo moeilijk. Anders bestaat het gevaar dat je in je verdriet gaat zwelgen. Trek jezelf eruit, zoek afleiding!

5. Eindelijk: acceptatie!
Je bent door je ongeloof, je woede en rationalisaties heen, en ja, ook door dat diepe verdriet. Je weet dat de realiteit niet leuk is, maar je kunt ermee verder. Je beseft dat het leven nog mooie kanten heeft en dat een uitgebreid zondagsontbijtje ook in je eentje lekker smaakt. Overtuigingen als ‘ik vind nooit meer iemand’ hebben plaatsgemaakt voor hoopvolle verwachting, maar ook single heb je het prima. Pas achteraf blijkt het doormaken van je rouwproces positieve kanten te hebben. In eerdere fases verhief je je vroegere relatie misschien tot sprookje, nu kun je op afstand bekijken hoe het echt zat. Waarvan wil je zorgen dat het je nooit meer overkomt, wat koester je? Je leert ook dat je er weer bovenop komt, het zelf prima redt!

Do’s en don’ts van opeens alleen:

Dit zijn de do’s:
– Verwen jezelf. Richt je slaapkamer opnieuw in, neem een dag vrij voor lachfilms, tijdschriften en een grote pot koffie.
– Lucht je hart bij vrienden en vriendinnen, begin eventueel een dagboek.
– Screen je contacten, je muziekcollectie en je kledingvoorraad, al die ‘moodmakers’ dus. En ga in leuke hippe kleding, niet dagelijks in de perfecte ‘begrafenisoutfit’. Zeker niet alleen met andere treurende singles afspreken. Dat versterkt het waanidee dat je eerder een emoe ontmoet dan een nieuwe liefde.

Dit zijn de don’ts
– Verwaarloos jezelf niet. Blijf goed eten, goed slapen en naar je werk gaan. Hoe verleidelijk ook om je hoofd ’s ochtends onder de dekens te houden, juist rituelen en gewoontes geven het broodnodige houvast.
– Begin geen troostrelatie. Iemand als uithuil-schouder, dat is het ene gat met het andere stoppen. Wie jou erdoorheen gaat slepen ben jijzelf, die weer blij leert te zijn met zichzelf en zijn/haar eigen leven.
– Vlucht niet voor je pijn in drank, overwerk of lopende-band-feesten. Vroeg of laat haalt je gevoel je in. Maak het niet in paniek weer aan, onder het motto ‘het was een gril’. Als mensen zoiets ernstigs doen als een relatie verbreken, zat er altijd meer achter.

Bron: Singlessite.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.