In de wintermaanden denk ik: risotto! Ook in de zomer trouwens en herfst.. maar dat is een verhaal apart. Dit risotto recept is dit keer niet speciaal voor 1 persoon maar voor 4. Natuurlijk, je kunt ook een 1 persoons-portie voor jezelf maken, maar daar krijg je spijt van! Deze zoet-zout combi is namelijk verrukkelijk.

Verrassend lekker

Dit is het ideale recept wanneer je eters op bezoek krijgt, je jouw date culinair wilt verrassen of met kerst eens wat anders op tafel wilt zetten. Ook heel prima voor een doordeweekse dag, want als je 1 portie opeet (het zullen er wel twee worden.. zo lekker) dan doe je de rest gewoon in de vriezer zodat later in de week binnen no-time een zalige maaltijd op tafel hebt staan. Bijkomend voordeel, het is ook nog eens een lekker voordelig recept voor je portemonnee

Goed, we gaan beginnen. Risotto maken is altijd een ‘werkje’ en je moet er bij blijven. Dus duik die keuken in, zet een lekker muziekje op, schenk een glaasje wijn in en ga aan de slag.

Benodigdheden:

3 zoete uien
beetje olijfolie
1 pakje bacon (goedkope versie) of pancetta
300 gram risotto van goede kwaliteit
150 ml droge witte wijn
1 groentebouillon tablet
boter
Parmezaanse geraspte kaas
Beetje rucola

Bereiden:

1 ui snippperen, de andere 2 uien in ringen snijden (wegzetten tot gebruik). 4 plakjes pancetta of bacon apart houden. De rest in kleine stukjes snijden. Maak 1 liter bouillon van het tablet. Pak een pan, fruit in een beetje olijfolie de ui een paar minuten, voeg de gesnipperde bacon toe en bak mee. Mik de risotto erbij en roer erdoor tot alle korrels glazig zijn. Dan de 150 ml witte wijn er bij en laten absorberen door de rijst. Het vuur wat lager en vervolgens giet je (dit duurt wel 20 tot 25 minuten) beetje voor beetje de bouillon erbij. Je hebt waarschijnlijk niet alle bouillon nodig, ligt een beetje aan het soort risotto rijst.

Bak in de tussentijd in een droge koekenpan de plakjes pancetta knapperig en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk nog een beetje olijfolie in dezelfde ban en bak de uienringen lichtbruin. Zet weg tot gebruik.

De risotto is klaar wanneer er geen harde kern (bite) meer in de korrel zit, proeven dus! Afhankelijk van het soort risottorijst duurt het tussen de 20 en 30 minuten voordat deze gaar is. Is jouw risotto gaar? Roer dan een paar stukjes boter erdoor, breng op smaak met peper en zout en verdeel over de borden. Hier bovenop leg je wat zoete uien, pancetta, een beetje rucola en bestrooien met Parmezaanse kaas. Echt zalig!