Geen enkel mens is hetzelfde, dus geen enkel koppel is hetzelfde. Iedereen staat anders in het leven en gaat dus ook verschillend met een ander om. De uitstraling van een koppel is dus altijd anders. Dat een relatie uiteindelijk wel of niet werkt, daarvoor zijn een aantal kenmerken en situaties bepalend. 

Sterkere relatie

Volgens seks- en relatiegoeroe Tracey Cox is door onderzoek naar voren gekomen dat er 7 belangrijke factoren zijn die je relatie sterker maken.

De succesfactoren op een rijtje:

1. Je voelt je hechter na een ruzie.
Ieder passioneel stel botst weleens op een ferme discussie. Maar in een succesvolle relatie slaag je erin om het rationeel met elkaar uit te praten, naar elkaar te luisteren en een oplossing te vinden waarmee jullie het beiden eens zijn. Je voelt je na een ruzie waarschijnlijk wel uitgeput en emotioneel wat fragiel, maar jij en je partner zijn hechter dan daarvoor.

2. Je kunt je jaloezie bedwingen.
Een kleine dosis jaloezie is gezond, als je veel van je partner houdt. Maar het is wel belangrijk om het in toom te houden. Kwaad worden, wegstormen of je partner op zijn beurt jaloers proberen te maken, zijn foute manieren om daarmee om te gaan. Geef je jaloezie liever toe, praat erover en laat je geruststellen.

3. Je kunt relativeren.
Iedereen flapt er af en toe wel iets uit zonder al te veel na te denken. Soms kunnen je uitspraken hard of dubieus aankomen. Een koppel op weg naar succes geeft elkaar de kans uitleg te geven, en geeft elkaar het voordeel van de twijfel.

4. Je blijft jezelf.
Het perfecte koppel bestaat niet en er zullen altijd zaken zijn die je irriteren aan je partner. Jezelf veranderen om beter bij elkaar te passen, is echter het begin van het einde. Respecteer elkaars grenzen, maar verander jezelf niet om hem/haar een plezier te doen. Wees flexibel, maar praat over wat je wel of niet wil en zoek samen naar een oplossing.”

5. Eerst denken, dan doen.
Niemand denkt hetzelfde over alles en een meningsverschil is de normaalste zaak van de wereld. Voor je echter in de verdediging schiet en de situatie escaleert, kun je beter twee keer nadenken. Luister naar de visie van je partner en leg daarna rustig de jouwe uit.

6. Je kunt ook wel even zonder elkaar.
Als je partner er voor een paar dagen of weken op uit gaat zonder jou, heb je 2 manieren om afscheid te nemen. Je kan aan hem blijven hangen, huilen en je gedupeerd voelen omdat hij zonder jou weggaat. Of je kunt hem vrolijk uitwuiven, hem een fijne reis wensen en zijn terugkeer gaan voorbereiden. Van die laatste optie worden beiden blijer.

7. Je vindt dat je allebei evenveel uit je relatie haalt.
Last, but not least. Stel jezelf de vraag: wie heeft het meeste baat bij deze relatie? Als het ongeveer evenredig verdeeld is, ben je op de goede weg.