onafhankelijke vrouw
20 September 2016

Streef naar financiele onafhankelijkheid

Veel vrouwen komen door het opgeven van hun fulltime baan in een financieel afhankelijke positie. Vaak sluipt deze verandering van fulltime naar deeltijd baan een relatie in bij de komst van kinderen. Of daar heel uitgebreid over na gedacht wordt, betwijfel ik. Het is meer de macht der gewoonte. Dat hiermee de financiele zelfstandigheid van vrouwen in het geding komt, vind ik onwenselijk.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

“Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, dus alles is van ons samen”, hoor ik je denken. Dat klopt, dat zou er nog bij moeten komen ook, dat jij minder mag uitgeven omdat jij als vrouw het geld niet binnen brengt. Maar toch weet ik uit eigen ervaring, uit zonderingen daargelaten, dat vrouwen die altijd een fulltime baan hebben gehad en nu ineens minder verdienen, het lastig vinden het geld dat via de man als inkomsten binnen komt ook volledig als haar geld te zien.

Wie zwijgt stemt toe

Dat veel vrouwen deeltijd gaan werken om de druk in het gezin te verminderen,  is een feit. Dat daar vooral de vader gelukkig van wordt, is ook een gegeven. Ergens werken, ook al moet je hard werken, is niet erg. Je kunt het ook zien als tijd voor jezelf. Je trekt de deur achter je dicht en daar hoef je even niet meer over na te denken. Dat de vrouw dan ook nog deeltijd gaat werken, geeft de man nog meer een legitieme reden om al het werk thuis op haar af te schuiven. En weet je, wij vrouwen laten dat nog toe ook, omdat we ons werk thuis ook minder hoog achten dan werken buiten de deur. Wie zwijgt stemt toe. Tijd om daar eens bij stil te staan.

Jouw salaris door naar kinderdagverblijf

Vaak wordt het niet goed besproken voordat een vrouw minder gaat werken, dat groeit door de komst van een kind. Moeder heeft “last” van haar moedergevoelens en moederinstinct. Zodra je deeltijd gaat werken wordt het werk wat je deed vaak minder spannend, omdat je minder verantwoordelijkheden krijgt. Iemand anders gaat die krijgen. De stap om dan nog minder te gaan werken, omdat het werk als minder leuk kan voelen, is niet zover weg. Ook de uitspraak dat al jouw geld zo door kan naar het kinderdagverblijf, is eigenlijk een hele foute. Van jullie gezamenlijke inkomen gaat een behoorlijk deel naar de kinderopvang, dat is het.

Scheiden in gemeenschap van goederen

Zolang je getrouwd bent, is er geen vuiltje aan de lucht is, anders dan het voelen van hoge werkdruk, waar het zojuist over ging. Zodra er een kink in de kabel komt en er gescheiden gaat worden, dan wordt het een ander verhaal. Dan wordt er gekeken naar de afzonderlijke salarissen. Zijn salaris gaat zijn levensstandaard worden en haar salaris gaat haar levensstandaard worden. Hoezo eerlijk zullen we alles delen. Ik heb het idee dat je als vrouw soms beter af bent zonder enig salaris op het moment van een scheiding, dan dat je een klein salaris ontvangt van een deeltijdbaan. Vaak wordt dat bedrag als uitgang genomen en aangevuld met alimentatie. Door de scheiding kan het nog drukker worden doordat de volledige zorg voor de kinderen vaak op jouw schouders komt. Je moet wel extra gaan werken omdat je het financieel niet kunt bolwerken.

Streef naar financiele onafhankelijkheid

Ik ben me er terdege van bewust dat ik alle mannen over een kam scheer, het zal ook anders om voorkomen, maar die gevallen ken ik niet. Het is meer een oproep aan alle mensen in een relatie waar kinderen komen. Probeer beiden financieel onafhankelijk van elkaar te worden of te blijven. Zeg niet zo snel je leuke werk op. Het is mogelijk even druk, maar thuis zitten is nog drukker, zoals uit onderzoek bleek. Financieel is het krijgen van kinderen en hun verblijf op kinderdag verblijf een investering, maar dat gaat over. Laat anders in goede tijden op papier vastleggen hoe jullie financieel elkaars gelijken zijn én blijven ook op moment dat jullie relatie stuk loopt.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op zes Nederlandse mannen vindt dat partner te veel verdient

Maar liefst vijftien procent van de thuiswerkende Nederlandse mannen vindt dat...

Eerste woning kopen: 5 tips voor starters op de woningmarkt

Voor starters is het niet eenvoudig om een woning te vinden....

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie