Blij met jezelf

Stoppen met roken: dit gebeurt er met je lijf

Ben jij voornemens om nu eindelijk die sigaret eens in de wilgen te hangen? Kost het je gewoon teveel geld, heb je zo’n rot hoestje waar je maar niet vanaf komt en baal je als een stekker dat je bij weer en onweer buiten moet staan om te ‘genieten’ van je rokertje? Dan vinden we het reuze knap als het je ook lukt! Want stoppen met roken is echt een serieuze uitdaging. 

Stoppen met roken Apps

Ben je zover? Heb je nicotinepleisters of gewoon een ijzeren wil en doorzettingsvermogen? Dan loop je ongetwijfeld nog tegen heel wat moeilijke momenten aan. Een buddy wil ook nog weleens helpen je te blijven motiveren. Er zijn zelfs apps op de markt waarmee je precies bijhoudt hoeveel geld je in je zak houdt door niet te roken. Een extra steuntje in de rug? Onderstaand schema laat zien wat er met jouw lichaam gebeurt wanneer je de sigaret in de ban doet!

Na 8 uur:

De eerste ontwenningsverschijnselen steken de kop op. Het is de eerste keer dat je de drang voelt om naar een sigaret te grijpen.

Dag 1:

De piek van je stressniveau. Het is de moment waarop je ontwenningsverschijnselen op hun ergst zijn.

Dag 3:

Ondertussen is alle nicotine al uit je lichaam verdwenen. Je smaak- en geurontvangers hebben de kans gehad om zich te herstellen, waardoor je beter begint te proeven.

Een week:

Vrij van de rook, beginnen de longen zich te herstellen en zich vrij te maken. Bij sommige mensen kan dit gepaard gaan met een hoest.

Twee weken:

De circulatie van je bloedsomloop staat na twee weken op dezelfde hoogte als die van een niet-roker. Hierdoor verbetert de doorbloeding naar onder andere je tandvlees en begint de schade daar zich te herstellen.

Een maand:

Na een maand zonder sigaret zijn alle ontwenningsverschijnselen verdwenen. De woede, nervositeit, slapeloosheid en lichte depressie zouden verleden tijd moeten zijn.

Twee maanden:

Het risico op een hartaanval daalt en de longen functioneren beter.

Drie maanden:

De hoest die voortkwam uit het vrijkomen van de longen, komt na drie maanden niet meer voor. Ondertussen kan je opmerkelijk makkelijker bewegen en sporten.

Zes maanden:

De luchtzakjes in de longen zijn opnieuw aangemaakt en hebben een deel van de rookschade aan de longen kunnen herstellen. Spijtig genoeg zullen de organen nooit 100% in orde zijn.

Een jaar:

Voormalige rokers hebben na een jaar 50% minder kans op een hartaanval, hartaandoening en een beroerte.

Vijf jaar:

Als je vijf jaar aan een stuk van de sigaretten af kan blijven, is het risico op diabetes gedaald naar dat van een niet-roker.

10 jaar en langer:

Na een tien jaar niet te roken, zijn de veranderingen in een lichaam opmerkelijk. De kans op een beroerte is even groot als die van een niet-roker en het risico dat een ex-roker sterft aan longkanker is met de helft afgenomen. Ook het risico op een hartziekte is gelijk aan dat van een niet-roker.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.